Felemás "rezsicsökkentés" a patikákban

Publikálás dátuma
2017.04.18. 07:04
Illusztráció/Thinkstock
Ha csak néhány százalékkal is, de évről évre többet hagy ott a patikában a lakosság, eközben a költségvetés az utóbbi öt évben 30 milliárdot spórolt a gyógyszer-támogatás folyamatos alakítgatásával. S bár az egészségügyi kormányzat szerint a betegek ezalatt 10 milliárdot takarítottak meg, a KSH és a piacelemző cégek adatai ezt nem igazolják: az ő számaikban évről-évre többet fizetnek az emberek orvosságokért.

Még nincsenek tavalyi adatai a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH), de a minap nyilvánosságra hozott összesítésükből kiderül, hogy az előző öt évben mintegy 154 milliárd forinttal nőttek a lakosság egészségügyi kiadásai és ennek a többletnek a fele gyógyszerköltség volt. Az IMS-Healt piaci elemző cég a Gyógyszertár című szakmai lapban közölt adatai szerint tavaly 29 milliárd forinttal volt nagyobb a patikák forgalma, mint az előző évi 634 milliárd forint, ám ezt a nagyobb összeget a korábbinál kevesebb doboztért hagyták ott a vevők. Összességében 2016-ban 1,2 millió dobozzal kevesebb gyógyszert értékesítettek a nagykereskedők, viszont ezért 5,5 százalékkal nagyobb bevételhez jutottak. A vényköteles készítményekből 0,2 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel korábban, míg a vény nélkül kapható termékekből 1,2 százalékkal vásároltak többet.

A gyógyszerpiac árainak megfékezésére számtalan eszközt vetett be az Orbán-kormány, köztük a vaklicitet. Az eljárással az egészségbiztosító lényegében megversenyeztette az azonos hatóanyagú orvosságok gyártóit és csak a legolcsóbb szer árához szabott támogatást adott mindegyiküknek. Ezzel ugyan csökkent a biztosító gyógyszerköltsége, ám ha a beteg nem a legolcsóbb terméket kapta az orvostól, vagy ragaszkodott a megszokott készítményéhez, akkor a korábbi térítési díj többszörösét fizethette ki. A vaklicit bevezetésekor, 2012–2013-ban csökkent az állami gyógyszerkiadás, aztán 2014 – 2015-ben ismét nőtt.

Az egészségbiztosító statisztikája szerint 2014 elejére a biztosító 14 százalékot, a lakosság 3 százalékot nyert az új támogatás politikán. Azóta több gyógyszer-kassza kiigazító programja is volt az egészségbiztosítónak, ezek eredményeként együttesen 2011-től a tavalyi évig összességében 30 milliárd forinttal költöttek kevesebbet ártámogatásra. A tárca úgy számol, hogy a betegek is megtakaríthattak tíz milliárdot.

Fekete Tibor szakértő elemzéséből viszont az derül ki: míg tavaly 100 forint értékű gyógyszer árából 47 forint 60 fillért fizetett a lakosság, addig ez az összeg az Orbán-kormány első évében még csak 40 forint volt. Jelenleg az az EU-ban Lengyelországot leszámítva Magyarországon a legmagasabb az általuk fizetendő önrész a gyógyszerek árában.

Kritikus pontja a magyar gyógyszer-támogatásnak, hogy nehezen követhető a hivatalosan még be nem fogadott, de a hazai forgalomban már egyedi méltányossággal elérhető orvosságok finanszírozása. Ezek elsősorban drága rákgyógyszerek.

Az Ernst&Young által készített tanulmány rangsorában, amelyben harminc innovatív medicina hozzáférését vizsgálták 2015-ben különböző európai országokban, Magyarország az utolsó előtti helyre került. A vizsgált 30 hatóanyagból nálunk 14 támogatott, s ugyan továbbiak is elérhetők az említett méltányossági kérelemmel, de a hosszas ügyintézés és a terápiás alkalmazások szűkítése miatt nagyságrendekkel kevesebb beteg férhet hozzájuk, mint más országokban.

Tavaly mintegy 13 ezer méltányossági gyógyszerkérelmet kapott az egészségbiztosító főként rákbetegektől. Az új gyógyszerek befogadása a támogatás normál rendjébe meglehetősen lassú, ezért egyre több korszerű, főként onkológiai készítményhez egyedi kérésre, méltányossági alapon jutnak a betegek. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint az ilyen gyógyszerekre 2012-ig évente 6,5 milliárd forintot költöttek, 2016-ra ez az összeg 22,8 milliárdra nőtt.

 

Szerző

Tüntetések hete - És folytatják, jönnek az újabb tiltakozások

Publikálás dátuma
2017.04.18. 07:03
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
A kormány elleni tiltakozások hete jön a tiltakozások hete után. Kedden az Oktogonon lesz tüntetés, szerdán a budapesti Orosz Nagykövetség elé hirdettek gyülekezőt. Csütörtökön szintén az Oktogonra, illetve a budapesti hidakra mennek demonstrálni, szombaton az Oktogonon, vasárnap pedig a Erzsébet hídon várják az embereket. Tegnap egyébként nyolc külföldi helyszínen - Párizsban, Koppenhágában, Aalborgban, Sidneyben, New Yorkban, Portlandban, Kijevben, Brémában - volt demonstráció, szerdán Szófiában lesz hasonló rendezvény. Ezek a tiltakozások követték, illetve követik a múlt szombati Szabadság téri tiltakozást.

Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - a szervezők szombat délután fél 6-ra várták a tüntetőket. Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért! - írták a felhívásban. Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntettek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. "Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel" - fogalmaztak a szervezők már a zsúfolásig megtelt téren. A tüntetésen részt vett az elmúlt napok ellenzéki, polgári engedetlen megmozdulásainak egyik kulcsfigurája, Gulyás Márton is, aki aznap délután még Röszkén demonstrált a menekülő embereknek jogilag és emberségességi alapon is kijáró méltányos bánásmódért.

Gulyás a Ripost, a 888.hu vagy a Origo őt szexuális identitásával támadó propagandistáit várta a színpadra, de egyikük sem jelentkezett - pedig a tömeg azt skandálta: hol vagytok? "Buzeráns a ti szemetekben mindenki, aki a hatalmat kritizálni, buzerálni meri" -, mondta Gulyás, s el is sorolta: "amíg a ti hatalmatok tart, addig buzeránsnak minősül az ország döntő többsége. Ez a Fidesz-ország!" - tette egyértelművé, hozzátéve, ehelyett közös országot akarunk. Ez azt jelenti, hogy "semmit rólunk nélkülünk!!" Gulyás programot hirdetett "Csináljunk végre közös országot" céllal, aminek lényege: kikényszeríteni az egyenlő feltételeket biztosító, arányos választási rendszert. Nem kell összefogás, a különböző nézeten lévők összeborulása, hanem valódi megmérettetés lehetőségére van szükség - hangsúlyozta az aktivista, aki egyúttal a most meghirdetett mozgalmához, a Közös Ország Klubhoz, való csatlakozásra szólított fel. „Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből” - mondta, és felhívta a tömeget: ne fogadják el, ne hagyják, hogy 2018-ban újra lemészárolja őket ez a hatalom. Vagy ez a torz, autokratikus rendszer marad, vagy arányos szisztémában választunk, amelyben a Fidesz végre visszatakarodik oda, ahova valós társadalmi támogatottsága alapján való - zárta beszédét Gulyás. A Szabadság téri demonstráció este 10-kor ért véget, ami után a tüntetők egy csoportja a Kossuth térre, vonult Orbán takarodj!", "Európát, demokráciát!" skandálva. A tüntetők végül éjfélig megszállták az Oktogont.

Szombat éjszaka a fővárosban kidekorálták Orbán Viktor házának bejáratát. "Szabad országot! Demokráciát! Jogállamot!" - ezt is olvashatta a kapuján a kormányfő. A DK-s Földi Judit ragasztott transzparenseket a Cinege utca épület bejáratára. A fehérvári önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja egy uniós zászlót is kitűzött a miniszterelnök kerítésére.

Ki pénzel, kit?
A TV2 azt kérdezte több szerkesztőségtől, hogy Soros György pénzeli-e őket, meg azt, hogy ő irányítja-e a szerkesztőség munkáját, Magyarország támadását. A feladatot Szekszárdi Zsuzsanna riporterre bízták, aki a 24.hu-nak, a 444-nek, az Indexnek és az Magyar Nemzet Online-nak elküldte a kérdéseit vasárnap. Noha ugyanilyen levelet küldtek a HVG-nek is, ám ők a híradóból tudták meg, hogy húsvét vasárnap levelezni akartak velük. A rendszerük ugyanis a levélszemétbe rakta az üzenetet. A szerkesztőségek többsége válaszolt is csatornának. A 444.hu például azt válaszolta: "Mi a magunk urai vagyunk. Kívánjuk az összes kollégánknak, hogy hasonlóan szabadon dolgozhassanak!"Szerző
Témák
tüntetések

Orbán kontra Soros - Mire jók a menekültek?

Publikálás dátuma
2017.04.18. 07:01
Fotó: Spencer Platt/Getty Images
Orbán Viktor kormányfő - mint azt előzetesen tudatták -, hosszabb húsvéti pihenésre vonult, de előtte interjút adott a kormánypárti Magyar Időknek és az állami rádió vasárnap reggeli műsorának. A miniszterelnök nem tett mást, mint ismételte/nyomatékosította korábban már számtalanszor elmondott szövegét. Mindenki megkapja a magáét, kiváltképp az "idegen népelemek", és főként Soros György. Előkerestük a magyar származású milliárdos üzletember 2016 júliusában, az amerikai Foreign Policyben 7 pontban megfogalmazott tanulmányát a menekültkérdésről, s aminek gyakorlatilag semmi köze ahhoz, amit Orbán mond.

1. A migráció a konfliktusok középpontjában

A kormányfő értékelése szerint ma kampányfőpróba zajlik Magyarországon, ez kavarta fel az állóvizet és "töltötte meg ricsajjal a nagyhetet". A felsőoktatási törvény módosításával összefüggésben érthetőnek tartotta, hogy Soros György nemzetközi és hazai hálózata tiltakozik, mivel az "megfizeti az embereit". Annak megértése azonban még előttük van, miért van az, hogy magyar akadémikusok, tudósok, hazai egyetemeken tanító professzorok nem azért lépnek fel, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amelyeket a CEU élvez, hanem amellett állnak ki, hogy Soros György megtarthassa a privilégiumait.

2. "Mellékhadszíntér"

Orbán Viktor a tiltakozásokat egy nagyobb konfliktus "mellékhadszíntereként" jellemezte, az igazi sorsdöntő konfliktust pedig abban azonosította, hogy milyen népesség lakja Európát a jövőben. A magukat civilnek nevező, de valójában NGO-knak mondott nemzetközi hálózatok hazai fiókintézményei egy olyan Európát képzelnek el, amelyben részleges lakosságcsere történik, idegen népelemeket engednek be a világ más részeiből. Megjegyezte, az európai életszínvonalra vágyók akadálytalan befogadásával az érintettek vállalnák a terrorizmus, a közbiztonság romlásának kockázatát és azt, hogy egymás mellett fog élni egy muzulmán és egy keresztény társadalom Európán belül. "Ők úgy képzelik, azt hiszem, hogy majd jól össze fogunk keveredni egymással, és ebből egy új minőség jön létre" - fejtette ki, jelezve: szerinte Soros György hálózata azért dühös Magyarországra, mert megállította a migránsáradatot, amelyről ők már papíron bebizonyították, hogy úgysem lehet megállítani.

3. Kofi Annan, a bérenc

Utalt arra, hogy "a Soros György világához tartozó Kofi Annan" a 2000-es évek közepén a bevándorlás szükségességéről és bátorításáról értekezett az Európai Parlamentben (EP). Meg is történt az áttörés, "amely a balkáni útvonalon átszakította az államhatárokat, és ellenőrizetlen, félkatonai jelleggel megszervezett muszlim tömeget nyomott be, hozott föl Soros György segítségével Európába". "Ne felejtsük el azt se, hogy egy pénzügyi spekulánsról beszélünk" - jegyezte meg, kifejtve, az üzletember abból csinálta a milliárdjait, hogy egyes országok bankrendszereit megtámadta, s pénzügyi spekulációkkal nagy vagyont gyűjtött össze. "Itt a zavarosban halászás klasszikus esetéről is szó van" - vélekedett.

4. Határidő: június

A konfliktus kiélesedésének időpontjáról szólva azt mondta: az EU júniusig le akarja zárni a vitát, el akarja fogadtatni az új, mindenkire kötelező bevándorlási szabályokat. "Néhányan ellenállunk" - mondta, példaként hozva a visegrádi négyeket és Romániát, amely meg akarja őrizni a keresztény kulturális identitást. Egy döntő összecsapás készülődik - fogalmazott azzal összefüggésben, hogy április végén az EP-ben lesz téma Magyarország, az azt követő két uniós kormányfői csúcson pedig dűlőre akarják vinni a betelepítést. "Ez a küzdelem a következő két-három hónap fő eseménye, szerintem ezzel függ össze, hogy éppen most forrósodott fel a hangulat Magyarországon" - vetette fel.

5. Nincs pardon

Kitért arra is, hogy a rendszerváltásnak voltak Soros Györgyhöz köthető hasznos momentumai: sok antikommunista fiatalt, civil szervezetet, kiadványt, szamizdatot támogatott. Ezzel nem is volt semmi baj, s azzal is meglett volna, hogy Soros György a '90-es évek után megpróbálkozott néhány pénzügyi manipulációval - mondta, példaként említve, hogy "az OTP-t akarta zsebre vágni, aztán később spekulált a magyar forint ellen". Még azzal is együtt tudna élni - folytatta -, hogy létezik a Soros-egyetem, amely liberális aktivistákat képez ki a délszláv és a közép-európai térség politikai élete számára. "A liszt azért dőlt ki, mert a Soros-féle birodalom beleállt a migránsok támogatásába" - magyarázta a miniszterelnök, aki szerint itt most már a magyar emberek biztonságáról, határvédelemről, közbiztonságról, terrorizmusról van szó, és itt nincs pardon.

6. A CEU és a hazugság

Szimpla hazugságnak nevezte, hogy a kormány bezárna egy egyetemet, s úgy értékelt, egy demokratikus kultúrához méltó, megértő, megegyezni akaró és biztonságot nyújtó pozíciót vettek fel, és egyáltalán nem ütöttek meg ellenséges hangot. Kiemelte, hogy az országnak ma nemzeti kormánya van, amely nem a provokátorokat, hanem a becsületes embereket védi. Ezt szembeállította a szocialista-liberális kormány idejével, amikor a rendőri és közhatalmi szervek szavai szerint inkább a bűnelkövetők oldalán álltak, azokat mentegették.

7. Civilek és lobbisták

Beszélt a civil szervezetekről is, kifejtve, a kormány támogatja a munkájukat, mert egyes szociális, egészségügyi, környezetvédelmi feladatokat jobban elvégeznek, mint az állam tenné. Ezeknek semmi közük azokhoz a magukat civilnek nevező lobbiszervezetekhez, amelyek az emberek befolyásolására törekednek - szögezte le, utóbbiakkal kapcsolatban azt az igényt megfogalmazva, hogy mindenki tudhassa, hogy aki beszél, az kinek a pénzén, milyen céllal teszi.

8. Mulatságos borzalmak

Orbán Viktor mulatságosnak nevezte egyúttal, hogy egyes demonstrálók "borzalmas dolgokat skandálnak", becsületbe vágó, súlyos dolgokat vágnak az ország és vezetőinek fejéhez, miközben azt állítják, hogy nincs demokrácia. Kiemelte, hogy a magyar rendőrök - szemben a legtöbb nyugat-európai országéval - a végsőkig türelmesek, csak azt szeretnék, ha balhé nélkül érnének véget az utcai megmozdulások, és nem lépnek fel válaszeszközökkel. Ezért tiszteletet érdemelnek.

lapozzon, és jön Soros! hasonlítgasson, elemezzen kedvére

Szerző