Profikkal gyakorolhatja a mobilfotózást

Publikálás dátuma
2017.04.21. 07:46
Urbán Ádám fotója a díjnyertes cirkusz sorozatából
Akár az utcanév táblát is lecserélhetnék hétvégén a Nagymező utcában. A ma kezdődő harmadik Fotóutca Fesztivál keretében a Capa Központ és a Mai Manó Ház nyolcvan ingyenes fotóművészeti programmal települ ki az utcára közel hozva a kortárs fotográfiát az utcán sétálókhoz.

Mivel mindenhol a képek vesznek körül minket, fontos, hogy megfelelően fel tudjuk dolgozni őket, így a fesztivál célja a magyar fotóművészet rendhagyó megismertetése mellett az, hogy aktívan bevonja a látogatókat a fotók értelmezésébe. Az utcai konténerek mellett a két fotós intézmény kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, gyerekprogramokkal, koncertekkel és előadásokkal várja az érdeklődőket. Tárlatvezetés lesz a Magyar Sajtó fotó Kiállításon, a háromszoros Oscar-díjas, Vittorio Storaro művészi filmképeiből nyílt kiállításon Réz András filmesztétával, és Akt és erotika privátfotókon címmel pedig a Fortepan gyűjteményének válogatását mutatja be Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

Pénteken a Magyar Sajtófotó Kiállítás díjazottjaival lesznek beszélgetések a fotós pályakezdők nehézségeiről, a női, illetve a vidéken dolgozó fotósok helyzetéről, szombaton a közösségi médiáról és az új médiafogyasztási trendekről hallhatnak az érdeklődők, vasárnap pedig többek között a fotósok szerzői jogairól lesz szó. Aki gyakorlati ismeretek is szeretne szerezni, az a mindenki számára nyitott workshopokon próbálkozhat: az utcai, gasztro-, portré-, mobil- és instagramos fotózást is lehet gyakorolni.

Színházi előadások, performanszok, zenei programok is lesznek a fesztiválon, pénteken például a TÁP Színház ad előadást, szombaton silent disco és FOTÓparty lesz, vasárnap pedig a Lóci játszik koncertje zárja a rendezvénysorozatot. A családosokat is várják a hétvégén gyerekfoglalkozásokkal, a kamaszoknak például Mémgyár címmel tartanak mobilfotó workshopot animgifekkel, montázsokkal Cary Grant vagy Harrison Ford gesztusainak felhasználásával. A rendezvénysorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál része.

Info

Fotóutca Fesztivál

Helyszín: Budapest, Nagymező utca

Időpont: április 21 - 23.

Részletes programok: www.capacenter.hu

A workshopokra előzetes regisztráció szükséges.

Szerző

Tiltakozással nyílt meg a budapesti könyvfesztivál

Publikálás dátuma
2017.04.20. 17:44
Forrás: Orhan Pamuk/Facebook
Orhan Pamuk Nobel-díjas író az idei fesztivál díszvendége. Az író a megnyitón úgy fogalmazott: jelenleg mind Magyarországon, mind Törökországban veszélyt jelent a szabadságjogokra a nemzeti jobboldal, de reméli, hogy hamarosan helyreáll a demokrácia. A díszvendéget Péterfy Gergely író laudálta, aki maga is csatlakozott a Szépírók Társasága tiltakozó akciójához. 

 "Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. Arra kérjük a szólásszabadság híveit országhatáron belül és kívül, hogy ne csüggedjenek! Álljunk ki a CEU-ért, álljunk ki egymásért!"

A felhíváshoz csatlakozó írók a rendezvények előtt és közben fogják felolvasni a tiltakozó levelet. A Tilos az Á Könyvek a szolidaritás másik formáját választotta. A működésképtelenség szélére került József Attila Kört az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják, mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják. A kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. 

Szerző
Frissítve: 2017.04.20. 22:12

Agy-Facebookon dolgozik Zuckerberg

Publikálás dátuma
2017.04.20. 11:36
Fotó: Thinkstock
A Facebook még éppen csak belevágott a virtuális valóság legkezdetlegesebb verziójába, de Mark Zuckerberg már jóval előrébb gondolkodik: a közvetlen agy-gép kapcsolaton – írja a hvg.hu.

Az emberi agyban annyi információ termelődik, hogy négy HD minőségű mozifilmet tudnánk streamelni minden egyes másodpercben. A gond csak az, hogy a leggyorsabb információátvivő eszközünk, azaz a beszéd, nagyjából annyi adatot tud ebből leszállítani a külvilágnak, mint a nyolcvanas évek betárcsázós modemje. Ezt látja a technolgóiai fejlődés egyik nagy kihívásának Mark Zuckerberg, aki szerint a technológiai fejlődéshez nélkülözhetetlen lesz ennek az akadálynak a leküzdése.
A Facebook éves F8 fejlesztői konferenciájának szerdai napján kiderült, hogy a vállalat Building 8 nevű kutatás-fejlesztési részlegén már dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel gondolati úton tudnánk gépelni, nagyjából ötször olyan gyorsan, mint ahogy most bepötyögjük a szöveget a telefonunkon. Regina Dugan, a Building 8 vezetője egy példával azt is egyértelművé tette, hogy miért fontos ez a Facebooknak: így például sokkal gyorsabban tudnánk üzenetet küldeni az ismerőseinknek. (Felkészül a Messenger.)

Dugan egy technológiai demonstrációs videót is bemutatott a konferencián, és kiderült, hogy ugyan még sokat kell dolgozni egy ilyen emberi agy és gép közötti, a mindennapokan is jól használható kommunikációs csatorna kiépítésén, de azért már tartanak valahol a fejlesztésben. A videón látható kísérleti résztvevő laboratóriumi körülmények között percenkénti 8 szavas sebességgel tud „gépelni”, mindössze a gondolatai segítségével.
A szakember azzal számol, hogy néhány éven belül elkészülnek a fentebb említett megoldással, ami már percenként 100 szavas „gépelési” sebességet tesz lehetővé.

A „gondolatolvasó” készüléket valamilyen viselhető eszközként szeretnék majd piacra dobni, olyan formában, ami a tömeggyártást is lehetővé teszi.

Szerző