Tiltakozással nyílt meg a budapesti könyvfesztivál

Publikálás dátuma
2017.04.20. 17:44
Forrás: Orhan Pamuk/Facebook
Orhan Pamuk Nobel-díjas író az idei fesztivál díszvendége. Az író a megnyitón úgy fogalmazott: jelenleg mind Magyarországon, mind Törökországban veszélyt jelent a szabadságjogokra a nemzeti jobboldal, de reméli, hogy hamarosan helyreáll a demokrácia. A díszvendéget Péterfy Gergely író laudálta, aki maga is csatlakozott a Szépírók Társasága tiltakozó akciójához. 

 "Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. Arra kérjük a szólásszabadság híveit országhatáron belül és kívül, hogy ne csüggedjenek! Álljunk ki a CEU-ért, álljunk ki egymásért!"

A felhíváshoz csatlakozó írók a rendezvények előtt és közben fogják felolvasni a tiltakozó levelet. A Tilos az Á Könyvek a szolidaritás másik formáját választotta. A működésképtelenség szélére került József Attila Kört az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják, mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják. A kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. 

Szerző
Frissítve: 2017.04.20. 22:12

Halálos áldozatokat is követelt az "áprilisi tél" a szomszédban

Publikálás dátuma
2017.04.20. 17:33
Illusztráció/Getty Images
Eddig négy halálos áldozata és kilenc sérültje van az Ukrajnában pusztító ítéletidőnek - közölte Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter csütörtöki ukrán sajtójelentések szerint.

A miniszter tájékoztatása alapján javarészt közlekedési balesetek szedtek áldozatokat, mivel az autósok már lecserélték járművükön nyárira a téli gumiabroncsokat. Ukrán hírforrások beszámoltak ugyanakkor arról, hogy a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében rázuhant egy kidőlt fa egy 60 éves nőre, aki kórházba szállítás után vesztette életét.

Az ukrán katasztrófavédelem csütörtökön arról számolt be, hogy a reggeli órákban csaknem kétszáz település volt áramszolgáltatás nélkül országszerte. A legsúlyosabb a helyzet az ország keleti részén, Dnyipropetrovszk és Harkiv megyében. Előző éjjel még az országban több mint 500 településen nem volt áram, viszont a szakemberek reggelre több mint a felében helyreállították az áramszolgáltatást. A villamos vezetékek a jeges hó, a hófúvás, illetve a heves széllökések miatt kidőlt fák miatt szakadtak le. A katasztrófavédelem eddig mintegy 2500 kidőlt fáról adott hírt az ország keleti részében Harkiv, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékből. Az ítéletidő csütörtökre elérte az ország déli részén lévő Odessza megyét is, ahol a tenger viharossá vált, amit heves esőzés, helyenként havas eső kísér.

Ukrajnában már harmadik napja havazik a Kárpátok hegységben, így több nyugati megyében. Csütörtökön esett a hó a nyugat-ukrajnai Lviv, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben, a havazás elérte továbbá az ország középső részén fekvő Cserkaszi megyét is, valamint tovább súlyosbodott a helyzet a keleti és a déli országrészben, utóbbiban főként a havas eső és a heves széllökések a jellemzők.

A fővárosban, Kijevben viszont egyelőre nincs csapadék, a levegő hőmérséklete azonban jelentősen lehűlt, éjszaka megközelítette a fagypontot és a déli órákban is csupán 7 Celsius fokot mértek. Ukrán meteorológusok előrejelzése szerint április 26-ig nem várható jelentősebb felmelegedés az országban.

Szerző

Lázár: Bayer Zsolt a barátom

Publikálás dátuma
2017.04.20. 17:14
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár Jánost a 85. Kormányinfón arról kérdezték, hogy elhatárolódik-e Bayer Zsolt véleményétől, aki a blogján azt írta, ők is záros határidőn belül utcára fognak vonulni.

A szélsőjobboldali publicista a tüntetésekre reagálva közölte bicskanyitogató irományát, amiben azt írta: „Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”

Lázár János Bayer kirohanását azzal magyarázta, hogy magyarok vagyunk, "indulatosan intézzük a dolgainkat." A miniszter az ATV újságírójának azt is mondta: nem az ő dolga, hogy véleményezze Bayer Zsolt publicisztikáját, majd kijelentette: barátjának tekinti az újságírót.

A minisztertől azt is kérdezték - utalva Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújára -, hogy viszket-e a tenyere. Lázár nemmel felelt, melyből a kérdező szerint következik, hogy a politikus nem jóravaló keresztény. A tüntetéssorozatról Lázár tömören azt mondta: mindenkinek van joga tüntetni, de nem szükséges a véleménynyilvánítás részének lennie annak, hogy állami épületeket festékkel dobálnak meg.

Lásd még: Lázár János: "Magyarország komoly támadás alá került"

Szerző