Emlékfutás a Clark Ádám térről Auschwitzba

Publikálás dátuma
2017.04.05 07:16
Hajdú Péter: Nem elég csak emlékezni FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /

Példát szeretne mutatni unokáinak, emléket állítani a vészkorszakban elhurcolt és elpusztított nagyszüleinek. A 63 éves Hajdú Péter a budapesti Élet Menetéről, a Clark Ádám téren lévő 0 kilométerkőtől indul, és futva teszi meg az utat Auschwitzig. A tervek szerint nyolc nap leforgása alatt teljesíti a 420 kilométeres távot. Április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján indul, és április 24-én érkezik meg Auschwitzba, ahol csatlakozik a Nemzetközi Élet Menetéhez.

Viszonylag későn, 55 évesen kezdett rendszeresen futni, aztán több maratoni versenyen is elindult. Az ötlet, hogy elfusson Auschwitzba, két évvel ezelőtt született. A szándék egy éve elhatározássá érett, azóta módszeresen készül az eseményre – nyilatkozta Hajdú Péter a Népszavának. Naponta 38 és 60 kilométer közötti távolságot készül megtenni, az útra szakmai stáb és futóklubjának több tagja is elkíséri. Az előre meghirdetett állomásokon várja azok csatlakozását, akik egyetértenek az Élet Menete célkitűzéseivel, elítélik a rasszizmust és az emberek megkülönböztetését.

 Magyarországon és a világban is egyre nagyobb a gyűlölködés. Tisztelettel és méltósággal emlékezünk az áldozatokra, de nem elég csak emlékezni. Fontos, hogy mindenki képességei, tehetsége és lehetőségei szerint tegyen a gyűlölet ellen – hangsúlyozta Az Élet Menete Alapítvány tájékoztatóján a „civilben” vállalkozó Hajdú Péter.

Az idei budapesti Élet Menete különlegessége, hogy április 16. a holokauszt magyarországi emléknapja húsvét vasárnapra és pészach hatodik napjára esik – hívta fel a figyelmet Gordon Gábor, a rendezvényt szervező alapítvány kuratóriumi elnöke. A keresztényeknek ez a nap a bizonyság, a megváltás, a szeretet ígérete, a zsidó vallásúaknak pedig a fogságból való megszabadulást, tehát szintén egy boldogabb jövő ígéretét jelenti.

A séta életben tartja az emlékezést, eléri a fiatal korosztályokat is – méltatta az Élet Menetét a tájékoztatón Kardos Péter főrabbi. Az emlékmenet a Cipők a Duna-parton emlékműtől a Lánchídon át a reformkor és a modernizáció jelképének tartott Clark Ádám térig halad majd.

2017.04.05 07:16

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27