"A Fidesz átlépett egy vörös vonalat" - Botrányba fulladt a bizottsági ülés

Publikálás dátuma
2017.04.11. 07:00

Gyakorlatilag bojkottálták a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését a kormánypárti képviselők hétfőn. Menekülésük annyiban érthető: megannyi kínos kérdést vet fel a hétvégén kirobbant, egészen súlyos következményeket sejttető Yandex-ügy. Ennek lényege ugyanis az: Oroszországba kerülhettek egyes adatai azoknak, akik kitöltötték a kormányzati weboldalon a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Botrányba fulladt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az ülése hétfőn: a testület alelnöke, Németh Szilárd és a többi kormánypárti képviselő ugyanis elhagyta az üléstermet, amikor az ellenzéki tagok meg akarták kérdezni az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőjét a hétvégén kirobbant Yandex-ügyről.

Mint azt a 444.hu szombaton megírta, a kormány nemzeti konzultációs honlapjának a forráskódja a Yandex nevű orosz internetes céghez vezet. Az „orosz google-ról” a BBC korábban feltárta, hogy az együttműködik az orosz titkosszolgálattal. Így a Yandex 2011-ben adatokat adott a KGB utódszervezetének, az FSZB-nek arról, hogy kik támogatták a cég online fizetési megoldásán keresztül Alexander Navalnij orosz ellenzéki vezetőt. Kérdés tehát, hogy a Yandex-en keresztül kerültek-e adatok Oroszországba, és ha igen, akkor pontosan milyen információk jutottak ki azokról, akik a magyar kormány kérésére kitöltötték az interneten a nemzeti konzultációs kérdőívet. Bár az árulkodó orosz forráskódot hétfőre, a 444 cikkének megjelenése után eltüntették a nemzeti konzultáció honlapjáról, a hírportál írásából az derült ki: Oroszországba került azok neve, életkora, e-mail címe, akik a hét végéig kitöltötték az ívet.

A lapunk által megkérdezett számítástechnikai szakértők is megerősítették, hogy a hivatkozott kód segítségével orosz kézre kerültek a személyes adatok. Szerintük a történetben számos más furcsa elem is akad: a kód egy úgynevezett „mérőkód”, amely elvileg a weboldal üzemeltetőjének segít, hogy statisztikákat készítsen a látogatóiról, illetve keresőbaráttá tegye a honlapját. A kérdés csak az, hogy a magyar nemzeti konzultációs weboldalt üzemeltetők a Google helyett miért egy orosz keresőhöz akarták volna igazítani a honlapjukat?

„Az orosz szerverre történő adattovábbításnak szigorú követelményei vannak” – mondta a Népszavának Jóri András volt adatvédelmi biztos, szakértő. Oroszország ugyanis abba a körbe tartozik, ahol ugyan van adatvédelmi szabályozás, ám egyáltalán nem megbízható az adatvédelem. Jóri András szerint ilyen esetben elvárható lett volna a weblap magyar üzemeltetőjétől, hogy a nemzeti konzultációs lapot látogató számára külön, kiemelten jelzi, hogy a látogató adatait külföldre, Oroszországba továbbítja és ehhez a hozzájárulását kéri. Itt érdemes megemlíteni: a kormányzati honlapon kifejezetten azt jelezték, hogy nem továbbítják külső, külföldi félnek az adatokat.

Nagy kérdés, hogy az Oroszországba elküldött adatcsomag tartalmazott-e az egyén internetes szokásairól adatokat. Azaz arról, hogy a felhasználó milyen honlapokat látogat meg rendszeresen? A lapunk által megkeresett webprogramozó szakértők szerint nem kizárható ez sem, bár úgy látták, ennek az esélye meglehetősen csekély. Ugyanakkor már a névhez tartozó e-mail cím megszerzése is súlyos biztonsági problémákat hordoz. „Elég egy ártatlannak tűnő, kéretlen üzenetbe csomagolt kémprogramot küldeni a megadott címre címre. Ha fogadó ha rákattint az üzenetre, azonnal kémprogram települ a gépére és onnantól az illető élete egy nyitott könyv. A küldő onnantól mindent lát, ami azóta történt, hogy az illető először bekapcsolta a számítógépét."

A kormány még vasárnap közleményt adott ki az ügyben, azt írták, "a nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak". A kormány arról viszont nem nyilatkozott, hogy miért csapták be a nemzeti konzultálókat. A konzultációs honlap adatvédelmi szabályzatban ugyanis kifejezetten szerepelt, hogy nem adják ki a konzultálók adatait külső, külföldi félnek. "A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva" - tette hozzá a kormány közleménye, dacára, hogy ezt senki sem firtatta. Arról azonban semmit sem mondott, hogy a nemzeti konzultálók személyes adatai kikerülhettek, csupán annyit közölt, hogy a kérdéses forráskód "rosszindulatú magyarázatokra" adott okot és ezért állították azt le.

Nem osztotta a kormány optimizmusát Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke, aki időközben tudatta, hogy vizsgálat indított az ügyben. Jóri András érdeklődésünkre elmondta: ilyen esetben 2 hónap áll a NAIH rendelkezésére a vizsgálathoz.

Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke úgy értékelte az ügyet: „Vihar a biliben". „Ennek a programnak az alkalmazása semmilyen adatvédelmi és nemzetbiztonsági problémát nem jelent, ez a program képtelen arra, hogy adatokat halásszon bárhonnan" - szögezte le Németh.

Nem osztotta a kormány optimizmusát az ellenzék. Molnár Zsolt a bizottság MSZP-s elnöke szerint a kormány a jelen helyzetben egyet tehet: leállítja a nemzeti konzultációt, és részletes vizsgálatot rendel ez ügyben. " Molnár Zsolt közölte, hogy "nem tekintik lezártnak a kérdést", később a parlamentben kérdéseket, interpellációkat fognak benyújtani.

Szél Bernadett LMP-s bizottsági tag bejelentette: feljelentést tett személyes adattal való visszaélés miatt ismeretlen személy ellen.

"Ezen az ülésen a Fidesz ismét átlépett egy vörös vonalat" - írta Szél Bernadett a Facebook-on arról, hogy a kormánypárt határozatképtelenné tette a testületet. "Nemzetbiztonsági bizottságon ilyen meg sosem volt. Szél Bernadett elmondta: rendkívül aggályos, hogy magyar állampolgárok személyes adatai kikerültek Oroszországba, mivel azzal később megzsarolhatják és akár be is szervezhetik a magyar állampolgárt."Álláspontom szerint ott tartunk, hogy gyakorlatilag megkérdőjeleződik, Magyarország kormányfőjét Viktornak" vagy Vladimirnak hívják" - mondta Szél Bernadett.

Szeles, változóan felhős idő jön kedden

Publikálás dátuma
2017.04.11. 01:30
FOTÓ: Thinkstock
Kedd reggel egy hidegfront éri el hazánkat záporokkal, többfelé zivatarokkal, ezzel együtt megerősödik az északi, északnyugati szél, melyet a nyugati országrészben viharos lökések is kísérnek majd. Reggel 6-11 fokot mérhetünk, délután pedig 15-19 fok között alakulnak a maximumok. Délkeleten lesz melegebb. 

Szerdán már száraz, nyugodt, ugyanakkor hűvös idő várható. Közepesen, erősen felhős lesz az ég, több napsütésre a déli országrészben, a délutáni órákban számíthatunk. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 1-7, napközben 13-17 fokot mérhetünk.

Csütörtökön egy újabb hidegfront érkezhet térségünkbe, erős, helyenként viharos szelet és záporokat hozva magával. Eleinte 4-7, majd délutánra 14-19 fok valószínű.

A hét második felében hűvös, változékony időre van kilátás. Pénteken szeles, erősen felhős időre számíthatunk, 13-17 fokos maximummal. Szombatra a szél veszít erejéből, de a hőmérsékleti értékek tovább csökkennek. Vasárnap újra csapadékra lehet számítani.

Szerző

Üzent a CEU rektora - "Előre megfontolt politikai támadás"

A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását - tájékoztatott a CEU rektora, Michael Ignatieff hétfő esti közleményében, hozzátéve, hogy ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel. 

A törvény elfogadását nem előzte meg egyeztetés a CEU-val és az érintett magyar szakmai szervezetekkel, ami sérti a demokratikus államokban elfogadott törvényalkotási eljárás alapvető elemeit - olvasható a közleményben.

Szerintük a törvény diszkriminatív módon egy amerikai intézmény ellen irányul. "Az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását, úgy, ahogyan azt a magyar hatóságok jóváhagyásával tette sok éven át."

Kifejtik, hogy a törvény olyan büntető jellegű határidőket szab, amelyeknek lehetetlen megfelelni "Nyilvánvalóan diszkriminatív módon egy amerikai intézmény ellen irányul", ezek alapján pedig kijelenthető, hogy a törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része.

A köztársasági elnök "kölcsönös jó szándék"-ra és a tárgyalások haladéktalan megkezdésére szólít fel - írja a közlemény, hozzátéve: a CEU a kezdetektől készen állt arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal.

"Ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik" - zárta közleményét Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. "A tanszabadság azonban nem alku tárgya. Ez egy olyan alapelv, mely minden jövőbeni tárgyalás alapját kell, hogy képezze." - tette hozzá.

Szerző
Témák
törvény CEU
Frissítve: 2017.04.11. 10:53