Áttörte a falat - A New York Times címlapján a CEU-ügye

Publikálás dátuma
2017.04.03. 10:26
Forrás: Michael Ignatieff/Facebook
Azt már vasárnap elújságolta a 444.hu, hogy amíg Orbán Viktor meccset nézett Felcsúton, a New York Times-ban megjelent Michael Ignatieff véleménycikke az elmúlt napok eseményeiről. Mára kiderült, az írást, illetve annak üzenetét a lap olyannyira fontosnak tartotta, hogy a NYT nyomtatott kiadása címlapján hozta a CEU rektorának cikkét.  

 

Az önkényuralmi rendszerek mindenhol a világban a tudományos élet szabadságát veszélyeztetik - írja a rektor a cikkben, a magyarországi történések kapcsán párhuzamot vonva Vlagyimir Putyin oroszországja, illetve a szentpétervári Európai Egyetem ellehetetlenítése ügyével, ahogy a török államfő Recep Tayyip Erdogan hajtóvadászatával az egyetemi oktatók, campusok és diákok ellen. A legújabb fenyegetés Európa szívében történik - írja Ignatieff, Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor és kormánya beterjeszt a parlament elé egy olyan törvényjavaslatot, ami lehetetlenné teheti a szabad Közép-európai Egyetem működését. Hogy mi forog kockán, az pedig egyértelmű - írja a New York Times-ban Michael Ignatieff a CEU rektora.

Szerző

Kishartyán független polgármestert választott

Három jelölt közül a független Sándor Attila nyerte az időközi polgármester-választást vasárnap a Nógrád megyei Kishartyánban, ahol négy képviselőt is választottak; az időközi választást önfeloszlatás miatt kellett megtartani - tájékoztatott a település jegyzője. 

Köröskényi Péter elmondta: Sándor Attilára 267-en, a szintén független Kovács Istvánnéra, a község korábbi polgármesterére 79-en szavaztak, míg Nagy Attila Tibor, a Magyar Munkáspárt polgármester-jelöltje egy voksot kapott. A négy képviselői helyért 13 jelölt indult. Képviselővé választották Ferencz Róbertet 260, Ferencz Viktort 256, Antal Zsoltot 239, és Antal Kingát 231 szavazattal, valamennyien függetlenek. A választásra jogosult 485 lakosból 351-en jelentek meg a voksoláson, mindössze négy érvénytelen szavazatot adtak le.

Kishartyán négy független képviselője (Ferencz Róbert, Ferencz Viktor, Hüvösi Zoltán és Sándor Attila) a január 5-i ülésen tett javaslatot a képviselő-testület önfeloszlatására, mert úgy ítélték meg, hogy nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel. A négy képviselő akkor igennel szavazott, Kovács Istvánné polgármester tartózkodott.

Szerző

Izgalom a tetőfokán - A kormányt faggatják ma

Publikálás dátuma
2017.04.03. 09:34
Illusztráció/Népszava fotó
A képviselők a kormányt interpellálják az Országgyűlés ma kezdődő kéthetes ülésének első napján.A házelnök előzetes napirendi javaslata szerint az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk és az azonnali kérdések követnek- tudatja az MTI.

Mások mellett a szocialista Kunhalmi Ágnes azt kérdezi majd az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a kormány miért akarja beszántani a CEU-t,  Szél Bernadett, az LMP társelnöke pedig Paks 2 kapcsán arra vár választ a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy ki fizeti egy esetleges atombaleset számláját.

Az első ülésnap végén az erdőgazdálkodási törvény módosítása, valamint a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarát érintő változtatási javaslatok vitái kerülnek terítékre. Az Országgyűlés a tervek szerint kedden szavazásokkal, szerdán a Magyarországon működő külföldi egyetemek szabályozásának vitájával folytatja munkáját, majd jövő hétfőn zárja aktuális ülését - tájékoztat a távirati iroda.Szerző