Előfizetés

Béremelésre mehet el a Rác fürdő ára

Publikálás dátuma
2017.04.11. 07:03
Sztrájkoló BKV-s dolgozók. Tarlós István nagyot ígért, hogy ne álljon le a közlekedés FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az ellenzék szerint a főpolgármester csak blöffölt a BKV dolgozóknak tett 10+5 százalékos béremelési ajánlattal, hogy időt nyerjen. Közben ugyanis a nemzetgazdasági tárca titokban már számolja, mennyibe kerülne, ha az állami cégek után az önkormányzati vállalatoknál is a kormány fizetné a béremeléseket. Mások szerint ingatlaneladás lehet a magasabb bérek fedezete.

Változatlanul titkolni igyekszik Budapest vezetése és a kormány, hogy miből akarja kifizetni a fővárosi önkormányzat a BKV-nak ígért béremeléseket. A szakszervezeteket ez a részlet nem is érdekli, de a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke nem érezte bizonytalannak Tarlós Istvánt, amikor múlt csütörtökön tárgyalni hívta őket és a cég vezérigazgatóját. Gulyás Attila a találgatásokra reagálva azt felelte a Népszavának, már csak azért sem tartja valószínűnek, hogy felelőtlenül ígérgetne a főpolgármester, mert a sztrájkkészültséget csak átmenetileg vonták vissza, de az első átverésnél, késlekedő kifizetésnél azonnal beszüntetnék a munkát a budapesti tömegközlekedés sofőrjei.

Lehet, hogy Tarlós István magabiztosságának hátterében az áll: ő már biztosan tudja, a kormány mégis belenyúl a zsebébe és az állami cégeknek megadott 3 év alatt teljesülő 30 százalékos béremelések fedezetét odaadja az önkormányzatoknak. Egy kormányközeli forrásunk úgy fogalmazott: minden attól függ, mit számolnak ki Varga Mihály tárcájánál, ahol „most kalkulálják, mennyibe fog kerülni országosan az önkormányzatoknál dolgozók béremelése”. A BKV-s sztrájkfenyegetéssel állítólag nem számolt előre a kormány, de választási évben nem meri megtenni, hogy nem segít ennek a szférának – állítja informátorunk.

A találgatások közt az is felvetődött, ha valami miatt mégsem vállalja be a kormány a sokmilliárdos kiegészítéseket, akkor Budapest esetében kipótolhatja a BKV normatív támogatását vagy többletforrásokat adhat beruházásokra. Ennek ellentmond, hogy a támogatást épp az idén 3 milliárddal csökkentették, a beruházások támogatásával pedig tételesen el kell számolni, hacsak nem módosítják a budapesti költségvetést, hogy a beruházási keretből áttegyenek néhány milliárdot a BKV működési támogatásába.

Az ellenzék nem látja reálisnak a pénz házon belüli előteremtését. Gy. Németh Erzsébet szerint Tarlós István az ígérettel egyszerűen időt akart nyerni, mert még mindig reménykedik kormányzati források megszerzésében. A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője kijelentette: Budapest az utolsó tartalékait éli fel, nincs pénz a költségvetésben egy ilyen váratlan, sokmilliárdos tétel kifizetésére.

Ha lesz is politikai szándék az önkormányzati dolgozók béremeléseire, átmenetileg mindenképpen elő kell teremteni a 10+5 százalékos BKV-s béremelési ajánlat forrását. Gulyás Attila szakszervezeti elnök elmondása szerint a pénzügyekért felelős Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az egyeztetésen egy félmondattal utalt rá, hogy ingatlan eladásokból például 2,5 milliárdot tudnak erre fordítani. A főváros idei költségvetéséhez tartozó értékesítési tervben összesen 5 milliárd forintos ingatlan eladási bevétellel számolnak és információink szerint új épület eladásának ötlete nem merült fel. Ennél többet a béremelés forrásairól nem árult el az önkormányzat hétfőn sem, érdeklődésünkre mindössze annyit válaszoltak: „a bérmegállapodás megkötéséig nem tudunk további információval szolgálni”.

A fővárosi képviselő testület Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságát vezető szocialista Szaniszló Sándor az ingatlanértékesítésről szóló felvetést elképzelhetőnek tartja, szerinte elsőként a Rác Fürdő lehet veszélyben, hiszen arra már tett 3,1 milliárdos ajánlatot egy „biztos vevő” nevében a Magyar Fejlesztési Bank. Az MSZP fővárosi képviselője úgy látja, ha ezt elkótyavetyéli Budapest, utána csak útfelújításokon tudna spórolni 2-3 milliárdot és még így sem áll össze a megígért béremelés teljesítéséhez szükséges nagyjából 8 milliárdos összeg. Szaniszló ezért azt tartja valószínűbbnek, hogy Tarlós valójában fedezet nélkül ígérte meg a közlekedési cégnek a béremelési támogatást. Ez ugyanolyan, mint amikor a Lánchíd felújítását 22 milliárdért akarja megvalósítani a főváros, de közben még egymilliárdja sincs a munkára – folytatta a gondolatot a szocialista várospolitikus.

Szaniszló Sándor is elképzelhetőnek tartja, hogy az ígérettel csak időt akart nyerni a főpolgármester, bár úgy látja, saját források ide-oda tologatásával legfeljebb június végéig tudja fedezni Budapest a megemelt bérek kifizetését, hiszen nincsenek tartalékai.

A kérdést tovább bonyolítja, hogy a BKV béremelési ajánlata csak 2017-re vonatkozik, bár az érdekvédők az állami szolgáltatókhoz hasonlóan 3 éves megállapodást akartak elérni. A főpolgármester azonban ennél a pontnál széttárta a karját, mondván: hogy mi lesz jövőre, azt senki nem tudja.

Fővárosi milliárdok
Budapest február végén elfogadott idei költségvetésében valamivel több mint 256 milliárd forintos bevétellel számolnak, a kiadásokat pedig 381 és fél milliárd forintban rögzítették. Az így keletkező 125 milliárd forintos hiányt az előző év költségvetési maradvány 17 milliárdjának felhasználásával, az idén lehívható 56 és félmilliárdos hitelből, valamint majdnem 51 milliárd értékű lekötött bankbetét megszüntetéséből finanszírozzák.

"A Fidesz átlépett egy vörös vonalat" - Botrányba fulladt a bizottsági ülés

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.04.11. 07:00

Gyakorlatilag bojkottálták a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését a kormánypárti képviselők hétfőn. Menekülésük annyiban érthető: megannyi kínos kérdést vet fel a hétvégén kirobbant, egészen súlyos következményeket sejttető Yandex-ügy. Ennek lényege ugyanis az: Oroszországba kerülhettek egyes adatai azoknak, akik kitöltötték a kormányzati weboldalon a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Botrányba fulladt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az ülése hétfőn: a testület alelnöke, Németh Szilárd és a többi kormánypárti képviselő ugyanis elhagyta az üléstermet, amikor az ellenzéki tagok meg akarták kérdezni az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőjét a hétvégén kirobbant Yandex-ügyről.

Mint azt a 444.hu szombaton megírta, a kormány nemzeti konzultációs honlapjának a forráskódja a Yandex nevű orosz internetes céghez vezet. Az „orosz google-ról” a BBC korábban feltárta, hogy az együttműködik az orosz titkosszolgálattal. Így a Yandex 2011-ben adatokat adott a KGB utódszervezetének, az FSZB-nek arról, hogy kik támogatták a cég online fizetési megoldásán keresztül Alexander Navalnij orosz ellenzéki vezetőt. Kérdés tehát, hogy a Yandex-en keresztül kerültek-e adatok Oroszországba, és ha igen, akkor pontosan milyen információk jutottak ki azokról, akik a magyar kormány kérésére kitöltötték az interneten a nemzeti konzultációs kérdőívet. Bár az árulkodó orosz forráskódot hétfőre, a 444 cikkének megjelenése után eltüntették a nemzeti konzultáció honlapjáról, a hírportál írásából az derült ki: Oroszországba került azok neve, életkora, e-mail címe, akik a hét végéig kitöltötték az ívet.

A lapunk által megkérdezett számítástechnikai szakértők is megerősítették, hogy a hivatkozott kód segítségével orosz kézre kerültek a személyes adatok. Szerintük a történetben számos más furcsa elem is akad: a kód egy úgynevezett „mérőkód”, amely elvileg a weboldal üzemeltetőjének segít, hogy statisztikákat készítsen a látogatóiról, illetve keresőbaráttá tegye a honlapját. A kérdés csak az, hogy a magyar nemzeti konzultációs weboldalt üzemeltetők a Google helyett miért egy orosz keresőhöz akarták volna igazítani a honlapjukat?

„Az orosz szerverre történő adattovábbításnak szigorú követelményei vannak” – mondta a Népszavának Jóri András volt adatvédelmi biztos, szakértő. Oroszország ugyanis abba a körbe tartozik, ahol ugyan van adatvédelmi szabályozás, ám egyáltalán nem megbízható az adatvédelem. Jóri András szerint ilyen esetben elvárható lett volna a weblap magyar üzemeltetőjétől, hogy a nemzeti konzultációs lapot látogató számára külön, kiemelten jelzi, hogy a látogató adatait külföldre, Oroszországba továbbítja és ehhez a hozzájárulását kéri. Itt érdemes megemlíteni: a kormányzati honlapon kifejezetten azt jelezték, hogy nem továbbítják külső, külföldi félnek az adatokat.

Nagy kérdés, hogy az Oroszországba elküldött adatcsomag tartalmazott-e az egyén internetes szokásairól adatokat. Azaz arról, hogy a felhasználó milyen honlapokat látogat meg rendszeresen? A lapunk által megkeresett webprogramozó szakértők szerint nem kizárható ez sem, bár úgy látták, ennek az esélye meglehetősen csekély. Ugyanakkor már a névhez tartozó e-mail cím megszerzése is súlyos biztonsági problémákat hordoz. „Elég egy ártatlannak tűnő, kéretlen üzenetbe csomagolt kémprogramot küldeni a megadott címre címre. Ha fogadó ha rákattint az üzenetre, azonnal kémprogram települ a gépére és onnantól az illető élete egy nyitott könyv. A küldő onnantól mindent lát, ami azóta történt, hogy az illető először bekapcsolta a számítógépét."

A kormány még vasárnap közleményt adott ki az ügyben, azt írták, "a nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak". A kormány arról viszont nem nyilatkozott, hogy miért csapták be a nemzeti konzultálókat. A konzultációs honlap adatvédelmi szabályzatban ugyanis kifejezetten szerepelt, hogy nem adják ki a konzultálók adatait külső, külföldi félnek. "A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva" - tette hozzá a kormány közleménye, dacára, hogy ezt senki sem firtatta. Arról azonban semmit sem mondott, hogy a nemzeti konzultálók személyes adatai kikerülhettek, csupán annyit közölt, hogy a kérdéses forráskód "rosszindulatú magyarázatokra" adott okot és ezért állították azt le.

Nem osztotta a kormány optimizmusát Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke, aki időközben tudatta, hogy vizsgálat indított az ügyben. Jóri András érdeklődésünkre elmondta: ilyen esetben 2 hónap áll a NAIH rendelkezésére a vizsgálathoz.

Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke úgy értékelte az ügyet: „Vihar a biliben". „Ennek a programnak az alkalmazása semmilyen adatvédelmi és nemzetbiztonsági problémát nem jelent, ez a program képtelen arra, hogy adatokat halásszon bárhonnan" - szögezte le Németh.

Nem osztotta a kormány optimizmusát az ellenzék. Molnár Zsolt a bizottság MSZP-s elnöke szerint a kormány a jelen helyzetben egyet tehet: leállítja a nemzeti konzultációt, és részletes vizsgálatot rendel ez ügyben. " Molnár Zsolt közölte, hogy "nem tekintik lezártnak a kérdést", később a parlamentben kérdéseket, interpellációkat fognak benyújtani.

Szél Bernadett LMP-s bizottsági tag bejelentette: feljelentést tett személyes adattal való visszaélés miatt ismeretlen személy ellen.

"Ezen az ülésen a Fidesz ismét átlépett egy vörös vonalat" - írta Szél Bernadett a Facebook-on arról, hogy a kormánypárt határozatképtelenné tette a testületet. "Nemzetbiztonsági bizottságon ilyen meg sosem volt. Szél Bernadett elmondta: rendkívül aggályos, hogy magyar állampolgárok személyes adatai kikerültek Oroszországba, mivel azzal később megzsarolhatják és akár be is szervezhetik a magyar állampolgárt."Álláspontom szerint ott tartunk, hogy gyakorlatilag megkérdőjeleződik, Magyarország kormányfőjét Viktornak" vagy Vladimirnak hívják" - mondta Szél Bernadett.

Szeles, változóan felhős idő jön kedden

Publikálás dátuma
2017.04.11. 01:30
FOTÓ: Thinkstock
Kedd reggel egy hidegfront éri el hazánkat záporokkal, többfelé zivatarokkal, ezzel együtt megerősödik az északi, északnyugati szél, melyet a nyugati országrészben viharos lökések is kísérnek majd. Reggel 6-11 fokot mérhetünk, délután pedig 15-19 fok között alakulnak a maximumok. Délkeleten lesz melegebb. 

Szerdán már száraz, nyugodt, ugyanakkor hűvös idő várható. Közepesen, erősen felhős lesz az ég, több napsütésre a déli országrészben, a délutáni órákban számíthatunk. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 1-7, napközben 13-17 fokot mérhetünk.

Csütörtökön egy újabb hidegfront érkezhet térségünkbe, erős, helyenként viharos szelet és záporokat hozva magával. Eleinte 4-7, majd délutánra 14-19 fok valószínű.

A hét második felében hűvös, változékony időre van kilátás. Pénteken szeles, erősen felhős időre számíthatunk, 13-17 fokos maximummal. Szombatra a szél veszít erejéből, de a hőmérsékleti értékek tovább csökkennek. Vasárnap újra csapadékra lehet számítani.