Előfizetés

CEU - Bokros: ezt most nagyon elnézték Orbánék

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.03.31. 19:10
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kérésére zárná be a magyar kabinet a CEU-t – ezt állította Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke, a Közép-európai Egyetem korábbi vezérigazgatója az Hír TV-n.

- Ezt komolyan gondolta?

- Az orosz újságok megírták, Putyin elnököt rendkívül zavarja, hogy van Budapesten egy olyan intézmény, amelyben sorozatban termelik a szabadságharcosokat és a szabadgondolkodókat különböző volt szovjet tagköztársaságokba. Az orosz elnök értékrendjét és rövidtávú politikai érdekeit nézve a CEU valóban egy komoly veszélyforrás. Ez Oroszországban nyílt titok, többek között a függetlenségét félig-meddig máig megőrző Vedomosti újságban is jelent meg erről cikk.

- Akkor nem is várható, hogy meghátrál a kormány?

- A magyar miniszterelnök úgy gondolta, hogy Donald Trump hatalomra jutásával az amerikai politika és kormány fenntartás nélkül az ő illiberális demokráciája mellé áll. Nem így van, mert Trump a kis mozgástere miatt a belpolitikáját sem tudja saját kénye-kedve irányítani, pláne nem a külpolitikát. Ezt most nagyon elnézték Orbánék.

- Mi lesz a CEU-val?

- Egészen biztos vagyok benne, végül nem fogják engedni, hogy egy ilyen komoly intézményt eltapossanak.

120 millióért vizsgálják az MTVA hatékonyságát

Publikálás dátuma
2017.03.31. 19:01
FOTÓ: Népszava
A Teqtos Kft. és a VARIUS Consulting Kft. végezheti az évi 80 milliárd forint közpénzzel gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) komplex hatékonyságvizsgálatát - írta a 444 a Közbeszerzési Értesítő alapján.

A cégek 120 millió forintért vizsgálhatják a ki a közmédia működését. A Teqtos Kft.-t csupán 2016 nyarán alapították, pénzügyi kimutatások még nem állnak rendelkezésre. A Varius egy régebbi cég, referenciáik között szerepel, hogy tanácsokat adtak a Allianz Biztosítónak, Pilis Város Önkormányzatának, és a Sberbanknak is. 2015-ben mintegy 560 millió forint bevétele volt a társaságnak.

A magyar futball nagykövete lett Orbán kedvenc újságírója

Publikálás dátuma
2017.03.31. 18:54
Forrás: Facebook/György Szöllősi
A magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete lett Szöllősi György, Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára Áder János köztársasági elnök nevezte ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté Orbán Viktor kedvenc sportújságíróját - írta a 444.hu az I/I Azurák Csabával című műsor felvételére hivatkozva.

A Nemzeti Sport nemrégiben kinevezett főszerkesztője Magyarország hivatalos diplomatájaként folytathatja azt a munkát, amelynek lényege a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete. Szöllősi korábban az MLSZ sajtóosztályát vezette, majd a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója volt 2007-től 2014-ig. 2010-től a magyar FourFourTwo magazin főszerkesztője, valamint a Puskás Intézet igazgatójaként is dolgozott. Ő volt az, aki Puskás Ferenc hagyatékáról megmondta, hogy "egyetlen gazdag vagy befolyásos magyar embert nem érdekelt a mi szent ügyünk Orbán Viktoron kívül".