Előfizetés

Fotóutca fesztivál a Nagymező utcában

Nyolcvan ingyenes fotóművészeti program, 31 kiállítás és 245 alkotó várja az érdeklődőket a Nagymező utcára kihelyezett konténerekben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban megrendezendő III. Budapesti Fotóutca Fesztiválon április 21. és 23. között a fővárosban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A háromnapos rendezvényen szakmai előadások, tárlatvezetések, workshopok mellett koncertek, vetítések, jelmezes fényképezések, performanszok és fotóvásár, illetve gyermekprogramok is várják az érdeklődőket - közölték a szervezők. 

A nagyközönség számára is nyitott, de szűk körű workshopokon szakemberektől tudhatnak meg többet a látogatók többek között a mobilfotózásról, az Instagram-fotóról, az utcai fényképezésről vagy a gasztrofotóról. Személyesen beszélhetnek az érdeklődők az alkotókkal a profi női vagy a vidéken dolgozó fotósok helyzetéről. A rendezvényen a szórakozásról a TÁP Színház produkciója, Petruska koncertje és a kortárs táncelőadás mellett számos program is gondoskodik.

A tájékoztató idézi Kőrösi Orsolyát, a Capa Központ és a Mai Manó Ház ügyvezetőjét, aki elmondta: "Már harmadik alkalommal rendezzük meg a Fotóutca Fesztivált, mert úgy látjuk, mind a valós, mind a virtuális térben hatalmas érdeklődés övezi a kortárs fotósok alkotásait. A közösségi oldalak posztjaiból, a kommentekből jól látszik, hogy a fotókultúra egyszerre a kreatív ipar, a tömegkommunikáció és a modern művészet része, ráadásul ez a tendencia erősödik, mert e három terület nagyon fontos a fiatal generációk számára. A fesztivállal a fiatalok számára is jobban befogadható formában hozzuk össze a kortárs magyar fotó bemutatásra váró értékeit és a progresszív alkotások és meghatározó alkotók iránt aktívan érdeklődő, százezresre tehető nagyközönséget".

A fesztivál célja, hogy széles, a fényképek és a fotózás iránt nyitott fővárosiakat és látogatókat szólítson meg, és segítsen megmutatni, mi zajlik jelenleg a fotográfia világában, mindezt rendhagyó keretek között.

Mi történt? - Cserhalmi György lemondta a fellépéseit

Publikálás dátuma
2017.04.13. 17:17
Népszava fotó
Cserhalmi György, a székesfehérvárí Vörösmarty Színház művésze nemrég súlyos térdműtéten esett át, de - mint a teátrum a közösségi portálon tudatta -  a beavatkozás után egy komoly gerincprobléma is felmerült, így orvosai az azonnali műtét mellett döntöttek.

A debreceni klinikán elvégezték a műtétet, és még aznap este sikerült Cserhalmi Györggyel beszélnem, aki biztosított róla, hogy a műtét jól sikerült, és máris jobban érzi magát. Felépülése azonban hosszú heteket vesz igénybe, ezért sajnálattal le kell mondania az április és május hónapra meghirdetett Cserhalmi Anzix esteket – közölte a színház igazgatója, Szikora János.


CEU - DK: vonuljon ki az ellenzék a parlamentből!

A Demokratikus Koalíció azt kéri a baloldali ellenzéki pártoktól, fontolják meg, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus végéig ők se vegyenek részt az Országgyűlés munkájában. A párt kérése a kétharmados szavazásokra nem vonatkozna.

A DK ügyvezető alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: amikor "a Fidesz bezáratta" a Népszabadságot a DK kivonult a parlamentből. Molnár Csaba hozzátette, akkor elmondták, hogy a magyar parlament jelenleg csak a demokrácia díszlete, csak arra szolgál, hogy a "szolgalelkű fideszesek rányomják a pecsétet Orbán akaratára". A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők ezért csak akkor mennek be a parlamentbe, ha szavazatukkal meg tudják akadályozni egy kétharmados jogszabály elfogadását - emelte ki.

Amikor a DK-s politikusok kivonultak az Országgyűlésből, akkor egyedül maradtak a kezdeményezésükkel, holott a parlament bojkottja akkor lehetne eredményes, ha minden demokratikus ellenzéki párt ezt tenné - mondta az EP-képviselő. Az elmúlt hetekben a CEU-ügy és a "civilek szemben indított kormányzati támadások" ismét megmutatták, hogy ma Magyarországon nem demokrácia van, hanem Orbán Viktor egyszemélyes uralma - jelentette ki. Sorra fogadják el a Moszkva diktálta törvényeket, az ellenzéknek pedig semmi beleszólása nincsen a jogalkotásba - indokolta kezdeményezésüket. Molnár Csaba azt is hangsúlyozta, hogy csak a kivonulás megfontolást kérik és direkt nem a felszólítás szót használták. Ha a "demokratikus" ellenzék kivonulna a parlamentből, az olyan erőteljes lázadás lenne a demokratikus politikusok részéről, mint "amilyen erőteljes lázadást látunk az utcákon (...) magyar emberek részéről".