Botka örült az ellentüntetőknek

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje szégyennek nevezte, hogy az Orbán-kormány a régió legszínvonalasabb egyetemét találta meg ellenségnek. Botka László hatalomra kerülése esetén azonnal eltörölné a kedden elfogadott CEU ellenes passzusokat.

Botka László utcafórum-sorozatában a budapesti Havanna lakótelepen járt, ahol az MSZP miniszterelnök-jelöltje kijelentette: hiteles programmal leváltható a Fidesz-kormány. Szerinte érezhető, hogy az emberek többsége kormányváltást akar és a baloldalon elkezdtek reménykedni a választók. Ezért minden demokratának, akinek célja a mostani kabinet leváltása, szövetséget ajánlott a szocialista vezető.

Botka szerint a Fidesz hatalma az igazságtalan adórendszeren és igazságtalan választási rendszeren, az "orbáni strómanok által hazugsággyárrá tett médián", és azon nyugszik, hogy mindig ellenséget keresnek, legyen az a Heineken, Brüsszel vagy éppen a CEU. Elismerte ugyanakkor, hogy az ellenzék eddig nem tudott hiteles programot állítani, de kérte a jelenlévők támogatását is a készülő program megismerése után.

Az MSZP fővárosi elnökével, Kunhalmi Ágnessel együtt a Havanna lakótelepen rendezett utcafórumon ellentüntetőkkel is szembe kellett néznie Botka Lászlónak, aki azonban az MTI beszámolója szerint ennek kifejezetten örült. Mint mondta, a Fidesz provokátorok megjelenése azt jelzi, hogy működik a programjuk eddig nyilvánosságra hozott alappillére, a Fizessenek a gazdagok alapelve.

Szerző

CEU - Otthonuknál zaklatták a rendőrök a tüntetőket

Publikálás dátuma
2017.04.06. 11:17
Népszava illusztráció
Ahogy megírtuk, ezrek tüntettek vasárnap a CEU ellehetelenítése ellen, a történteknek bizarr folyományai is vannak.  A tiltakozók furcsa napokat élnek - írja a Magyar Nemzet. 

A lap értesülései szerint ugyanis a vasárnapi tüntetés egyik magyar szervezőjénél, valamint egy külföldi résztvevő fővárosi lakásánál is megjelent egy rendőr – a különös látogatásról az érintett két CEU-s hallgató értesítette a Magyar Nemzetet. A külföldi diákot hétfő éjjel kereste meg egy rendőr a tartózkodási engedélye szerinti címen, és addig nem távozott, míg körül nem nézett a lakásban. A másik, egy magyar hallgató az egyik szomszédjával együtt észlelte, hogy egy rendőr egy kulcscsomóval a kezében bejutott a zárt körfolyosóra, ahol laknak. Amikor érdeklődött, miben segíthet, a rendőr olyan lakásszámot mondott, ami nincs a folyosón.

Cáfol a rendőrség
A Budapesti Rendőr-főkapitányság cáfolja a Magyar Nemzetben megjelent állításokat, mely szerint „a vasárnapi tüntetés egyik magyar szervezőjénél, valamint egy külföldi szervező fővárosi lakásánál is megjelent egy rendőr” - közölte internetes oldalán. Ezzel szemben tény, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei ilyen intézkedést nem hajtottak végre, a demonstrációt követően magánlakásba nem mentek be, a cikkben leírt intézkedésekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tud. 

Szerző
Frissítve: 2017.04.06. 13:39

Szexuálisan zaklatott gyerekek - Szigorodhat a jogszabály

Publikálás dátuma
2017.04.06. 10:50
Illusztráció/THinkstock
Sokadszor is módosítani készül a kormány a gyermekvédelmi és a köznevelési törvényt, ezúttal az utóbbi időkben nyilvánosságra került súlyos gyermekbántalmazási és gyermekelhanyagolási ügyek miatt – írta meg az Index.

A gyermekvédelmi törvény módosításához mellékelt magyarázatban a javaslat készítői megemlítik a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban és a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai gyermekotthonában történt eseteket, amelyekben szexuális bántalmazás súlyos gyanúja merült fel.

A gyermekvédelmi törvény ma estig véleményezhető változásai szerint a jogszabály kiegészülne azzal, hogy külön eljárásrendben kell kivizsgálni és kezelni a gyermekbántalmazási eseteket a gyermekotthonokban és a javítóintézetekben. Ez azt jelentené, hogy a gyerekek négyszemközt beszélhetnének azokkal, akik segíteni tudnak, ha bántalmazás éri őket. Ilyen a gyermekjogi képviselő, aki a minisztérium alkalmazásában áll, ezért nincs függő viszonyban az adott intézmény vezetőivel és ilyen a gyámhatóság által kirendelt gyermekvédelmi gyám is. Ők a nevelőszülők jelenléte nélkül is beszélhetnének a gyerekekkel.

A gyermekbántalmazási ügyek gyorsabb felderítése érdekében egyértelművé tennék a köznevelési törvényben, hogy a pedagógusok ilyen gyanú esetén a háziorvossal, a védőnővel és a gyermekvédelmi munkatársakkal megoszthatnák a helyzetről szerzett információikat.

Szerző