Előfizetés

Kötelező lesz a falunapokon a toborzás

Nagy erőkkel zajlik a tartalékos katonák toborzása, de a jelek arra mutatnak, hogy mindezt csekély érdeklődés kíséri.

Magyarországon, a tartalékos rendszerünk már középtávon sem tartható fenn - mondta a Figyelőnek adott januári interjújában Simicskó István. A honvédelmi miniszter elmondta: a honvédség jelenlegi 30 ezer körüli létszámát meg kell tartani és ezen felül a jelenlegi 5500 tartalékos, ütőképes állomány létszámát 20 ezresre fejleszteni 2026-ig.

A négyszeresére növelendő tartalékos állomány kapcsán Simicskó többek között azt mondta: elsődlegesen a fiatalokat akarják megszólítani, az egyetemisták például kreditpontokat szerezhetnének, ha ilyen típusú képzéseket vállalnak. Bevezetnék a rendelkezésre állási díjat is, amely több tízezer forintot jelentene a jelentkezőknek.

A kampány meglehetősen katonásra váltott, legalábbis erről tanúskodik a Népszava birtokába került levél, melyet tudomásunk szerint minden Veszprém megyei polgármester megkapott. A megyei „Tartalékos Ezred” parancsnoka ezt írta (a nyelvi hibákat javítottuk – a szerk.): ,,a kormány elrendelte a tartalékos századok felállítását járásonként, amiről a védelmi bizottsági üléseken tartottunk előadást. Az ott elhangzottak, valamint a kormánymegbízott úr kérése alapján kérem önt, hogy részünkre egy meghívót küldeni szíveskedjen azokról, az augusztus 30-áig megrendezésre kerülő nagyobb rendezvényekről, ahol várhatóan a település apraja-nagyja megjelenik, és mi toborzási céllal megjelenhetünk egy katonai sátorral, katonai statikus bemutatóval. Előzetes tervek alapján dolgozunk, tervesítenünk kell az ez évi feladatainkat, amit jóvá kell hagyatnunk, ezért kérjük gyors válaszát, meghívóját lehetőleg április 26-ig. A meghívó levél, kérem a következőt tartalmazza: esemény megnevezése, várható létszám, időpont, helyszín, kontakt személy elérhetősége.”

Eszerint tehát a falunapok, majálisok, búcsúk új kötelező rendezvényeleme mostantól a katonai toborzósátor lesz.

Ítéletidő - Járhatatlan három út Hevesben

A nagy mennyiségű hó súlya alatt az útra dőlt fák és leszakadt ágak miatt továbbra sem járható három hegyvidéki útszakasz Heves megyében - közölte a helyi katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délután.

Tankóné Antal Erika elmondta: a 24-es főút Mátrafüred és Parádsasvár közötti szakasza, valamint a Pásztó-Galyatető-Mátraháza (2408-as) és a Felsőtárkány-Répáshuta (2505-ös) összekötőút továbbra is járhatatlan, az érintett szakaszokat teljes szélességükben lezárta a rendőrség.

Tájékoztatása szerint a térségben 60-70 szakember, a tűzoltók mellett a közútkezelő, az Egererdő Zrt., valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány munkatársai dolgoznak a rendkívüli időjárás okozta károk és az útakadályok felszámolásán. Munkájukat nehezíti az erős, helyenként viharos szél, és az is, hogy a Mátrában változatlanul havazik.

Az elmúlt egy-másfél napban lehullott hó vastagsága eléri az 50-70 centimétert - tette hozzá a szóvivő, jelezve, hogy kollégái csütörtökön eddig 26 riasztás helyszínére vonultak ki a megyében, zömmel fakidőlésekhez.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel egy időben közölte: folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak a Mátrában, az egri és a gyöngyösi rendőrkapitányság munkatársai megerősített erővel látnak el szolgálatot a térségben. Egyúttal arra kérték a járművezetőket, hogy a hegyi utakon csak téli gumival felszerelt gépkocsival közlekedjenek.

Eljárás indul a TV2 ellen

Publikálás dátuma
2017.04.20. 19:09
FOTÓ: Népszava
Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal a TV2-csoport ellen a Tények legutóbbi reklámkampánya miatt – írta az Index.

Andy Vajna csatornáját a jogellenes összehasonlító reklám tilalmának és fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt vizsgálják. A TV2 még februárban indította el a megújult Tények bevezető kampányát, amelyről lapunk is pedzegette, hogy jogsértő lehet, mivel a plakátokon azt állították, hogy a Tények Magyarország legjobb híradója. A szlogent apró idézőjelek közé tették, ez azonban, úgy tűnik, önmagában nem volt elég a következmények kivédéséhez.

Olvasónk felvétele

Forrás: Fekete Norbert/Facebook