Előfizetés

Nyomoznak a tavalyi érettségit őrző cég ellen

Publikálás dátuma
2017.03.30. 18:00
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Csaknem 8,5 millió forintért egy olyan társasággal őriztette a 2016-os érettségi feladatlapjait, javítási útmutatóit az Oktatási Hivatal (OH), amely ellen már két éve nyomoznak a hatóságok. 

A Magyar Nemzet az OH tavalyi szerződései nyomán azt írta, a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a céggel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyészségi felügyelet mellett. Az eljárás határidejét legutóbb június 8-ig hosszabbították meg. A főleg vagyonvédelemmel, takarítással foglalkozó társaság az utóbbi években számos közpénzből működő intézménytől kapott megbízásokat.Tavaly a Budapesti Temetkezési Intézet, (255 millió forint) a MÁV Zrt. (60 millió) és a Szépművészeti Múzeum (95 millió) megbízását is elnyerték.

Kapcsolódó
Tüntettek az Emmi előtt a Tanítanék aktivistái

Kiderült, melyek a leghallgatottabb hazai rádiók

Publikálás dátuma
2017.03.30. 17:48
Illusztráció: Népszava
A felnőtt lakosok körében országosan a Kossuth és a Petőfi rádió a leghallgatottabb, míg Budapesten a Sláger FM - írta az Index az Inspira Media Research márciusi kutatása alapján. A közmédiáról mért adat nem túl meglepő, hiszen az MTVA frekvenciáit lehet kizárólag országosan elérni. 

Az egykori Class FM hallgatóinak legnagyobb része átpártolt más adókhoz; a folyamat legnagyobb nyertese a Kossuth, a Petőfi és a Sláger FM.

A teljes, 18 év feletti 8,2 millió lakos körében a Radio Sales House portfóliójába tartozó közmédia két országos adója, a Kossuth és a Petőfi érte el a legnagyobb hallgatottságot, a Kossuth Rádió 20,1 százalékos, a Petőfi Rádió 19,8 százalékos napi eléréssel.

A magyar rádiós piacon az NMHH engedélye alapján csak a közmédia adói - Kossuth, Petőfi, Bartók és Dankó – rendelkeznek országos lefedettséggel, ezért nem meglepő, hogy ezek érik el a legtöbb embert.

Országosan a harmadik leghallgatottabb rádió a Music FM 7,5 százalékkal, míg a Rádió 1 csoport 6,9 százalékot ért el.

Kapcsolódó
Habony hitelezője értékesíti a Sláger FM reklámidejét

Nyugdíjat emelne az LMP

Publikálás dátuma
2017.03.30. 17:46
FOTÓ: Népszava
Az LMP azt javasolja, hogy májustól - januárig visszamenőleg - 1 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak. A párt emellett az öregségi nyugdíjminimum 50 ezer forintra emelését is kezdeményezi. 

Schmuck Erzsébet bírálta, hogy bár erre az évre 2,6 százalékos inflációval számol a kormányzat, az öregségi járadékokat mindössze 1,6 százalékkal növelték. Elismerte, hogy a különbözetet novemberben megkapnák az idősek, addig azonban a kormány használja a pénzüket. A frakcióvezető-helyettes közölte: egy másik javaslatukban a nyugdíjminimum összegét növelnék a jelenlegi 28 500 forintról 50 ezerre. Az intézkedés szerinte néhány tízmilliárd forintnyi kiadással járna. Schmuck kiemelte, hogy mintegy egymillió ember kap 100 ezer forintnál alacsonyabb összeget havonta.