Újra romákat faggat az ügyészség

Végre elindult egy folyamat, utána akarnak nézni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körüli botrányos ügyeknek. Előbb-utóbb kiderülnek a törvénysértések - fogalmazott lapunknak Vajda László az ORÖ képviselője, miután az ügyészség meghallgatta szerdán. 

Az atv.hu tudta meg elsőként, hogy folyamatosan rendelik be az ORÖ képviselőit a Fővárosi Főügyészségre. Vajdát egy 2016 januári ügy miatt kérdezték ki. Hegedüs Istvánt, a roma önkormányzat előző elnökét ekkor golyózták ki a pozíciójából egy botrányos közgyűlésen, amire még a rendőröket is ki kellett hívni. Arra is kíváncsiak voltak, hogy valakik kínáltak-e szerződést voksokért cserébe. Ha igen, kik voltak a szavazatvásárlók, illetve kik írtak alá szerződést.

Nem ez az első eset, hogy egymásnak adják a kilincset az ORÖ képviselői valamelyik nyomozószervnél. Legutóbb tavaly szeptemberben hallgatta ki tömegesen a NAV azokat, akiknek 2014. április 1. és 2015. július 31. között bármilyen köze volt az önkormányzat körüli pénzmozgásokhoz. A nyomozók akkor a Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz köthető Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezettel és az Út a szakmaválasztáshoz című projekttel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A miniszterelnök barátja egyébként továbbra is élvezi a bizalmat Vajda szerint, aki emlékeztetett arra az 1,3 milliárd forintra is, amit tavaly karácsonykor ítéltek meg az ORÖ-nek. "Ez a temérdek pénz továbbra sem szerepel az ORÖ költségvetésében, semmiféle döntés nem született róla" - hangsúlyozta Vajda, hozzátéve: csak lepapírozták, úgy ahogy szokták.

Szerző
Frissítve: 2017.04.19. 19:43

Ujhelyi: Már az Európai Bizottság is cáfolja Matolcsyt

Fotó: Népszava
Határozottan cáfolja nekem küldött válaszában az Európai Bizottság, hogy külföldi érdekek alapján bárki bankpánikot akart volna kelteni Magyarországon. Ezzel újabb hivatalos intézmény szavával került szembe a Magyar Nemzeti Bank elnöke - közölte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő,az MSZP alelnöke.

Matolcsy György jegybankelnök állította ugyanis azt korábban, hogy „egy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet folytattak 2014 őszén”, szerinte valakik a Magyar Nemzeti Bankot „akarták felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon” és ezzel kívánták megbuktatni az Orbán-kormányt. Matolcsynak ezeket az állításokat azóta sem sikerült igazolnia.

Az általam feltett írásbeli kérdésre válaszul Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa kijelentette, hogy a Bizottság „nem tapasztalta a magyar pénzügyi stabilitás komoly megingását az említett időszakban”. Sőt, az uniós biztos megerősítette, hogy „olyan megbízható helyi források, mint például a Magyar Nemzeti Bank sem számoltak be az idézett esetekről, amelyek veszélyeztették volna a magyar pénzügyi stabilitást”.

Matolcsy György végérvényesen nevetség tárgyává vált, ámokfutásával pedig sajnálatos módon már az egykor nagy súlyú intézmény hitelesség is lerombolta. Orbán Viktor „jobbkeze” tökéletes mintája az illiberális fideszes rezsimnek. Ezért mielőbb távoznia kell!

Témák
Ujhelyi István

Állítsuk meg Moszkvát! - Új időpontban folytatják

Publikálás dátuma
2017.04.19. 13:31
Nem maradunk csendben! - A kormány politikája ellen tüntettek április 15-én. Fotó: Molnár Ádám
A szervezők megállapodtak: az esemény Facebook-oldalán április 24-e, hétfő 19 órára változtatták meg a demonstráció időpontját. 

A moszkvai időjárásra való tekintettel a demonstrációt elnapoljuk! - írták a szervezők korábban Facebook-oldalukon. A megállapodás szerint a tüntetés április 24-én este hétkor kezdődik Oroszország budapesti nagykövetségénél, a Bajza utcában. 

"Az elmúlt években, aggasztóan növekedett az orosz befolyás Magyarországon. A magyar belügyekbe való orosz beavatkozás súlyos nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában. Nem leszünk Putyin trójai falova az Európai Unióban!" - írták korábban arról, hogy miért szerveznek demonstrációt.

Nem adják fel a hídfoglalók
Csütörtökre ismét hídfoglaló demonstrációra hívta a civilekkel szimpatizálókat, a CEU ellehetetlenítése ellen tiltakozókat, és általában a demokratikus értékekért kiállókat a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság. 
A Budapesti Rendőr-főkapitányság most azt közölte, hogy egy magánszemély tett bejelentést náluk a hídlezárásokról, amit azonban a főkapitány a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény rendelkezései alapján megtiltott.
A szervezet elnöke, Büki Zoltán erre úgy reagált az esemény oldalán, hogy a rendőrfőkapitány ismét, törvényellenesen tiltotta meg a demonstrációt, ezért újra bírósághoz fordulnak, és ki fogják harcolni, hogy törvényellenesen ne lehessen korlátozni a gyülekezési jogot. A döntés jövő keddre várható.

Megírtuk: Nem enged a szorítás - Folytatják a tiltakozók

Tegnap ismét a tárgyalóteremben folytatódott az Orbán-rendszer elleni tiltakozás. Első fokon 30 ezer forintos bírságot kaptak a Szabadság téri szovjet emlékműre hétfőn festékes lufit hajító aktivisták. A Ligetvédők közt ismertté vált Komáromy Gergő (G Ras) és Kiripolszky Csongor ezzel tiltakozott a magyarországi orosz befolyás erősödése ellen. Az azonnal megjelenő rendőrök garázdaság gyanúja miatt 72 órára őrizetbe vették őket, tegnap pedig a bíróság gyorsított eljárásban már le is zavarta a tárgyalást. Ők megúszták pénzbüntetéssel az esetet, nem úgy, mint a múlt héten összesen 500 óra közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üveget.

Az ítélethirdetés óta sem derült ki, vajon ki lehetett a feltételezett harmadik dobáló, akire hivatkozva csoportossá minősítették a garázdaságot.

A szinte folyamatossá vált tiltakozó akciók elsődleges célja bebizonyítani az orbáni hatalomnak, hogy felnőtt, megérett egy fiatal nemzedék, amelyiknek más elképzelése van a demokráciáról, a civil szervezetek szerepéről, a szabadságról, mint a Fidesz illiberális demokráciája, amelybe nem fér bele semmilyen más elképzelés a kormány logikája mellé. Alig két hét alatt eddig hét komoly tüntetést szerveztek Budapesten, vidéki városokban és külföldön is voltak demonstrációk, amelyek a hatalomnak üzentek. Nem lankad a lendület, bár az eddigi egyetlen konkrétan is megfogalmazott követelés éppen Gulyás Márton nevéhez köthető, aki mozgalmat indított az arányos és igazságos választási rendszer kiharcolásáért.

Tiltakozások újabb hete
• Csütörtökön a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság Híd-Piknik néven valójában hídlezárásokat hirdetett meg. Ha megvalósul a tervük, a főváros megbénulhat, hiszen reggel 8 órától éjfélig kétórás csúszásokkal lezárnak 5 átkelési lehetőséget a Dunán.
• Szombatra a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vállalta fel az utcai akció megszervezését. A „Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen„ című rendezvény a párttól megszokott ironikus hangvételű üzenetein azok szórakozhatnak, akik az Oktogonon töltik a délutánt 14.00 és 16.00 óra között.
• Vasárnap a Civil Ellenzéki Kerekasztal szervezésében Rendszerváltó batyubál lesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, délután 14.00 és 17.00 óra között.

 

Szerző
Frissítve: 2017.04.19. 21:36