Korrupció miatt utasította el Ukrajnát a Tesla

Az ukrán média nagy terjedelemben tárgyalja azt az állítólagos választ, amelyet az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla adott a kijevi miniszterelnök megkeresésére. „A nagyhírű vállalat elutasította az ukrajnai befektetés lehetőségét. Válaszában a korrupció magas szintjére és a kedvezőtlen befektetési körülményekre hivatkozott” írta az UBR.ua hírportál. 

A levél hitelességét azonban sokan kétségbe vonják. A miniszterelnök szóvivője, Dmytro Stoliarchuk szerint ez a dokumentum koholmány.

Mint ahogyan az UNIAN hírügynökség korábban jelentette, Volodymyr Groysman miniszterelnök felajánlotta a Tesla tulajdonosának, Elon Musk-nak, hogy folytassanak tárgyalásokat egy energia-megtakarítási célú projekt indításáról Ukrajnában. „Olvassa el témával kapcsolatos, korábbi Twitter-bejegyzésemet. A honlapot hamarosan frissítjük, tehát minden információ elérhető lesz” válaszolta a Twitteren Elon Musk.

Az amerikai vállalkozó a közelmúltban jelentette be, hogy sikeresen elindított egy, „Powerwall 2” elnevezésű, új akkumulátor-technológia megvalósítására irányuló energia-tárolási projektet. A projekt felkeltette az ukrán miniszterelnök figyelmét, aki azt üzente: „Érdekes ötlet. Ukrajna nagyon szívesen adna otthont a fejlesztési célú kísérleti munkának. Tárgyaljunk erről”.

Volodymyr Groysman a korábbiakban már többször hangsúlyozta, hogy Ukrajnának fejlett technológiát kell bevonnia a gazdaság különböző területeinek fejlesztésére. A megújuló energiák használata, illetve az energia-tároló programok meghonosítása a legfontosabb célkitűzések egyike. 

Szerző
Témák
Tesla

"Ne írd alá, János!" - Képviselők tiltakoztak a Házban

Publikálás dátuma
2017.04.10. 15:07
Kunhalmi Ágnes, előtte Varga László, mögötte Heringes Anita, Bangóné Borbély Ildikó, Gőgös Zoltán, Horváth Imre és Korózs Lajos
A parlament hétfői ülésén a napirend előtt vitáztak a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyéről, miután több tízezres, rég nem látott tömeg tüntetett az egyetem védelmében, a felsőoktatási törvénymódosítás (lex CEU) ellen. Az MSZP képviselői papírlapokból kirakták a szlogenné vált feliratot: Ne írd alá, János!, és Vétó. Iványi Gábor - azon túl, hogy nyílt levélben már ő is arra kérte az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt - a Hír TV műsorában egyenesen kijelentette, hogy Ádernek le kéne mondania. Az ELTE-n délelőtt tíz órától előadásokat tartanak, tiltakozva a lex CEU és az egyetemi autonómia csorbítása ellen. 
Azonnali kérdések

MSZP: visszavonják a CEU-t és a civileket érintő törvényt?

Bárándy Gergely (MSZP) értékelése szerint vasárnap nemcsak a felsőoktatási törvény, hanem a jogállam visszaállítása és a kormányfő lemondása ellen is tüntettek. Mint mondta, a kormány az ország ellenségének kiállt ki egy magyar származású zsidó üzletembert, egyes szervezeteket pedig megbélyegez. Az ellenzéki politikus szerint a kormány első emberei Soros György támogatása nélkül nem jutottak volna idáig, most pedig elárulják az országot. Azt is mondta, a kormányfő egy orosz diktátornak adja el az országot kilóra és maga is diktátorrá vált. Azt kérdezte, meghallotta-e a miniszterelnök az emberek véleményét, visszavonja-e a vitatott törvényeket és lemond-e.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kijelentette: a leghatározottabban visszautasítja bármilyen politikai vita származási alapú megközelítését, azt sem a radikális jobboldaltól, sem a baloldaltól nem fogadja el. Zéró toleranciát hirdetünk ezzel szemben, a Magyarországon élő zsidó közösség a kormány védelme alatt áll és áll a jövőben is - fejtette ki. Úgy vélte, dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép Európai Egyetemét sem zárja be. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak és ne legyenek privilégiumok - magyarázta.

"Nem becsülném le soha a magyar ifjúságot és sosem merném azt mondani, amit önök mondtak amikor kormányon voltak még 1990-et megelőzően, hogy aki önök ellen szólal föl, az meg van tévesztve" - fogalmazott a szocialistáknak címezve. Nagyon sok ember aggódik a tanszabadság, a szabadság okán - folytatta, jelezve: "mi csak annyit tudunk tenni, hogy megnyugtatjuk őket, az a helyzet, hogy Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be, Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is".

LMP: miért fizet évi 15 milliót a miniszterelnök családjának Mészáros Lőrinc?

Hadházy Ákos, az LMP képviselője azt kérdezte: miért fizet évi 15 milliót Mészáros Lőrinc egy olyan hatvanpusztai majorság bérlésért, amely a miniszterelnök apjának cégéé, de Orbán Viktor családja használja. Felvetette: Mészáros Lőrinc néhány év alatt bekerült a leggazdagabb emberek közé Magyarországon, vagyonát megezerszerezte, és egy interjúban azt mondta, ez a gazdagodás a "jóistennek" és Orbán Viktornak köszönhető.

Orbán Viktor azt javasolta a képviselőnek, hogy olyan ügyben, amiben ő maga személyesen nem vesz részt, forduljon az érintettekhez.

MSZP: Orbán Viktor kérjen bocsánatot minden magyar nőtől!

Bangóné Borbély Ildikó azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívását úgy kommentálta: "nőügyekkel nem foglalkozom". Ezért arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot minden magyar nőtől, akit megsértett ezzel a mondattal. Úgy vélte: egyrészt bármelyik nővel szemben elfogadhatatlan az a stílus, amit a miniszterelnök megenged magának, másrészt pedig két ország diplomáciai kapcsolata nem nő- vagy férfiügy.

Orbán Viktor úgy válaszolt: mindenkitől elnézést fog kérni mindig, akit megbánt vagy megsért, de ebben az esetben ez a helyzet nem áll fenn. "Ha mégis így tettem volna, megnyugtathatom, hogy otthon pont elegen vannak hölgyek ahhoz, hogy azonmód le is kapjanak a tíz körmömről" - fogalmazott. Ehelyett azt javasolta, hogy beszéljenek kellő tisztelettel a magyar nőkről, ismerjék el a munkájukat, és számos gazdasági kalkulációban helyt adjanak annak a munkának, amelyet a munkahelyen kívül végeznek. "Általában a politika több tisztelettel beszélhetne a nőkről, azt gondolom, hogy e tekintetben sem a Fidesznek sem a KDNP-nek nincs szégyenkeznivalója" - mondta a kormányfő.

Jobbik: van a miniszterelnöknek eltitkolt külföldi vagyona?

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérdezte a kormányfőtől, hogy neki, családjának vagy legszűkebb környezetének van-e eltitkolt külföldi vagyona, off-shore vagyona, illetve zavaros pénzügyi ügylete. Úgy vélte ugyanis, hatalmas nemzetbiztonsági veszélyt jelentene Magyarországra, és "belpolitikai tragédia" lenne, ha a kormányfőt zsarolni lehetne a pénzügyei miatt.

Orbán Viktor először annyit válaszolt: "e tekintetben nyugodtan aludhat".

Vona Gábor viszonválaszában úgy reagált: ő a miniszterelnökkel ellentétben mindennap jól alszik. Hozzátette: a kormányfő úgy gondolja, hogy "sorosozással meg simicskázással" mindent a szőnyeg alá lehet söpörni. "Én lettem Soros György által politikus, vagy ön, engem tett háromszor miniszterelnökké Simicska Lajos vagy önt?" - tette fel a kérdést Vona Gábor, aki arra kérte Orbán Viktort, hogy a "belső démonaival" való küzdelmet oldja meg saját maga.

Orbán Viktor úgy reagált: "messzire jut a magyar parlament akkor, ha arra fordítja az idejét, hogy az önök gazdája ide beküldött, whiskey-szagú kérdéseivel foglalkozik", az ország kérdései helyett. Úgy fogalmazott: "szomorú sors az, amikor az embernek gazdája van és nem a saját maga ura". Szerinte lehet, hogy van akit Soros György mozgat, és - fordult a Jobbik elnökéhez - "van, akit az önök gazdája", de a Fidesz és a KDNP szuverén párt, amely csak a magyar emberek érdekét képviseli, és mindig minden törvényt maradéktalanul betart.

LMP: fogják be a szánkat népszavazással!

Szél Bernadett (LMP) szerint a kormány soha, semmilyen felhatalmazást nem kapott a paksi atomerőmű beruházásra. 2014-ben nem erről döntöttek a magyar emberek - hangoztatta. Ha a kormánypártok szerint a magyar választópolgárok nagy mértékben támogatják a beruházást, "akkor miért nem fogják be a szánkat egy népszavazással?" - kérdezte. Hozzátette: az a kérdés most már, hogy hívják az ország miniszterelnökét, Vlagyimirnak vagy Viktornak.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában bejelentette, a következő napokban tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi beruházás kérdéseinek összefogására és irányítására. Közölte: a Fidesz és a KDNP nyílt lapokkal játszott. Kifejtette: már a 2014-es parlamenti választás előtt megkötötték a paksi beruházás alapszerződését azért, hogy senki se mondhassa azt, nem ismeri a kormányzásra készülő Fidesz és KDNP energiapolitikáját.

A miniszterelnök közölte, a Fidesz az atomenergiát és a megújuló energiát is támogatja. A megújuló energiákra nem fizethetnek rá a magyar emberek, és most úgy látszik, hogy még jó ideig a legolcsóbb energia a nukleáris energia lesz - közölte. Megjegyezte, "nyilvánvaló és többszöri felszólítás ellenére sem vagyok hajlandó befogni a képviselőasszony száját".

MSZP: veszélyben volt a magyar szuverenitás?

Szakács László (MSZP) felidézte a jegybankelnök felszólását, miszerint 2014 második, illetve 2015 első felében Magyarországot egy NATO-szövetséges állam budapesti nagykövetségéről támadás érte katonai és titkosszolgálati forgatókönyvek alapján. Mint mondta, bár kérdezték erről Matolcsy Györgyöt, de nem lettek okosabbak, szavai a levegőben maradtak. A magyar pénzügyi rendszer stabilitása a magyar szuverenitás fontos kérdése - mutatott rá, majd azt kérdezte a kormányfőtől, hogy tud-e bármi egyebet mondani erről a kérdésről, veszélyben volt-e a magyar szuverenitás?

Orbán Viktor válaszában először azt rögzítette: a jegybank elnökének jogállása sérthetetlen és mindig is védeni fogják az ő és a jegybank jogállásának függetlenségét. Arra ne is számítsanak, hogy bármifajta politikai támadásnak itt teret nyitunk - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: többször is történt ilyen kísérlet és szerinte folyamatosan történik kísérlet arra, hogy Magyarországra befolyást gyakoroljanak. Ebben nincs semmi rendkívüli, a modern világban a politikai, állami létezésnek ez szükségszerű velejárója. A múltról szólva kiemelte: a pénzügyi oldalról történő szuverenitáscsökkentés, támadás mindig attól függ, mennyire kitett Magyarország helyzete.

Magyarország 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben rendkívül mértékben kitett volt a külföldi pénzpiacoknak, ezért szuverenitását könnyen érhette, érte befolyásolás. A helyzet azonban megváltozott, a kitettség jelentős mértékben csökkent. Szuverenitást korlátozó kísérletek vannak, de ezek közül a jelentősek ma nem a pénzügyi szektor felől érkeznek - tette hozzá Orbán Viktor.

Szakács László viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank elnöke a fentieket a brókerbotrányokkal összefüggésben mondta. Ez lehet, hogy a múlt, de sok tízezer károsultja van az ügynek és sok százmilliárd a kár - mondta.
Felidézte, hogy kezdeményezték eseti bizottság létrehozását, és annak áttekintését, kik támadták meg az országot, milyen eszközökkel tették ezt, illetve hárították el, és 2017-ben fennáll-e még a veszély. Ezt a Fidesz frakció azonban nem támogatja - mondta, és az elutasító álláspont okát firtatta.

Orbán Viktor szerint a frakció magatartása ésszerű és helyes volt, jól döntöttek. Szerinte ezek nemzetbiztonsági eszközökkel zajló küzdelmek, és azt gondolja, óvatosnak kell lenni, hogy az ilyenfajta küzdelmeknek mikor melyik szeletét, tárják a nyilvánosság elé. Hozzátette: eddig az ilyen típusú kísérleteket sikeresen elhárították, akkor érdemes erről a kérdésről nagy nyilvánosság előtt beszélni, ha egyszer nem járnak sikerrel. A kormányfő reményének adott hangot, hogy erre nem kerül sor.

Szerző
Frissítve: 2017.04.10. 17:59

Iványi: eljött a pillanat, hogy Áder lemondjon

Publikálás dátuma
2017.04.10. 14:35

Dr. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a múlt héten nyílt levélben kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a CEU-t ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítást, amit a Ház kedden már megszavazott. A lelkész a Hír TV műsorában már egyértelműen kimondta, hogy eljött az ideje, hogy a köztársasági elnök felálljon.

„Itt lenne a pillanat, hogy azt mondja, hogy ilyen körülmények között ő nem folytatja, és feláll" - vélekedett Iványi, hozzátéve: azt gondolom, hogy a népszerűsége az egekbe szökne abban a pillanatban, mert kiszolgálni bármilyen poszton egy olyan rendszert, amely folyamatosan és módszeresen veszi el alapvető jogainkat és kényszerít bele egy olyan tűrésbe, egy olyan együttműködésbe, amely idegen minden szabadságszerető embertől, és ebben együttműködni köztársasági elnökként, az minősítetten felelősségteljes dolog” - fogalmazott a lelkész.

Szerző