Zöld székházzal a környezet védelméért

Publikálás dátuma
2017.04.21. 07:21

Az Allianz Hungária Zrt. fontos lépést tett a környezet megóvása felé, amikor 2010-ben felépítette új, zöld székházát.

Kialakításakor több szempontot is figyelembe vettek a tervezők, nem csak azt, hogy milyen anyagokból építkeztek – a legtöbb helyen újrafelhasználható elemeket építtettek be –, hanem azt is, hogy mennyi károsanyag keletkezik később az épület használata során. Az épület „BREEAM very good” előminősítést kapott, a szakma pedig Építőipari nívódíjjal tüntette ki, ezzel elismerve az épület szerepét a környezetvédelemben. A megtakarítások hatására évente 250 fával több maradhat az erdőkben.

Az esővizet a WC-k öblítésére használják. Ez naponta 13 köbméter vizet jelent esős időszakban, vagyis naponta csaknem 52 kád tiszta csapvízzel kevesebbet kell tisztítania a fővárosnak, ami jelentős megtakarítás. A használt papírtörlőket is külön lehet gyűjteni, csak 2015-ben 57 négyzetméter szelektíven gyűjtött papírhulladékot szállíttattak el a Fővárosi Közterület-fenntartóval.

Az Allianz kollégái tisztított vizet fogyasztanak, ezzel a használt PET palackok mennyiségét mérsékelik. Ez kétliteres fogyasztással számolva, naponta 4000 darab félliteres PET palacktól mentesíti környezetünket. A központi nyomtatóknak, a kétoldalas nyomtatás bevezetésének és az újragondolt, nem papíralapú folyamatoknak, a digitális irodának az eredménye a papírfelhasználás drasztikus csökkenése. 2009-hez képest a papírfelhasználás éves szinten az ötödére csökkent, vagyis a cég munkatársai az elmúlt 5 évben összesen használtak annyi papírt, mint 2009-ben egy év alatt.

A környezetvédelmi intézkedések alkalmazásának sora itt nem áll meg: a cég az ISO 50001 bevezetésével további energiahatékonysági módszereket tervez.

Szerző

Mit tegyen a gyerek, ha ellopják az adatait?

Publikálás dátuma
2017.04.21. 07:17
FORRÁS: TELENOR
A tavalyi év sikereit követően idén is megrendezték a Digitális Témahetet. A 7 napos programsorozat célja a digitális oktatási eszközök ismertségének növelése a közoktatásban. A kezdeményezéshez a Telenor is csatlakozott: a digitális oktatási programjában, a Hipersuliban részt vevő iskolákban a biztonságos internethasználatról tartott tájékoztatót.

A 2017-es Digitális Témahéten a Telenor 41 önkéntesének részvétel több mint 750 diák részesült a biztonságos internethasználatról szóló képzésben, csaknem 20 pedagógus pedig Hipersuli-alapképzésen vehetett részt. A Hipersuli a Telenor digitális oktatási programja, célja a digitális eszközök, az internet közoktatásban való ismertségét, azok alkalmazását terjeszti. A résztvevő iskolák pedagógusai ehhez rendszeres, speciális tanárképzést kapnak, több intézményben pedig eszközökkel és Hipernettel is támogatja az oktatást.

A képzés különböző korosztályoknak megfelelő mélységben és formában segített megérteni az internet működését, célját és lehetőségeit, a reklámokat, a közösségi oldalak és az online viselkedés sajátosságait. A gyerekek megtanulhatták, mi az övék az interneten, mit értünk személyes adatok alatt, mit tegyenek ezek védelme érdekében és mi a teendő, ha beütött a baj, és visszaélés áldozataivá válnak. Míg az alsós korosztály 90 perces játékos foglalkozások keretében ismerkedhettek a témával, a felsős diákok a Momentán Társulat improvizatív ,,biztinet” előadása révén fejleszthette ismereteit a biztonságos és tudatos netezés témájában.

A Hipersuli-tanárképzés keretében nem a Hipersuli programban résztvevőket célozta: a 15 órás alapképzésben bármely iskola érdeklődő pedagógusa részt vehetett, elsajátíthatta az okostelefonok, táblagépek tantermi használatának alapjait az eszközhasználattól a pedagógiai módszertanig. A képzés végén a részt vevő tanárok digitális oklevelet kaptak a program sikeres teljesítéséről.

A Hipersulihoz az oktatás területén dolgozó magyar startupok is csatlakoztak, így a tanárok és diákjai a legmodernebb megoldásokat használhatták, a startupok pedig releváns tesztközönségtől kaptak visszajelzéseket és határozhatják meg a szükséges fejlesztési irányokat.

A Telenor a Hipersuliban lehetőséget biztosít a tanároknak, hogy virtuális valóság (VR) eszközöket alkalmazzanak a tanórákon, így a digitális eszközök a klasszikus oktatási módszerek hatékony kiegészítőjévé válhatnak: a különleges élményt nyújtó technológia kiváló motiváció a gyerekeknek a kevésbé izgalmas anyagrészek gyors és hatékony elsajátítására.

Szerző

Szakmai elismerést kapott a Csányi Alapítvány

Elsők között ismerték el a Csányi Alapítványt, mint kiemelkedő fiatal tehetséggondozó szervezetet a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díjjal. Az idén 12 éves alapítvány 2017-ben újabb 30 gyermeket von be a komplex tanulmányi és segítő programjába.

A Csányi Sándor által 2005-ben életre hívott Csányi Alapítvány Életút Programja általános iskola ötödikes osztályától az első végzettség megszerzéséig támogatja a hátrányos helyzetű gyermekeket. Tanulmányaik végéig mentorok, pedagógusok, családsegítők támogatják őket tehetségük kibontakoztatásában, valamint a szociális helyzetükből adódó elmaradásaik pótlásában. A program további célja, hogy összetartó közösségeket alakítson ki, elősegítse az esélyegyenlőség, a társadalmi mobilitás megvalósulását.

Az alapítvány sikerét igazolja, hogy 2016-ban megkapta a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek és szervezetek számára megalapított Bonis Bona díjat. A 800 jelölt közé kizárólag szakmai jelölés útján lehetett bekerülni, akik közül 58 szakember és 5 szervezet kapta meg az elismerést. Emellett Radoszáv Miklós operatív igazgató átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a gyermekjogok érvényre juttatása, valamint a családjukat nélkülözni kényszerülő, hátrányos helyzetű, illetve veszélyeztetett gyermekek védelme és tehetséggondozása terén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Ez év tavaszán Jászberényben és Nagybajomban újabb 30 gyermek kap lehetőséget a programhoz való csatlakozásra, velük együtt az alapítvány 380 gyermeket támogat az Életút Programjában.

Szerző