A gyöngyöspatai romák javára ítélt a Kúria

Publikálás dátuma
2017.04.03. 15:50
Népszava fotó
A Kúria jogerős ítélete szerint a Heves megyei rendőrség 2011-ben hátrányosan különböztette meg a romákat Gyöngyöspatán - ezt a rendőrségi honlapon közli a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A közzétételre a Kúria kötelezte a testületet mint alperest.

A közlemény szerint "a Kúria megállapítja, hogy az alperes a 2011. március 1. és 2011. május 1. közötti időszakban a Gyöngyöspatán tartózkodó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg tagjaival szembeni intézkedések elmulasztásával zaklatást valósított meg a gyöngyöspatai roma közösség tagjaival szemben, amivel megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogukat. A Kúria az alperest a további hasonló jogsértéstől eltiltja.

A gyöngyöspatai ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított pert a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen, mert szerintük a rendőrség etnikai hovatartozás alapján diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat 2011 tavaszán, a szélsőséges szervezetek úgynevezett járőrözése idején.

A 2013 nyarán kezdődött tárgyaláson a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mert álláspontja szerint a rendőrök mindvégig objektív módon, a rendőrségi törvény szerint jártak el. Kitért arra is, hogy a szervezetek járőrözésének kezdetekor a rendőri intézkedésekre jogszabály hiányában nem volt törvényes lehetőség, ezért a TASZ keresetlevelét felelőtlennek és elfogultnak nevezte. Elmondta az is, hogy a Gyöngyöspatán történteket vizsgáló országgyűlési bizottság is azt állapította meg, hogy a rendőrség szakszerűen látta el feladatát.

Az Egri Törvényszék 2015 szeptemberében megállapította a hátrányos megkülönböztetést, de nem tiltotta el a rendőrséget a további jogsértéstől, ezért a TASZ fellebbezett.

A másodfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hozta 2016 áprilisában. A testület nem tartotta megalapozottnak, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányos megkülönböztetésben részesítette a helyi roma közösséget, ezért elutasította a felperes keresetét.

A TASZ nem adta fel, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be: a Kúria pedig a közelmúltban kimondta: a Heves megyei rendőrség 2011-ben igenis hátrányosan különböztette meg a romákat Gyöngyöspatán.

Szerző

CEU - Sólyom László is kiáll az egyetem mellett

Publikálás dátuma
2017.04.03. 15:43
Népszava fotó
A volt köztársasági elnök röviden, velősen közli a véleményét:   

"A tudomány és az oktatás nemzetközi. Az egyetem, az Universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg. A Magyarországon működő egyetemek sokféleképpen részei ennek a világméretű közösségnek. Elismerésük Magyarország javára szolgál. Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára. Alapvető érdekünk, hogy működését folytathassa. Alapvető érdekünk az is, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek."

Szerző

"A Fidesz szerint éhezzenek a középiskolás gyerekek"

A Fidesz a gazdagok pártjaként támogatja, hogy éhezzenek a középiskolás gyerekek. Erről döntöttek a kormánypártok, amikor a Költségvetési bizottság mai ülésén még napirendre sem voltak hajlandóak venni az MSZP-nek azt a javaslatát, amely a középiskolai évfolyamokon is biztosítaná a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetését - írja közleményében Bangóné Borbély Ildikó. 

A Fidesznek tudnia kellene, hogy az általános iskolából kikerülő gyerekek is éhezhetnek. Ennek ellenére a rászoruló gyerekek jelenleg csak a 8. osztályig részesülnek ingyenes étkeztetésben. Ezért sok család számára már az étkezés költsége leküzdhetetlen akadályt jelent a továbbtanulás finanszírozásában. A Fidesz a gazdagok pártjaként eddig is ahol csak lehetett, próbálta a mélybe nyomni és ott tartani a hátrányos helyzetű gyermekeket. Ezért vitték le a tankötelezettség korhatárát 16 éves korra és ezért hoztak olyan, a gyermekmunkát legalizáló szabályt, hogy már 16 éves gyerek is lehet közmunkás.

Botka László programja megszünteti azokat az igazságtalan hátrányokat, amelyek a nehéz sorsú gyermekeket sújtják. Az MSZP 2018 után a rászoruló középiskolások számára is ingyenessé teszi az gyermekétkeztetést, a tankötelezettség korhatárát pedig visszaállítjuk 18. évre. Botka Lászlónak ehhez megvan az ereje és megvan a programja. Magyarország megjavítható - zárul a szocialista politikus közleménye. 

Szerző