DK: extrém módon túlterheltek a dolgozók

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokat a szakszervezetekkel a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról, és amíg nincs korrekt és méltányos megállapodás, addig se a parlament, se a kabinet ne foglalkozzon az előterjesztéssel - mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a gazdasági bizottság fideszes elnökének előterjesztése rugalmas munkaidőre és a termelési ciklusokra hivatkozik, de valójában arról szól, hogy a dolgozóknak ne fizessék ki, ami jár.

Hozzátette: a DK szerint a tervezett módosítás miatt az amúgy is "extrém módon" túlterhelt magyar dolgozók pluszjuttatás nélküli túlórája akár évi 400 órával is emelkedhet. Ráadásul a Fidesz a szociális partnerek megkérdezése nélkül tett olyan javaslatot, amely a tiltakozó szakszervezetek szerint egyértelműen a multiknak kedvez az alacsony keresetű munkavállalókkal szemben, különös tekintettel az ipari vállalatokra - jegyezte meg.

Varju László úgy vélte, a javaslat konfliktust gerjeszt a multik és a hazai kis- és közepes vállalkozások között is. Közölte: a DK szolidáris a szakszervezetekkel és a törvény megszavazása esetén esetlegesen létrejövő sztrájkokat is támogatják, kiállnak a munkavállalók és dolgozók mellett.

Szerző

Havazás - Turistaútvonalat zárt le a Pilisi Parkerdő

Balesetveszély miatt lezárt több turistaútvonalat a Pilisi Parkerdő Zrt. A lezárás érinti a Rám szakadékot, a Prédikálószéket, valamint az Országos Kéktúra egy szakaszát is - közölte a társaság.

Lomniczi Gergely szóvivő közölte: a Rám-szakadékban és a Lukács-árkokban fakidőlések miatt járhatatlanná vált a zöld vonallal és a sárga vonallal jelölt turistaút. A kárelhárítás akár két hetet is igénybe vehet.  A Vadálló-kövek és a Prédikálószék térsége szintén nem látogatható.

A szentendrei erdészet területén az Ispán-rétet és környékét zárták le, a korlátozás az Országos Kéktúra szakaszát is érinti. Nem használható a Szentendre és Pap-rét közötti erdészeti üzemi út sem, amely a Pilis Bike erdei kerékpárosút-hálózat része.
A Pilis-tetőn álló Boldog Özséb-kilátó, valamint a Fekete-hegyi turistaház sem közelíthető meg turistaútvonalon.

ilisszentkereszt térségében lezárták a Dera-szurdokot és a Holdvilág-árkot is.

Visegrád környékén a Spartacus-ösvényt, a Pap-rétet és a Pilisszentlászló-Visegrád közötti, piros sávval jelzett útvonalat érinti a lezárás.

A zrt. arra kér mindenkit, hogy a 300-400 méter fölötti erdőterületeket - különösen Dobogókő környékét - balesetveszély miatt a napokban még kerülje el. Túrázáskor pedig vegyék figyelembe, hogy a hegyekben téli viszonyok uralkodnak.

Az erdőgazdaság webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn, a Prédikálószéken és a Hármashatár-hegyen, a felvételek alapján a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt - hívják fel a figyelmet.

Szerző

Tüntetésre buzdít az MSZP

Az MSZP szerint a munkaidő-szervezésről szóló törvényjavaslat miatt van miért a dolgozó embereknek is az utcára menniük. "A kopaszügy" kivizsgálásakor a rendőrség falazott, az ügyészség bűnt pártolt, a bíróság pedig ezt jóváhagyta - értékeli az ellenzéki párt.

Gúr Nándor MSZP-alelnök pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló, a parlament előtt lévő törvénymódosítás szerint akár 400-500 óra munkát is túlórapótlékok nélkül végezhetnének az emberek. Kifejtette: a módosítással a heti munkaidő éves átlagban nem 40, hanem 48 óra lenne. Véleménye szerint ezzel a fizetések is csökkennek és a pihenőidőtől is megfosztják az embereket. Ez galád, aljas cselekedett, kiszolgáltatják, kizsigerelik a munkavállalókat, parazita módjára viselkednek - mondta.

Gúr Nándor szóvá tette azt is, hogy "a cselédtörvényből rabszolgatörvényt" csináló, a munka törvénykönyvét módosító javaslatról nem egyeztettek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumával és a szakszervezetekkel.
A szocialista politikus közölte, az MSZP 2018 után kormányon ezeket az emberek ellen meghozott intézkedéseket megszünteti.

Jelezte, május 1-jén az MSZP a hagyományokhoz híven a Városligetben ünnepel, és várnak mindenkit, aki úgy gondolja, ezek ellen az intézkedések ellen fel kell lépni.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke beszámolt arról, hogy a napokban kézbesítettek neki egy végzést. Abból kiderül - folytatta - a rendőrség, az ügyészség és az első fokon eljáró bíróság szerint "a kopaszok és felbujtóik" nem követtek el bűncselekményt tavaly február 23-án a Nemzeti Választási Iroda előtt.

Szerinte ez azt jelenti, hogy ha 2018-as választásokon "a Kubatov-lista" alapján kigyúrt, kopasz verőemberek megakadályoznak állampolgárokat a szavazásban, akkor az nem bűncselekmény. Ezt nem hagyhatjuk! - hangoztatta, jelezve: a bíróság döntése ellen fellebbeznek és újra a nyomozó hatósághoz fordulnak kényszerítés miatt.

Nyakó István bírálva a hatóságokat azt mondta: "ha nincs fideszes érintettség, ha ellenzékieket kell elítélni, akkor a gépezet halálpontosan, statáriális gyorsasággal teszi a dolgát". Példaként Gulyás Márton aktivista elítélését említette.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy pótmagánvádas indítványa benyújtása után betekinthetett "a kopaszügy" irataiba, és kiderült az egyik dokumentumot, egy elkövető híváslistáját az ügyészség nem csatolta. Elmondta, bízik abban, hogy nem fog eltűnni az a dokumentum, amely alátámaszthatja a kopaszok és a Fidesz felső vezetésének összejátszását.

A Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság létrehozásáról kérdésre válaszolva Nyakó István azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek inkább "a focicsapata" tao-s pénzeivel kellene elszámolnia.

Szerző