Szerb választás - Vucic bejelentette győzelmét

Publikálás dátuma
2017.04.03. 01:10
Vucic a lányával adta le szavazatát FOTÓ: Srdjan Stevanovic/Getty Images
Bejelentette győzelmét Aleksandar Vucic a szerbiai elnökválasztáson vasárnap.

A jelenlegi miniszterelnök Vucic, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője és a kormánykoalíció jelöltje a pártközpontban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: fontos nap volt ez Szerbia életében, mert megmutatkozott, hogy az ország tovább akar haladni az európai integráció útján, ugyanakkor fenntartani a jó viszonyt Oroszországgal, és folytatni akarja a megkezdett reformokat is. A SNS pezsgővel és tűzijátékkal ünnepelte vezetője győzelmét.

Vucic arról is beszélt, hogy becslése szerint több mint kétmillió választópolgár adta rá a voksát. Kijelentette: büszke arra, hogy ennyi szavazatot kapott, azaz - állítása szerint - több voksot szerzett, mint az összes többi jelölt együttvéve. Hozzáfűzte: fontosnak tartja, hogy a választás tiszta volt, és jelentős különbség van az első két jelölt eredménye között, így győzelmét senki sem vonhatja kétségbe. Kiemelte, hogy a magyar és a bosnyák többségű településeken is ő kapta a legtöbb voksot, tehát nem csak a többségi nemzet támogatását élvezi. Bejelentette: elnöksége alatt a kormányfőként meghatározott irányvonalat kívánja folytatni, és meg akarja őrizni az ország és a régió stabilitását.

A központi választási bizottság a szavazatok 16,84 százalékának feldolgozását követően közölte: Aleksandar Vucicra a szavazópolgárok 59,89 százaléka adta a voksát. Az Ipsos közvélemény-kutató cég is hasonló eredményre jutott. Több mint 800 szavazóhelyen végzett felmérésének eredményeit vizsgálva, 91,5 százalékos feldolgozottságot követően bejelentette, a voksok 55 százalékát Aleksandar Vucic szerezte meg.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) felmérése is hasonló eredményt hozott. Valamivel 22 óra előtt tartott sajtótájékoztatóján Djordje Vukovic, a központ vezetője kijelentette: a választást Vucic nyerte meg, nem lesz második kör. Hozzátette: a voksok százalékos eloszlása némiképp változhat, de nagyobb változásra nem kell számítani. 

 A második helyen Sasa Jankovic volt ombudsman áll 13,12 százalékkal, őt Ljubisa Preletacevic Beli, egy viccpárt jelöltje követi (8,37 százalék), míg Vuk Jeremic volt külügyminiszter a voksok 5,21 százalékát szerezte meg. A rendelkezésre álló adatok szerint a részvételi arány 51,4 százalékos volt.

Az elnöki tisztségért tizenegy jelölt indult. Tomislav Nikolic leköszönő államfő mandátuma május 31-én jár le, Aleksandar Vucic ezt követően veheti át tőle az elnöki posztot, addig pedig az is kiderül, hogy ki lesz az új szerb kormányfő. A feltételezések szerint Vucic olyan utódot választ magának, akit irányítani tud majd. Vucic emellett a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetéséről sem mond le, így a 250 fős parlamentben is megtartja hatalmát, ahol az SNS-nek 131 képviselője van.

Szerző

Aggódhat a Wikileaks alapítója

Az ecuadori elnökválasztás második fordulójában megválasztották a tíz évig elnöklő baloldali államfő, Rafael Correa utódát. A voksolás nagy kérdése az volt, továbbra is balra húz-e az ország, vagy jobboldali irányválás történik, mint előzőleg Argentínában. Lenín Moreno folytatná Correa örökségét, előzőleg a még hivatalban lévő államfő helyetteseként szolgált. Szerinte az eddigi irányvonal folytatása stabilitást és növekedést biztosít a dél-amerikai állam számára. Guillermo Lasso ezzel szemben a chilei neolibralizmus nagy tisztelője, csökkentené az adókat, amellyel szerinte egymillió munkahely teremthető. Számos cége van, köztük adóparadicsomokban is. Ha ő lenne az elnök, Ecuador kiutasítaná londoni nagykövetségéről a Wikileaks alapítóját, Julian Assange-t.

Szerző

Felmentették a belügyminisztert

A paraguayi elnök menesztette szombaton a belügyminisztert és az országos rendőrfőnököt, miután egy alkotmánymódosítás miatt zavargások robbantak ki a parlamentnél, amelyekben meghalt egy ember, sokan megsérültek, és tűz ütött ki a törvényhozás épületében. Az elnöki hivatal szűkszavú közleményében tájékoztatott a leváltásokról, s tudatta, Horacio Cartes államfő a pénteki események miatt menesztette mindkettejüket. Pénteken tüntetők megostromolták és felgyújtották a paraguayi parlament épületét, miután a szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné Cartesnek és elődjeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson. A tiltakozók betörték a parlament ablakait, gumiabroncsokat égettek, és lebontották az épületet körülvevő kerítés egyes részeit, kormányzati épületeket és boltokat rongáltak meg.

Szerző