Előfizetés

Főállású MOB-elnök jöhet

B.P.
Publikálás dátuma
2017.04.22. 07:51
Borkai Zsolt, a MOB jelenlegi elnöke FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Titkosnak tervezett egyeztetés volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői rendkívüli közgyűlése előtt. A tanácskozáson a januárban elfogadott, ám hibáktól hemzsegő alapszabályt kell módosítani a május 2-i tisztújítást megelőzően. A vitáktól sem mentes találkozón abban maradtak, egyelőre nem változik a közgyűlés közel 200 fős létszáma.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke kezdeményezte a megbeszélést, melyen részt vett többek között Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportügyekért felelős államtitkára, Bartha Csaba, a MOB főtitkára és több sportági szövetség vezetője.

A MOB januárban elfogadott alapszabálya harminchat olyan hibát tartalmaz, amely lehetetlenné teszi, hogy a szervezet a sporttörvény előírásait betartva működjön. A megbeszélésen világosan kirajzolódtak az erőviszonyok: Bartha védte a felettesét, Borkai Zsoltot, a MOB elnökét, aki mindent megtesz pozíciója megőrzéséért, míg a másik oldalon ültek a változást sürgetők.

Az egyeztetésen több érdekes kérdés is felmerült: az atlétikai szövetség azt javasolta, hogy kerüljön be az alapszabályba: a MOB elnöke a jövőben főállásban lássa el feladatát. Ha ez megtörténik, akkor Borkai győri polgármesterként nem maradhat tovább elnök. Másrészt ezzel a szabályozással „szépen távozhatna” a vezető, akinek egyre kisebb a politikai támogatottsága. Erről a javaslatról komoly vita alakult ki, de végül Bartha egyelőre meg tudta védeni főnökét. Igaz, ha a hétfői közgyűlésen valaki fölveti ezt a módosító javaslatot és a küldöttek megszavazzák, akkor bekerülhet az alapszabályba.

Szintén vita bontakozott ki a közgyűlés létszámáról: miután a sporttörvény módosítását követően a korábbi tagozatok immár önálló sportági szövetségként működnek saját közgyűléssel, jogosnak tűnik az igény a közel kétszázas létszám csökkentésére. A változtatást szorgalmazók száz körül határoznák meg a résztvevők létszámát. Ebben az esetben azok az önkormányzati vezetők, illetve képviselők maradnának ki a közgyűlésből, akik Borkait ott tudják tartani szavazataikkal az elnöki pozícióban. A módosító javaslatot benyújtják, de kevés esély van arra, hogy az önkormányzati képviselők megszavazzák a csökkentést és ezzel saját távozásukat a közgyűlésről. Jelenlétük azonban felvet egy másik aggályt is: a nemzeti olimpiai bizottságok működését szabályozó Olimpiai Charta megtiltja a politikai beavatkozást a sportági szervezetek életébe. Az önkormányzati képviselők jelenlétére viszont nem lehet azt mondani, hogy a politikától függetlenül működik a MOB. Bartha azt javasolta az egyeztetésen, hogy a tisztújítás után a megválasztott vezetőség döntsön a közgyűlés létszámáról. Egyrészt logikus ez a felvetés és érthető, másrészt viszont visszás helyzetet teremt, hiszen május 2-n öt évre választanak elnököt és elnökséget, előfordulhat, hogy olyanok, akiknek a későbbiekben semmilyen szerep sem jut az olimpiai mozgalomban.

Szabó Bence és Kulcsár Krisztián a két kihívó
Eddig Szabó Bence, a MOB korábbi főtitkára és Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója vállalta fel nyíltan, hogy szeretne pályázni a MOB elnöki pozíciójára. Szabó főtitkár volt Borkai idején, ezért ő sem teljesen vétlen abban, hogy az olimpiai bizottság az elmúlt négy évben nem tudta a kiemelt állami támogatás ellenére sem az elvárható szinten végezni a munkáját. A fő felelős azonban Borkai, aki engedte Szabónak a sok utazást (például együttműködési megállapodás a vietnami olimpiai bizottsággal, aminek a volt főtitkár ázsiai útján kívül nincs más kézzel fogható, konkrét eredménye), és az elnök hibája az elszámoltatás hiánya, jutalmat viszont mindketten folyamatosan vettek fel. A MOB különböző bizottságai nem számoltak be sem az elnökségnek, sem a közgyűlésnek az év közben végzett munkájukról. Kulcsár jelenleg Svájcban él, a MOB elnöki tisztségét minden bizonnyal csak főállásban, fizetett alkalmazottként vállalná el.A BL után egy könnyed bajnoki várhat a Juvéra

A Juventus együttese a Bajnokok Ligája továbbjutás után nyugodtan várhatja soron következő mérkőzését a Genoa ellen, amelyre az olasz labdarúgó-bajnokság hétvégi, 33. fordulójában kerül sor.

A címvédő és egyben listavezető torinói gárda játékosai a BL szerdai negyeddöntőjét követően valószínűleg fáradtabban, ám jóval felszabadultabban várhatják a bajnoki fordulót, továbbjutásuknak köszönhetően. A tabella 16. helyén álló vendégek mondjuk aligha ígérkeznek megoldhatatlan feladatnak…

A magyar játékosokat soraiban tudó csapatok már nem várhatják ennyire nyugodtan a hétvégét. A sérült válogatott középpályás, Nagy Ádám nélkül utazó Bologna az 5. helyezett Atalantához látogat. A 21 éves középpályásnak még heteket kell kihagynia, amíg combizomszakadásából felgyógyul, de mint elmondta, reméli, még a nemzeti csapat júniusi, Andorra elleni világbajnoki-selejtezőjén visszatérhet a pályára.

Visszatérve Olaszországba – valószínűleg nehéz dolga lesz a Palermónak is, bár az edzőváltás követően egyértelmű a feladat: elkerülni a kiesést és pontokat szerezni. A Lazio ellen azonban ez nem ígérkezik könnyed feladatnak. Sallai Rolandnak és Balogh Norbertnek ismét bizonyítani kell rátermettségüket, hiszen bár a két magyar fiatal az előző trénernél, Diego Lopeznél egyaránt 7-7 mérkőzésen kapott játéklehetőséget, Diego Bortoluzzinál új „harc” kezdődik a csapatba kerülésért.

Serie A, 33. forduló, szombat: Atalanta-Bologna (tv: Digisport1 18.00), Fiorentina-Inter (tv: Digisport1 20.45). Vasárnap: Sassuolo-Napoli (tv: Digisport1 12.30), AC Milan-Empoli (tv Digisport3 15.00), Chievo-Torino, Lazio-Palermo (tv: Digisport2 15.00), Sampdoria-Crotone, Udinese-Cagliari, Juventus-Genoa (tv: Digisport1 20.45). Hétfő: Pescara-AS Roma (tv: Digisport1 20.45).

Az élcsoport: 1. Juventus 80 pont, 2. AS Roma 72. 3. Napoli 70.

Elismerés - A korábbi magyar válogatott az osztrák klub legendája lesz

Szabics Imre bekerül a Strum Graz labdarúgóklub legendái közé – közölte pénteken az MTI.

Az egyesület indoklása szerint a 36 éves magyar játékos sportpályafutása alatt munkájával sokat tett a háromszoros osztrák bajnokcsapatért, amelyet 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között két ciklusban szolgált. A korábbi magyar válogatott támadó 2011-ben bajnokságot nyert a Sturmmal, amellyel játszott a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében is.

Szabicsot május 10-én várják a Sturm Graz közgyűlésére, amikor hivatalosan is a halhatatlanok közé kerül majd a jelenleg pályaedzőként ténykedő sportoló.

Szabics Imre pályafutása

Szegedről fiatalon került a Ferencvároshoz, ahonnan a Strum Graz 1999-ben szerződtette. Akkor négy évet töltött a klubnál, ott vált elismert labdarúgóvá, a Bajnokok Ligájában is szerepelt az együttessel.

Az ezt követő években Németországban légióskodott (VfB Stuttgart, FC Köln, Mainz és Augsburg), majd 2010-től ismét a Strum mezét öltötte magára, játékos-karrierjét ott is fejezte be, 2013-ban.

Jelenleg is a klubnál folytatja munkáját, a 36-szoros magyar válogatott labdarúgó pályaedzőként segíti az osztrákokat.