Előfizetés

Szerb választás - Csalódniuk kell a jelölteknek?

Publikálás dátuma
2017.04.02. 14:05
Választanak Vajdaságban MTI Fotó: Molnár Edvárd
A központi választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 29,94 százaléka adta le voksát a szerbiai elnökválasztáson, míg öt évvel ezelőtt ez az arány 32,1 százalékos volt, a jelöltek azonban magas részvételi arányban bíznak.

A valamivel több mint 6,7 millió, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatóak. Az elnökjelöltek szavazatuk leadásakor voksolásra buzdították az embereket, valamint arra, hogy lelkiismeretük szerint döntsenek, és válasszák a legjobb jelöltet. 

A választás legnagyobb esélyesének tartott Aleksandar Vucic, a kormánykoalíció jelöltje szavazatának leadásakor kiemelte: reméli, már az első körben győzni tud, de ha a szavazópolgárok máshogy döntenek, akkor a vereséget is el tudja fogadni. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a választással Szerbia biztosítja a stabilitást és a gazdasági reformok folytatását. A felmérések szerint Vucic a voksok 50-56 százalékát szerezheti meg.

A közvélemény-kutatások szerint a második legtöbb szavazatra Sasa Jankovic volt ombudsman számíthat (12-14 százalék), aki voksa leadásakor arról beszélt, hogy támogatói egy új, őszinte politikai mozgalmat hoztak létre. Mint mondta: ez a mozgalom azt tűzte ki célul, hogy az állampolgárok visszakapják méltóságukat, hogy az állami intézményeknek újra legyen értelmük, és a helyükre kerüljenek a dolgok. "Ezután már semmi sem lesz olyan, mint eddig volt" - szögezte le.

Az ellenzék másik legismertebb jelöltje Vuk Jeremic volt külügyminiszter, aki a felmérések szerint a voksok 6-9 százalékát kaphatja. Szerinte a vasárnapi elnökválasztás kiemelten fontos Szerbia jövője szempontjából, hiszen legalább a következő öt év eseményeit meghatározza. Felhívta a figyelmet arra, hogy véleménye szerint a kampányt számos rendellenesség jellemezte. Hozzáfűzte, abban bízik, magas lesz a részvétel, ezért egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, és két héten belül második fordulót rendeznek, ahol a két legtöbb szavazatot szerző jelölt mérheti össze az erejét.

Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt jelöltje arról beszélt, hogy reményei szerint kellő számú szavazatot szerez ahhoz, hogy a második körben ő mérkőzhessen meg Aleksandar Vuciccsal az elnöki posztért. Seselj várakozásai elég túlzóaknak tűnnek, lévén, hogy a közvélemény-kutatások mindössze 6-8 százalékos támogatottságot vetítettek előre számára.

A választás meglepetése lehet Ljubisa Preletacevic Beli, egy viccpárt jelöltje, aki a voksolást követően is humorosan nyilatkozott az újságíróknak, amikor azt mondta, szerinte már az első körben ő nyer. Hozzátette: a többi jelöltnek sok szerencsét kíván, de tudja, a legjobb fog győzni, a legjobb pedig ő maga. Annak ellenére, hogy Beli csak viccből jelöltette magát, és mindent megtett annak érdekében, hogy rámutasson a szerbiai politikai élet visszásságaira, a felmérések szerint az összes többi ellenzéki jelöltnél jobban szerepelhet, és akár a második helyet is megszerezheti.

Választanak Vajdaságban MTI Fotó: Molnár Edvárd

Választanak Vajdaságban MTI Fotó: Molnár Edvárd

A leköszönő Tomislav Nikolic kijelentette: arra számít, hogy a szavazópolgárok komolyan veszik a Szerbia jövőjéről szóló szavazást, és olyan elnököt választanak, aki folytatja az utóbbi öt évben megkezdett folyamatokat, és nem zárja be azokat a kapukat, amelyek az ő elnöksége idején nyíltak meg. 

Pásztor István, a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pedig arról beszélt, hogy a leendő köztársasági elnöknek olyan politikát kell képviselnie, amely az ország stabilitását biztosítja. Olyan elnökre van szükség, akinek politikai súlya van, és az európai politikai színtéren is elismerik. Mint mondta: a vajdasági magyarság szempontjából az lenne a fontos, hogy egy "normális politikai időszak alakuljon ki", amelyben megvalósulhatnak a VMSZ és a Vucic vezette Szerb Haladó Párt koalíciós megállapodásában foglalt pontok, és ezeknek a célkitűzéseknek az elérésében az új köztársasági elnök segítőkésznek és nyitottnak mutatkozik.

Amennyiben az első fordulóban valamelyik jelölt megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, akkor nem kell második kört tartani, ellenkező esetben a törvény szerint 15 napon belül meg kell szervezni a második fordulót, amelybe a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be. Egyes elemzők szerint Aleksandar Vucic számára óriási csapás lenne, ha nem tudna már az első körben győzni, az ellenzék ugyanis a második kört akár Vucic-ellenes népszavazássá is változtathatná.

A Toyota 16 ezer autót hív vissza Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.04.02. 11:07
FOTÓ: Justin Sullivan/Getty Images
Az indoklás szerint a Takata beszállító cég a vezető és utas oldali légzsákok esetleges hibáját jelezte. Tájékoztatásuk szerint a nagy sebességű felfúvódás során apró fémrészecskék szakíthatják át a légzsák felületét és csapódhatnak az utastérbe – írja az Északhírnök.

Európa-szerte 1,47 millió, Belgiumban és Luxembourgban 37 ezer gépjárművét hívja vissza a Toyota a légzsákok esetleges hibája miatt.

A japán autógyártó világszerte mintegy 6 millió gépjárművét rendeli vissza elővigyázatossági okokból, mert indoklása szerint a Takata beszállító cég a vezető és utas oldali légzsákok esetleges hibáját jelezte.

A 2000. május és 2001. november, valamint a 2006 áprilisa és 2014 decembere között készült Hilux, Yaris, Corolla és Auris típusú autókat rendelik vissza. A gépjárművek ismert tulajdonosait levélben értesítik, az érintett légzsákokat a Toyota ingyen kicseréli.

Magyarországon a Toyota Central Europe Kft. tájékoztatása szerint a négy modell összesen 15 856 járműve érintett a visszahívási kampányban.

Thomas Doll századik bajnokiján kikapott az FTC

Publikálás dátuma
2017.04.02. 00:32
MTI Fotó: Kovács Tamás
 A címvédő Ferencváros 2-1-re kikapott a Budapest Honvéd vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 24. fordulójának zárómérkőzésén.

A német vezetőedző, Thomas Doll most irányította századik alkalommal bajnoki meccsen az FTC-t. Mérlege 62 győzelem, 22 döntetlen, és immár 16 vereség.  Ez volt a két csapat 201. egymás elleni találkozója az élvonalban, a kispestiek 60. sikerüket ünnepelhették, 31 döntetlen mellett 110 meccset nyert a Ferencváros. A Bozsik-stadionban a Honvéd négy döntetlen és 23 vendégsiker mellett 25. alkalommal nyert.

OTP Bank Liga, 24. forduló:
Budapest Honvéd-Ferencvárosi TC 2-1 (2-1)

Bozsik-stadion, 5697 néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Zsótér (20.), Eppel (32.), illetve Moutari (39.)
sárga lap: Holender (16.), Hidi (57.), Zsótér (81.), Baráth (88.), illetve Botka (30.)

 Honvéd:

Gróf - Ikenne-King (Villám, 73.), Lovric, Kamber, Baráth - Holender, Hidi, Zsótér (Tömösvári, 87.), Gazdag (Koszta, 76.) - Lanzafame, Eppel

 FTC:

Dibusz - Botka, Nalepa (Bognár, 38.), Hüsing (Djuricin, 60.), Leandro - Gera Z., Dilaver - Lovrencsics G., Kleinheisler (Varga R., 79.), Moutari - Böde

Eleinte szinte kizárólag a házigazda kispestiek veszélyeztettek, és a 20. percben meg is szerezték a vezetést, miután Zsótér Donát a felezővonaltól indulva lövőhelyzetig jutott, és 15 méterről a hálóba bombázott. A folytatásban sem változott a játék képe, így nem volt meglepő, hogy Eppel Márton találatával növelte előnyét a Honvéd. A hazaiak ezután több ígéretes helyzetet is kihagytak, majd a Ferencváros nigeri középpályása, Amadou Moutari némileg váratlanul szépített, így a szünetben csak egy gól volt a különbség. A második felvonásban javult a Ferencváros teljesítménye, több lehetőséget is kidolgozott, a hajrában szinte össztűz alatt tartotta ellenfele kapuját, de nem tudott egyenlíteni.