Előfizetés

Becsapták az onkológai terápiás készítményekre várókat

Publikálás dátuma
2017.03.30. 17:31
Thinkstock illusztráció
A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményéből.

Mint írták, tavaly október 27-én hirdette ki az emberi erőforrások minisztere négy onkológiai terápiás területen - melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat - 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását. A bemutatott tervek szerint a betegek idén januárjától juthattak volna hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez nem valósult meg: csak február 1-jétől és csak hat új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba kerülésének időpontja várhatóan április 1. 

Az egyesület úgy véli, a csúszás miatt a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és a között az időpont között, mire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához, és az így elérhetővé váló új gyógyszerek több ezer embernek javíthatják jelentősen az életkilátásait.

Közölték, a késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll. Egyrészt a magyar gyógyszerértékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentős forráshiány súlyosbít, másrészt a végső (minisztériumi szintű) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, ennek következtében a teljes elbírálási időszak több hónapig vagy akár több évig is elhúzódhat.

További nehézséget jelent az új, innovatív gyógyszerekhez történő hozzájutásban az, hogy az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket már csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza a biztosító, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetniük. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert - véli az egyesület.

Jelenleg mintegy ötven új terápia vár befogadásra a többi között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a hepatitis C területén. Az AIPM szerint fontos lenne a támogatásba való befogadási folyamat felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy az arra rászoruló betegek időben megkaphassák a legmegfelelőbb kezeléseket.

Visszaszólt Tarlósnak Óbuda közterület-felügyelete

Tarlós István főpolgármester állításával ellentétben Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete nem egy II. kerületi templom falára szerelt fel "kandi kamerát", hanem egy közlekedési jelzőlámpa oszlopára a templom előtt, amihez előzetesen engedélyt kért a megbízott kivitelező - hangsúlyozta a szervezet igazgatója.

Böjtös Zoltán azt írta, a berendezés által elfogyasztott áramot kifizetik a szolgáltatóval kötött szerződés alapján. "A főpolgármester urat vagy félrevezették, vagy nem jól észlelte a közlekedési kamerát" - értékelt, hozzátéve: felkérnek minden közszereplőt, hogy kizárólag a valóságnak megfelelően kommunikáljon a III. kerületi közterület-felügyeletről. Leszögezte: a szervezet a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el.

Úgy fogalmazott, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2006 után "kénytelen volt átvenni" a Fővárostól a közterület-felügyeleti feladatokat, mert utóbbi nem tudta azokat "megfelelően ellátni". Az önkormányzat a kerületi közbiztonság növelése, a bűncselekmények megelőzése érdekében kiépítette térfigyelő hálózatát, amely jelenleg 124 kamerából áll, és amelyről a rendőrség is elismerően nyilatkozik az évértékelőiben - írta.

A közterület-felügyelők további önként vállalt feladatként a reggeli csúcsforgalom idején minden hétköznap átsegítik a gyerekeket és szüleiket a négy legforgalmasabb és legveszélyesebb gyalogátkelőhelyen a kerületi oktatási intézmények - iskolák, óvodák - közelében. Felháborító tehát az a kijelentés, hogy vegzálják a szülőket - szögezte le a közleményben Böjtös Zoltán.

Lex CEU - A Stádium 28 Kör tiltakozása

A Stádium 28 Kör - saját megfogalmazásuk szerint - az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, amelyet azzal a szándékkal hozott létre az MTA tudósainak egy csoportja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a hazai társadalmi viszonyokkal kapcsolatos tudományos igényű vizsgálatok eredményei és a torzulások lehetséges orvoslására születő javaslatok. Tevékenységük a problémák feltárására, majd a közvélemény számára történő bemutatására irányul, miután számos olyan jelenséget észlelnek, amely súlyosan korlátozhatja Magyarország közép- és hosszútávú fejlődését. A Stádium 28 kör, a "Lex CEU" elleni tiltakozásképp kiadott közleménye szöveghűen: 
A magyar kormány – mint a parlament honlapján, majd a sajtóban nyilvánosságra került – a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítására készül. A tájékozott és elfogulatlan szemlélő e törvényjavaslat elolvasása után megállapíthatja, hogy annak célja Magyarország egyik legjelentősebb és nemzetközileg legmagasabban jegyzett egyetemének és kutatóhelyének, a huszonhat éve működő és a magyar tudományos életbe mélyen beágyazódott budapesti Közép-európai Egyetemnek (CEU) ellehetetlenítése és az országból való kitessékelése. Ezért a törvényjavaslatra az alábbiakban mint lex CEU-ra hivatkozunk. A lex CEU implicite elismeri, hogy a Közép-európai Egyetem mindenben a magyar törvények szerint működik, hiszen működését új, semmilyen racionális érvvel nem igazolható feltételekhez köti.
E feltételek között is kitűnik önkényességével az a tervezett szabály, hogy külföldi egyetem akkor folytathat magyarországi tevékenységet, ha „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”. A CEU államilag elismert felsőoktatási intézmény mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon (és ezáltal az egész Európai Unióban), törvényes kettős akkreditációs rendszerrel, amelynek egyetlen campusa Budapesten van. A tervezett szabályozás most azt írná elő, hogy New York államban is campust alapítson és ott tényleges felsőoktatási képzést folytasson. Könnyen belátható, hogy ez a feltétel semmilyen tudományos vagy képzési céllal nem igazolható. Kizárólagos célja politikai jellegű, s beavatkozik a magyar alaptörvény által biztosított tanszabadságba és kutatási szabadságba. A tudományos kutatók és oktatók tiltakozása a lex CEU ellen nem pusztán a szolidaritás kifejezése a Közép-európai Egyetemen oktató magyar és külföldi kollégákkal, magyar és külföldi diákokkal.
Ennek az egyetemnek az elüldözése Magyarországról pótolhatatlan tudományos, képzési és kulturális veszteséget okozna. Egyúttal mindannyiunk kutatói és oktatói szabadságáról van szó. A Magyar Tudományos Akadémiai tagjai és doktorai által alapított Stádium 28 Kör tiltakozik a tervezett törvénymódosítás ellen és követeli, hogy a javaslatot vonják vissza. Arra kérjük kollégáinkat, oktatókat és kutatókat, itthon és a nagyvilágban, hogy – világnézettől, pártállástól függetlenül – csatlakozzanak a tiltakozáshoz. A széleskörű, nemzetközi szintű tiltakozás itt elérhető