Már a Tesla a legértékesebb amerikai járműgyártó

A Tesla a legértékesebb amerikai járműgyártó, miután lekörözte az eddig listavezető General Motors-t  is a piaci tőkeértéke alapján.

A Tesla árfolyama a New York-i értéktőzsde hétfői korai kereskedésében 3,7 százalékos pluszban állt, árfolyama meghaladta a 313 dollárt és ezzel a piaci tőkeértéke elérte az 51 milliárd dollárt. Értéke így 1,7 milliárd dollárral felülmúlta a General Motors-ét - áll a Bloomberg jelentésében.

A Tesla folyamatosan döntögeti árfolyamcsúcsait, amit az a befektetői várakozás okoz, hogy a cég a jövő egyik vezető autógyártója lehet.

Jól példázza a befektetők derűlátását, hogy a Tesla tavaly csupán 80 ezer autót gyártott, míg a GM több mint 10 milliót. Egy másik példa arra, hogy a befektetők az autógyártás kapcsán inkább már a jövőbe néznek, semmint a jelent boncolgatják, hogy miközben a GM idén több mint 9 milliárd dollár, a Ford pedig 6,3 milliárd dollár profitot vár, a Tesla több mint 950 millió dolláros veszteséggel zárhat, és csak jövőre lesz nyereséges.

Szakértők szerint az idei év a vízválasztó, amikor a Tesla egy szűk piaci szegmens keresletét kielégítő autógyártóból tömegautó-gyártóvá válik, amit a második félévben megjelenő Model 3 szedánnal tervez elérni.

Ez az elektromos autó 35 ezer dollárba kerül majd és 350 kilométert lesz képes megtenni egy feltöltéssel. A Model 3 a GM Bolt típusával verseng. A Kaliforniában már forgalomba került 37,5 ezer dollárba kerülő Bolt hatótávja 346 kilométer.

Szerző

Közelíti az 56 dollárt az olajár

A kőolaj ára emelkedik, közelít a hordónkénti 56 dollárhoz, szakértők ezt azzal indokolták, hogy le kellett állítani a termelést Líbia legnagyobb olajmezőjén.

Hozzátették, továbbra is árnövelő tényező a szíriai helyzet alakulása az amerikai légicsapás után, illetve emeli az árat az is, hogy sikeresnek tűnik az OPEC januártól életbe léptetett olajkitermelési korlátozása.

Röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára 56 cent, 1,01 százalék emelkedéssel 55,80 dolláron állt.

Líbia legnagyobb olajmezőjén alig néhány napja indult újra a termelés, de ismét le kellett állítani, mert az olajmező és az olajterminál közötti vezetékszakaszt ismeretlenek elzárták.

Szerző

Orosz hackert vettek őrizetbe Spanyolországban

Publikálás dátuma
2017.04.10. 19:32
Fotó: Thinkstock
A spanyol rendőrség letartóztatott egy orosz programozót. A BBC hírügynökség sajtójelentésekre hivatkozva arról ír, hogy az amerikai elnökválasztási kampány során ottani honlapokat tört fel. 

Pyotr Levashov-ot április 7.-én, Barcelonában tartóztatták le. Jelenleg őrizetben van.

Egy „jogi forrás” azt is közölte az AFP hírügynökséggel, hogy az Egyesült Államok kiadatási kérelmet nyújtott be Pyotr Levashov személyét illetően. A kérelmet Spanyolország nemzeti büntető-bírósága hamarosan megvizsgálja.

Az El Confidencial, egy spanyol hírportál szerint Pyotr Levashov letartóztatási parancsát az amerikai hatóságok azért bocsátották ki, mert arra gyanakszanak, hogy a gyanú tárgyát képező számítógépes kalózkodás Donald Trump kampányát segítette. Pyotr Levashov felesége, Maria is azt nyilatkozta az orosz RT televíziónak, hogy a letartóztatás az előbbi gyanúsításokkal függ össze.

Számos számítástechnikai biztonsági szakértő, így Brian Krebs szerint is Pyotr Leashov egy orosz kiber-bűnözés egyik vezéralakja, aki a Peter Severa álnevet használja.

Nemzetbiztonsági jelentés

Egy januárban készített amerikai nemzetbiztonsági jelentés szerint az orosz elnök, Vladimir Putyin megpróbált segítséget nyújtani Donald Trump elnökválasztási győzelméhez.

Donald Trump később úgy nyilatkozott, hogy a választás kimenetelét nem befolyásolták.

A jelentés szerint Oroszország célja az volt, hogy „aláássa az Egyesült Államok demokratikus választási rendjébe vetett közbizalmat” és „hiteltelenítse” a demokrata jelöltet, Hillary Clinton-t.

E célok érdekében az oroszok állítólag behatoltak a Demokratikus Nemzeti Bizottság számítógépes elektronikai rendszerébe. A megszerzett információkat közreadására olyan közreműködőket iktattak be, mint a WikiLeaks és a szociális média egyes felhasználóit, a „trollokat” pénzelték, hogy azok rosszindulatú kommenteket terjesszenek.

Vladimir Putyin állítólagos személyes részvételéről azonban a jelentés nem közöl részleteket.

Vladimir Putyin a maga részéről határozottan tagadta, hogy Oroszország megpróbálta volna befolyásolni az amerikai elnökválasztást. 

Szerző