Előfizetés

Molnár Gyula: mindenképpen változásra van szükség

Publikálás dátuma
2017.04.11. 21:47

Nem egy egyetemet támadtak meg, hanem az egész országot - mondta a Népszavának Molnár Gyula. Az MSZP elnöke a Hét Olajfa Egyesület rendezvénye előtt lapunknak arról beszélt, mondhat bármit a kormánypropaganda, a Fidesszel szembeni ellenállás igenis elérte a kritikus tömeget és mostantól erőt kell mutatni mindenkinek, mert különben bárki sorra kerülhet. Úgy fogalmazott: itt korántsem csak a lex CEU-ról van szó, noha önmagában is gátlástalan és erkölcstelen politikai döntés volt a külföldi egyetemeket érintő jogszabály-módosítás, amely minden hazugság ellenére kifejezetten a CEU-ra szabott és teljesíthetetlen. Kiemelte: a szabadságjogok korlátozása mostanra elérte a kritikus szintet, innentől kezdve nem csak a diákokról, oktatókról, de nem is csak a tudomány szabadságáról van szó, hanem mindannyiunk legalapvetőbb emberi jogairól. "Mindenkinek megvan a maga Közép-európai Egyeteme" - mondta, kifejtve, ez a dolgozó emberek esetében az alacsony bér és sztrájkjogok elvétele, a vidéki embereknek a föld elvétele és a mindennapi körülmények.

Molnár a rendezvényen arról beszélt, hogy a társadalomban ma már olyan mértékben jelen van a feszültség, hogy hogy a kérdés csupán csak az, mikor fog robbani. Mert szerinte robbani fog, s akkor bizony készen kell állni arra, hogy valaki rendet tegyen. Molnár szerint természetesen Botka László és az MSZP áll készen arra, hogy fordítson Magyarország sorsán, s fellépjen a társadalom elvett, korlátozott jogaiért. Úgy vélte, ismeri a kritikákat, de valamit mégis jól csinálhatnak, hiszen ma már Botka László - valamennyi idevágó felmérés szerint - Orbán Viktor egyértelmű kihívója. A felvetésre, hogy egyelőre mégsem látszik megroppanni a hatalom, s a Fidesz előnye egyelőre megkérdőjelezhetetlen, azt mondta: annak idején egy évvel előtte senki sem gondolta, hogy az MSZMP eltűnik, megszűnik. Mégis megtörtént, mert a politikában érzékelni kell a folyamatokat, márpedig a kormányoldal is érzékeli, hogy nő az elutasítottsága, épp ezért próbálja félelemkeltéssel, vagy épp könyöradományokkal mozgósítani még mindig vallásos szavazóbázisát. Ettől függetlenül a pártelnök szerint a Fidesz támogatottsága nem nő, sőt, azoknak a száma nő - s ezt mutatja az utca is -, akiknek elege van a kormányból. Molnár ismeri a választási realitásokat, a közvélemény-kutatási adatokat, de biztos abban, hogy miután ennek az országnak mindenképpen változásra van szüksége, "megtörténhet a csoda".

"Orbán Viktor naponta harap ki combos falatokat Kádár János testéből" - merült el a metaforákban Molnár, amikor a Fidesz jogállamellenes intézkedéseit jellemezte és sorolta. Azt gondolja ugyanis, hogy az MSZP számára a siker receptje az, hogy nagyon élesen szembe kell állnia azzal, amit a Fidesz tesz, hiszen az elfogadhatatlan egy demokrata számára. A demokratikus intézményrendszer leépítése kontra visszaállítása, egy normális, negyedik alkotmányosság megteremtése, a szegénység problémájának elodázása, a gazdagok gazdagítása szemben azzal, hogy a szocialisták igazságos közteherviselést tűzte ki célul. "Nagyon világos a választás, a 2018-as országgyűlési választás lesz Magyarország legnagyobb népszavazása, épp ezért arra készülünk, hogy Botka László miniszterelnök-jelölttel és a párttal bemutassuk milyen lesz a normális európai Magyarország" - fogalmazott.

"Ha most jól csináljuk, s fel tudjuk oldani a görcsöket, akkor össze tud érni a pártok, a civil világ, a fővárosi értelmiség és a vidéki Magyarország közege, mert igenis van miért közösen fellépni, nem egymástól kell tartani, hanem Orbán Viktor negyedik kormányzati ciklusától" - fogalmazta meg a következő hónapok célkitűzését Molnár, aki szerint az orbáni Magyarország, egy újabb Fidesz-kormányzás olyan súlyos kockázat, amelyet valamennyi kormányellenes szavazó, -képviselő, -erő, egy hatalmas elégedetlen tömeg felmért már. "Nem szabad otthon maradni, mert mindenki számít" - érvelt.

Felidézte: a Fidesz sosem saját maga politikai definiálásával, hanem ellenfelei meghatározásával, azután pedig gyilkolásával volt és van elfoglalva. "Most is kizárólag a támadás határozza meg a politikáját és a pártot magát, és most épp megint a Soros volt soron, de holnap bármelyikünk lehet" - figyelmeztetett ismét Molnár, emlékeztetve, hogy a CEU és a civil ügyekben az Orbán-kormány ma már szinte egyenlőségjelet tesz, s rögtön idekeverik a menekültválságot is. "Mindez kommunikációs hadviselés, sok fontosabb dologról eltereli a figyelmet, s ezeket a kártyákat előkapják, amikor csak szükséges" - fogalmazott a pártelnök. Példaként hozta e technika alkalmazására, amikor Nyakó István MSZP-szóvivőt megakadályozták kopaszok abban, hogy népszavazási kérdést nyújtson be. Másnap Orbán Viktor bejelentette a kvótanépszavazást, s onnantól kezdve ismét meghatározta a közbeszédet, sosem látott kampánnyal. Valamilyen szinten a CEU-ügy is e tecnhikának készült, nincs racionalitása, csak a figyelmet akarták megint elterelni, mert sok a baj az országban, az egészségügyben és az oktatásügyben óriási pénzhiány uralkodik, miközben egymást érik a korrupciós ügyek, miközben a lakosság jelentős része egyre rosszabb, nyomorúságos körülmények között él.

Molnár Gyula az összefogást a baloldali pártokkal való együttműködést érintő kérdésre azt mondta: volt próbálkozásuk, mert a cél adott. "Tegyük fel a kérdést: ki akar itt nyerni a következő választáson, ki akar indulni, ki áll bele ebbe teljes mellszélességgel" - fogalmazott, majd sorra vette, miért látja úgy, hogy az MSZP igenis elszánt a 2018-as kormányváltásban, ellenben a kispártok, vagy épp a Momentum Mozgalom nem a következő, hanem már az eggyel későbbi választásra készül. Molnár szerint ettől függetlenül ezek az erők még felismerhetik, hogy nincs több idő, hogy most kell lépni, méghozzá együtt.

"És addigra, szeptember-október környékére világos lesz, hogy aki ebből kimarad, az Orbán Viktort támogatja" - fogalmazott, s a külön indulást, a koordinált indulást, s minden egyéb lehetőséget kritizált, sőt, lényegében kizárt. "Csak egy lehetőség van: közös jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt" - tette egyértelművé, azonnal hozzátéve: semmiféle alternatívát nem hallott, kizárólag az MSZP mutatott be jelöltet, Botka László személyében. "Mutassák meg az alternatívát, boldogan állunk az előválasztás elé, de akkor talán ismerni kellene a 106 jelöltet. Márpedig ez a névsor kizárólag szocialistáknak áll rendelkezésre" - fogalmazott, hozzátéve azonban, hogy ők most Botka Lászlóval járják az országot, meglátják, mi lesz az eredmény, s ősszel ismét kísérletet tesznek a tárgyalóasztalhoz ülni. Az MSZP elnöke azt is elmondta, hogy 9 százalékon vette át a pártot tavaly nyáron, a legutóbbi mérések szerint 13 százalékon van már. "Én nem állítom, hogy ez hasítás, de igyekszünk" - fogalmazott.

A Fidesz vállalhatatlan Nyugaton - állítja az MSZP

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

A Fidesz annyira lejáratta Magyarországot, hogy a német külügyminiszter már nem hajlandó fogadni Szijjártó Péter külügyi tárcavezetőt, és az Egyesült Államokban sem állnak szóba fideszes politikusokkal. Sajnos ez érthető, hisz magára valamit is adó demokrata nem szívesen találkozik annak a Fidesznek a képviselőivel, akik mindent megtesznek a sajtószabadság, a tanszabadság és a véleményszabadság korlátozásáért. Orbán Viktor és pártja Nyugaton már annyira vállalhatatlanná vált, hogy saját európai pártcsaládjuk is a Fidesz kizárását fontolja.

A Fidesz mostanra kiiratkozott a politikailag civilizált pártok közül. Ezt igazolja az azeri baltás gyilkos elengedése és Szijjártó Péter kézfogása a Fülöp-szigeteki elnökkel, aki saját magát Hitlerhez hasonlítva vallotta be, hogy megölt három embert.

A Fidesz példaképe Putyin állama. Orbán kormánya az orosz civil szervezetek ellen hozott törvény magyar fordítását nyújtja be a parlamentnek és magyar polgárok adatait adja át az orosz hírszerzésnek. Ez nem szabadságharc, hanem Orbán Viktor keleti pincsi-politikája, amit Nyugaton elutasítanak.

Az MSZP azért dolgozik, hogy megakadályozza Magyarország keleti áruba bocsátását, és hogy 2018 után ismét az európai értékek határozzák meg országunk külpolitikáját. A magyar emberek európai demokráciát akarnak és nem keleti diktatúrát!

"Orbánt be, Marcit ki! - Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakoztak - Fotók

Publikálás dátuma
2017.04.11. 19:55

Tüntetés Gulyás Márton és az őrizetbe vett tüntetők mellett címmel hirdetett demonstrációt a Slejm - a torkon ragadt politika elnevezésű Facebook-csoport kedd délutánra a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete elé. Hétfő este, a Sándor-palota előtti spontán tüntetés során a rendőrség őrizetbe vette Gulyás Mártont. Az aktivista a CEU-törvény aláírása ellen tiltakozó demonstráción narancssárga festékes műanyag flakonnal próbálta befesteni a Sándor-palota falát. Az ügyészség közlése szerint két embert hallgattak ki csoportos garázdaság és rongálás gyanújával, egy társukat még keresik. 

Garázdasággal és rongálással gyanúsítja az ügyészség a Sándor-palotát festékkel dobálókat - közölte a Fővárosi Főügyészség. Emlékeztettek, hétfőn a Sándor-palota elé szervezett tüntetés alatt - az épületet körbevevő kordonon, illetve rendőri sorfalon keresztül - festékkel teli flakonokat dobálták az épületet, amit el is találtak, és a kifröccsenő festék a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára is került.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben két személyt hallgat ki gyanúsítottként, és gyorsított eljárásban történő bíróság elé állításukat tervezi. Az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat, és egy társukat még keresik.

Az ügy egyik gyanúsítottja a bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Előzetes letartóztatásukra a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tesz indítványt - tették hozzá.

"Orbánt be, Marcit ki!" - skandálással indult el a 200 fős csoport Budapesti Nyomozó Ügyészség épületétől a Gyorskocsi utcába, információjuk szerint oda szállították át a tüntetőket. A tiltakozókat rendőrök kísérik. 

"Jogállamot, demokráciát" - rigmusokkal követeli a kisebb tömeg Gulyás Márton szabadon engedését. A Gyorskocsi utcában rendőrök állják el a bejáratot. A tüntetők "tájékoztatást" követelve próbálnak közelebb jutni az ajtóhoz, dulakodás alakul ki, amelyben sokan egymáshoz préselődnek. A rendőrök próbálnak úrrá lenni a kialakult helyzeten. Eközben Demszky Gábor egykori főpolgármester is felbukkan a sorfalnál, a lökdösődés közepén. 

"Szolgáljatok, védjetek" - skandálják demonstrálók, továbbra sem engedve követelésükből. Újabb "roham" indul a bejárat bevételére. A rendőröknek sikerül ezt is "visszaverni".

"Demokráciát, demokráciát" - skandálják a tiltakozók, miközben folyamatosan egymásnak feszülnek a bejáratot védő rendőrökkel.

Este fél 10-re mintegy 50 főre apadt a tüntetők száma, akik azt mondták, akár reggelig kitartanak. 

A szervezők élő videón közvetítették az eseményeket: