Előfizetés

Nyáron elkezdődhet a Lánchíd és a Váralagút felújítása

Publikálás dátuma
2017.03.31. 19:37
Thinkstock fotó
A tervek szerint a nyáron elkezdődhetnek a Lánchíd és a Váralagút teljes felújítási munkálatai, amelyek 2019 végéig tarthatnak majd - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A testület az ülésen dönthet arról, hogy a rekonstrukciót 22 milliárd 330 millió összköltséggel a BKK Zrt. útján valósítja meg. Ez az összeg fővárosi saját forrásként rendelkezésre áll.

Mint a budapest.hu oldalon közzétett, a Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett javaslatban olvasható, hogy a felújítást a híd nem megfelelő biztonságú teherbírása indokolja. A felújítás tartalmazza a meglevő közúti pályalemez teljes elbontását és újjáépítését, a két oldali hídi gyalogos járdakonzolok teljes elbontását és újjáépítését, a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét, a gyalogos korlátok műemléki felújítását, a kőfelületek javítását és felülettisztítását, a köz- és díszvilágítás korszerűsítését, a Duna-meder szükség szerinti rendezését, a hídfőkben lévő gyalogos aluljárók szélesített átépítését, a hídfő lépcsőinek átépítését, továbbá a hídfők helyiségeinek felújítását és lehetőség szerinti hasznosítását.

Mint írták, a hídfelújítással egy időben célszerű elvégezni a Váralagút felújítását is a teljes gépészeti rendszerének felújításával egyetemben. Továbbá meg kell újítani az alagút szigetelését és belső borítását. Ezek során - egyebek mellett - újraosztják a közúti és gyalogos felületet a megváltozott közlekedési igények szerint, lecserélik a légtechnikai rendszereket, korszerűsítik a közvilágítást, valamint díszvilágítást építenek ki.

A javaslat szerint átépítik a Clark Ádám teret is, ahol a körforgalom mérete csökken, a gyalogosterek pedig bővülnek, új díszburkolatot kapnak. A Lánchíd hídfője felőli oldalra új gyalogos átkelőhely létesül, ezzel a teljes Clark Ádám tér mind a négy térnegyede átjárhatóvá válik. Új gyalogos átkelőhely létesül a Hunyadi János utcai torkolathoz a gyalogos forgalom biztonságának növelésére.

A pesti hídfő mögött található közúti és villamos aluljáró megtartása "nem gazdaságos" a szerkezet rossz állapota miatt - mutattak rá. A mintegy 75 éves bauxitbeton aluljárórendszer jelenlegi szerkezetének megtartása nem lehetséges a szerkezet statikai elöregedése miatt, ezért a hosszútávú, gazdaságosabb és árvízvédelmi szempontból a jelenleginél nagyobb biztonságot nyújtó szerkezet kialakítása elbontásával és teljesen új aluljárórendszer építésével valósítható meg.
A pesti hídfő alatti aluljáró újjáépítését a Lánchíd forgalmának teljes kizárása mellett lehet csak elvégezni, ez mintegy másfél évet vesz igénybe - olvasható.

Továbbá - mint írták - a Váralagút és a Lánchíd felújítása idején a Lánchíd-alagút útvonalat teljesen lezárják, ezért az aluljáró felújítását organizációs szempontból célszerű összehangolni a Lánchíd felújításával. A megvalósítási megállapodás tervezete szerint a munkálatok tervezett kezdési időpontja 2017. június elseje, a tervezett befejezési időpontja pedig 2019. december 31.

A testület a jövő szerdai ülésen tárgyalhat arról is, hogy folytatódhat a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbításának előkészítése. A javaslatban szereplő feladat a meghosszabbítás engedélyezési terveinek elkészítését foglalja magában a szükséges engedélyek megszerzésével együtt, beleértve a 3-as metróvonal tervezett káposztásmegyeri végállomását magába foglaló intermodális csomópont tervezési és engedélyezési feladatait is. Az előkészítés, engedélyes terv elkészítésnek határideje 2019 vége.

Hasítanak a magyar filmek - Díjat kapott Az állampolgár

Publikálás dátuma
2017.03.31. 18:55
Forrás: Az állampolgár/Facebook
Díjat kapott Hollandiában Vranik Roland filmje, Az állampolgár. Az alkotás a Movies that Matters (Filmek, amelyek számítanak) elnevezésű hágai filmfesztiválon nyerte el az egyetemisták zsűrijének elismerését. A kilencnapos seregszemlén mintegy hatvan filmet mutattak be és számos közönségtalálkozót tartottak. 

Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) legutóbbi rendezése, Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. (Port.hu) 

A filmalap támogatásával készült dráma világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon. A közelmúltban a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a portugáliai Fantasportón, majd a legjobb filmdráma díját a Cinequest filmfesztiválon Kaliforniában.

Búcsú Szepesi Attilától, a négysoroskirálytól

Súlyos betegség után életének 74. évében csütörtökön elhunyt Szepesi Attila költő, író, publicista - közölte az MTI-vel pénteken a család. 

"Weöres Sándornak nincsen zászlaja, de ha volna, Szepesi Attila vinné, ha ő olyan volna, hogy vinne zászlót, de ő nem olyan. Száz lót inkább, rímkényszerben. ... Választékos. Míves. Szépen ír, mer. Tökéletes versíró, ezt nem dicséretként (vagy bírálatként) említem, inkább raritásként. Mondjunk (megint) nagyot: négysoroskirály. És dal és zene és ritmus és bongás. Él nyelvünk (egyik) nagyvonalúságával, amely megengedi a magyar költőnek a rímet.... Olvassunk Szepesi Attilát. És emeljük meg kalapunkat e Nagy Csöndes előtt." - írta Szepesi Attiláról Esterházy Péter. Szepesi Attila 1942-ben született Ungváron. 1972-ben elvégezte a szegedi egyetem magyar szakát. Ettől az évtől szerkesztette a Kortárs versrovatát, 1982 és 1989 között az Új Tükör, 1992-től a Pesti Hírlap, 1994-ben és 1995-ben az Új Magyarország, majd a Magyar Nemzet munkatársa volt. Hányatott élete és festői-zenei példák ösztönözték versírásra, műveit 1968-ban az Első ének, 1969-ben a Költők egymás közt című antológia mutatta be. Szilaj, pajzán, pajkos énekeivel a nép- és az archaikus költészet forrásaiból táplálkozó változatos forma- és rímvilágot alakított ki. Gyermekverseket is írt. Utolsó kötete "Varázsfüvek. Barbár szonettek" címmel jelent meg 2016-ban a Nap Kiadó gondozásában. 2002-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjjal tüntették ki, kétszer kapott Weöres Sándor-díjat (1974, 2000). 1980-ban József Attila-díjat, 1986-ban Artisjus-díjat vehetett át. 2012-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2014-ben pedig a Radnóti-díjat.