Előfizetés

Menekültáradattól tart Japán

A japán miniszterelnök közölte, kormánya válságtervet készít arra az esetre, ha konfliktus törne ki a Koreai-félszigeten, s menedékkérők áradata érkezne a távol-keleti szigetországba.

Abe Sinzo a tokiói parlamentben beszélt arról, hogy intézkedéseket dolgoznak ki menekültszállások létrehozására, az esetleges menedékkérők átvilágítására, külföldiek védelmének garantálására. A kormány azt sem zárja ki, hogy a Dél-Koreában élő mintegy 60 ezer japán válság esetén felkerekedik és visszatér Japánba. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a tokiói nemzetbiztonsági tanács arról is tárgyalt, hogy fennáll a terrortámadások veszélye, ha Észak-Korea egy esetleges menekültáradatot kihasználva, ügynököket telepít Japánba.

Szöulból ma érkezett Tokióba Mike Pence. Az amerikai alelnök hétfőn Panmindzsonban, a két Korea közötti demilitarizált övezetben járt, ahol kijelentette: elfogyott az Egyesült Államok stratégiai türelme Észak-Koreával szemben. Japánt közvetlenül fenyegetik az észak-koreai rakétakilövések, s Abe egyetért azzal, hogy Washington a korábbiaknál erélyesebb nyomást gyakorol Phenjanra.

Fénykarddal kampányolt a georgiai jelölt

Időközi választást tartanak ma Georgiában, mivel az amerikai szövetségi állam egyik honatyáját nevezte ki egészségügyi miniszterének Donald Trump, s emiatt megüresedett egy képviselői hely.

Tom Price posztjára 18-an pályáznak, a legesélyesebbnek a 30 éves, atlantai demokrata jelöltet tartják. Jon Ossoff pozícióját nagyban felértékelte, hogy maga az amerikai elnök indított ellene támadást Twitteren. Donald Trump üzenetében azt írta: „a szuperliberális jelölt védi a bűnözőket, engedélyezi az illegális bevándorlást, s adókat fog emelni!”

Ossoff azonban nem maradt adós a válasszal. Hízelgő, hogy az amerikai elnök érdeklődik a georgiai voksolás iránt, de félretájékoztatták – írta közleményében. „Célom az, hogy megújulást, friss szemléletet, elszámoltathatóságot, kétpárti problémamegoldásokat vigyek Washingtonba, megnyirbálnám a pazarló költekezést, s Atlantából a déli országrész Szilícium-völgyét alakítanám ki” – sorolta terveit.

Ossoff már dolgozott a kongresszusban egy georgiai képviselő mellett, az utóbbi időben egy kis tévétársaság producereként leleplező dokumentumfilmeket készített az igazságszolgáltatásban jelen lévő korrupcióról, a szervezett bűnözésről, háborús attrocitásokról.

A demokrata színekben induló Ossoffról cikket közölt a New Yorker magazin. Az illusztrációként szereplő fotón a georgiai képviselői posztra pályázó fiatalember fénykarddal játszik az atlantai gyerekekkel. Mintegy válaszul a republikánusok lejárató kampányhirdetésére, amelyben a demokrata jelöltet Hahn Solóként ábrázolták. A támadás inkább visszájára fordult, Ossoffra a választók 45 százaléka szavazna a felmérések szerint. Ha egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot, június 20-án második fordulót tartanak.

Katalónia: maradna a többség

A katalánok többsége az autonóm jogok megerősítését szorgalmazná, de nem akarna kiválni Spanyolországból. Az El País című lapban vasárnap közzétett Metroscopia-felmérés szerint Katalónia lakosságának 62 százaléka ellenezné, s csupán 33 százalék helyeselné a függetlenség egyoldalú kihirdetését.

A megkérdezett katalánok 70 százaléka szorgalmazná, hogy az alkotmány további jogosítványokat garantáljon Katalóniának, Spanyolország többi részén csupán 33 százalék támogatná ezt. A katalánok ugyanakkor erősen megosztottak a függetlenség kérdésében: 49 százalék ellenezné, de 44 százalék támogatná az elszakadást Spanyolországtól. Ha azonban a kérdésben azt is jelzik, hogy a jövendő független Katalónia nem lenne tagja az Európai Uniónak, 53 százalékra ugrik fel a Spanyolországban maradást támogatók száma, de 40 százalék így is a kiválás mellett döntene.

Kapcsolódó
Nő a katalán függetlenséget ellenzők száma