Konrád György:válaszlevél Magyarország miniszterelnökének

Konrád György Kossuth-díjas magyar író is állást foglalt a CEU ellehetetlenítését célzó felsőoktatási törvénymódosítás ügyében. Orbán Viktornak címzett levelét az alábbiakban közöljük:

Miniszterelnök Úr!

A múlt század utolsó harmadában a kitáguló Közép-Európa sokféleségének érdeklődő és megcsodáló felfedezése adott sokunknak örvendő otthonosságot a fölpezsdülésük által mind érdekesebbé váló hazáinkban.

Megértettük, hogy tanulnunk kell egymástól, és a diákok szerteszét Európában és a földkerekségen felneszelve kedvet kaptak tanulmányozásunkhoz.

Tisztelet és köszönet illeti Soros Györgyöt, hogy a tehetségével felhalmozott vagyona jelentékeny részét ennek a tanulmányozásnak adta.

Saját, és nem az állam vagyonából sok kiváló intézményt alapított a magyar hazában, amely 1944-ben  olyannyira vonakodott az ő hazája is lenni, hogy majdnem meg is ölte, de mikor Gyuri, a gyilkolási előkészületet, nagyjából úgy, mint én, túlélte, kamaszkorában úgy döntött, hogy nem akar olyan földön élni, ahol ilyesmi előfordulhat, ahol az ember kiszolgáltatott, és nem rendelkezhet szabadon önmagával.

1948 táján, amikor Magyarországon rövid szünet után a nemzeti szocialista bőrkabátos fiatal férfiakat a kommunista-szocialista bőrkabátos fiatal férfiak váltották fel, hogy elbánjanak az egyet-nemértőkkel, az apjától kapott tíz dollárral fölszerelkezve nekivágott a nagyvilágnak.

Hogy most az ön propagandagépezete göbbelsi lendülettel a zsidó Sorosban mutatja fel a nemzetnek és a világnak minden bajok okozóját az 1933-as náci jelszóhoz (a zsidók a mi szerencsétlenségünk) hasonlóan, gyászosan emlékeztet az undorító példára.

Ha csak egyszer-egyszer utalt volna Sorosra, az még kaphatna egy elnéző magyarázatot, de hogy folyamatosan suhogtatott bunkót fabrikált annak az embernek a nevéből, aki több jót adott a magyar és máshonnan jövő tanulni vágyó fiataloknak, mint ön és baráti köre együtt véve, engem arról győzött meg, hogy ön a hatalmának önkényes meghosszabbítása érdekében a ravasz és képmutató politikai antiszemitizmus szólamtárából két marokkal merít.

Akinek a Közép-Európai Egyetem nem kell, annak a sokféle Közép-Európa sem kell, sőt, a még sokfélébb Európa sem.

Ahogy Magyarország neve angolul Hungary, úgy a Közép-Európai Egyetem neve Central European University. Mi a baj ezzel?

Kicsoda micsoda Brüsszel? Belgium fővárosa és az EU, meg a NATO központjának a székhelye?

Vagy egy ellenséges megszálló hatalom fővárosa?

Nem ön képviseli Magyarországot az ott székelő Európai Bizottságban?

„Külföldi pénzből kitartott hálózatok?” ez áll az ön nekünk, állampolgároknak küldött levelében.

Kire-mire gondol? Magyarországra, amely beruházásainak kilenctizedét brüsszeli pénzből, más európai országok adófizetőinek támogatásából fedezi?

Milyen beruházásokból gazdagszik olyan meglepő ütemben az ön kedvenc falujának a polgármestere és baráti köre? Vagy az a sok milliárd mind csak az ő zsebébe megy? Mert olyan ügyes, okos üzletember? A sikerének semmi köze ahhoz, hogy falubeli játszótársa a miniszterelnök?

Az átláthatóság Önnek ebben az esetben is szívügye?

Miért haragszik Magyarország miniszterelnöke az Európai unióra?

Mert onnan jön a pénz? Mert meg kéne köszönni, mert el kellene számolni vele?

Mennyit adott a gonosz Brüsszel? És mennyit adott a jó Oroszország?

Mennyit az ördögi Soros, és mennyit az angyali Orbán?

A külföldi pénz büdös, ha a „civilekhez” megy, és jó szagú ha a kormányfő családjához.

Az előbbiek „kitartottak”, mint a kurvák, utóbbiaknak jár?

Nemzeti függetlenségünket és biztonságunkat valóban Brüsszel veszélyezteti, és nem Ön, akinek sikerült ledolgoznia országunkat az „új demokráciák” ranglistájának aljára?

Ön húsz évvel ezelőtt lett kormányfő, tizenegy évet töltött hatalomban, vagy annak a közelében. Nem volt elég?

Meggyőződésem, hogy a rendszerváltozás óta Ön volt a legkártékonyabb magyar politikus.

Senki másnak nem sikerült annyi megalapozatlan állítást és igaztalan rágalmat felhalmoznia, Ön a bajnok.

A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról.

Nyugdíjas éveiben szórakozzon a játék-vonatocskájával meg a stadionkájával, és rugdossa egyedül a labdát az üres kapuba.

Üdvözlettel, Konrád György

 

Szerző

Túlárazott focibiznisz az MTVA-nál

Publikálás dátuma
2017.04.06. 23:24
FOTÓ: Népszava
Feljelentést tett a Párbeszéd, mert a piaci érték közel négyszereséért vásárolta meg a magyar labdarúgó bajnokság közvetítési jogait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). 

A szervezet 19 milliárdos szerződést kötött a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. A Párbeszéd kalkulációja szerint szerint mintegy 14 milliárdos kárt okoztak a magyar adófizetőknek, amely megalapozza a hűtlen kezelés gyanúját. Az UEFA 2015-ös pénzügyi kutatása alapján alig van olyan ország, ahol a bevételek között nagyobb az adományok és a támogatások aránya, mint Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a klubok bevételei jelentős részben állami cégektől,​ valamint burkolt állami támogatásokból érkeznek. Mint írják: a 19 milliárd sem szolgál mást, mint azt,  hogy állami pénzen tartsák életben a fideszes politikusok kedvenc csapatait.

Szerző

Lázár zavaros összeesküvés-elméletei a lex CEU-ról

Publikálás dátuma
2017.04.06. 23:11
MTI Fotó: Illyés Tibor
Zavaros összeesküvés-elméleteket vázolt fel Lázár János a Kormányinfón a lex-CEU kapcsán kirobbant nemzetközi kritikák özönére.

A kancelláriaminiszter szerint ugyanis az utóbbi napok óriási tiltakozáshulláma nem más, mint a Soros-hálózat lobbimunkájának a jele. Lázár úgy fogalmazott, hogy a CEU-ügyével csak megvezetik „megtévesztett egyetemistákat”. Szerinte a valóság most is az, hogy a főellenség, Soros György.

Elmélete szerint a menekültkvóták körüli harcban az EU ezután a CEU-val is zsarolni fogja Magyarországot. Készek vagyunk válaszolni Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek, tette hozzá. Lázár szerint ugyanakkor csak "néhány csoport" kelti a feszültséget ez ügyben. A miniszter nem közölte, hogy kik ezek a csoportok, csak annyit mondott, hogy a kormány „vékony cérnahangján” felveszi a harcot az „európai baloldallal”. A miniszter vázolta is, hogy várhatóan mivel fog védekezni a kormány.

Szerinte még külföldi példákat is figyelembe vettek, amikor a CEU ellen hozott törvényt meghozták. „Az EMMI jogászai nagyon alapos munkát végeztek, józan és normális elvárásokat támasztottak a CEU elé” - hangoztatta Lázár, aki szerint a CEU az elmúlt 20 évben "privilegizált helyzetben" volt, és csak „ezt kell visszacsinálni.”

Lásd még: Lázár: Soros nemzetbiztonsági kockázatot jelent

Szerző