Előfizetés

Putyin "elfoglalta a budapesti képviselőházat" - Fotók

Publikálás dátuma
2017.04.21. 22:44

Az LMP nevében akciózott péntek este Szél Bernadett, a párt társelnöke, és Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az orosz elnök képét vetítve a budapesti képviselőházra, finom utalásképpen arra, hogy ha nem vigyázunk, Vlagyimir Putyin elfoglalja azt is. Konkrétabban: az LMP azt követeli, hogy legyen népszavazás Paks 2-ről. 

Mint az LMP egy korábbi sajtótájékoztatóján elhangzott, a kormánynak szembe kellene néznie azzal, hogy a paksi beruházást Orbán Viktor miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és fizetett lobbisták akarják, az emberek azonban nem. Az EU félretekint, miközben nyilvánvalóan megsértik a jogszabályait. A magyar lakosság sem a kormányára, sem az unióra nem számíthat, csak saját maga akadályozhatja meg Paks2-t. Az LMP ezért kezdeményezett népszavazást, a kérdésben ugyanis nem a kormányfőnek, hanem a népnek kell döntenie.

Péntek este, az akció helyszínén Szél Bernadett kijelentette: a kormány gyáva, mi pedig bátrak vagyunk, és el fogjuk érni, hogy beleszólásunk legyen  saját jövőnkbe. 

Havasi Bertalan tréfálkozott, de tényleg

Publikálás dátuma
2017.04.21. 21:41
Fotó: Getty Images
A miniszterelnök nem költözik a Várba, saját családi háza van, rezidenciát sem vesz igénybe, arról pedig a választók döntenek majd, hogy kinek a munkahelye lesz a Karmelita kolostor - reagált Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI megkeresésére arra, hogy a Párbeszéd aktivistái a felújítás alatt álló budavári épületnél demonstráltak a beruházás ellen.

A miniszterelnök elégedett a jelenlegi munkahelyével, büszke arra, hogy az ország, sőt egész Európa egyik legszebb épületében dolgozhat - közölte a sajtófőnök, hozzátéve: a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda az Országgyűlés kifejezett kérésére hagyja el az Országházat, de ebben a parlamenti ciklusban a miniszterelnök és a kormány irodái még a Parlament épületében maradnak.

Havasi Bertalan ezután tréfálkozni kezdett, a bonmot vélhetőleg szárnyra kapja a világhír. De minimum a hazai:  

A kormányfő sajtófőnöke azt mondta: az odaláncolást nem igazán tartja célravezetőnek, mert ha az ellenzéki politikusok mindenhova odaláncolják magukat, akkor hogyan fognak indulni a választáson?

Botka: egyetlen kiút a karakteres európai, baloldali program

Publikálás dátuma
2017.04.21. 21:11
Népszava fotó
Biztonságos életkörülmények megteremtését ígérte választási győzelmük esetén az MSZP miniszterelnök-jelöltje országjáró körútja kecskeméti állomásán, pénteken.

A Fidesz a középosztályról papol, miközben szétszakította az országot leszakadó tömegekre és arra a néhány százalékra, amelyiknek kedvez a politikájával, döntéseivel - jelentette ki Botka László, kiemelve: az egyetlen kiút Magyarország számára az orbáni világból a karakteres európai, demokrata, baloldali szocialista program. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint az emberek többségénél mára betelt a pohár, de jövő áprilisban le tudják, és le is fogják váltani a Fideszt.

Botka László úgy fogalmazott, igazságtalanság van az élet minden területén. A gazdagok a magánkórházakban gyógyulnak, a többieknek pedig a lerobbant közrendelők és közkórházak maradnak, amelyekben már lassan orvos sincs - mondta. A Fidesz és a KDNP tönkreverte Magyarországon az iskolákat, rabigába hajtották a pedagógusokat, eltörölték a tanszabadságot és a magyar oktatás színvonala zuhanni kezdett - tette hozzá.

Véleménye szerint az egykulcsos adórendszer a bérből és fizetésből élőket sújtja a leginkább. A Fidesz egy fillérrel sem emelte hét év alatt a családi pótlékot, a családi adókedvezményt sokan nem vehetik igénybe, az otthonteremtési támogatás pedig csak a magas jövedelműeknek és a megtakarításokkal rendelkezőknek szól - mutatott rá.

Az MSZP a "Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!" programjával jelentősen csökkenteni akarja az átlagos vagy az átlag alatti jövedelműek terheit - mondta Botka László, hozzátéve, hogy ennek fedezetéhez a "Fidesz-politika" eddigi nyerteseinek kell nagyobb mértékben hozzájárulniuk a jövőben. A havi egymillió forintnál magasabb jövedelműek és a több mint száz millió forintos vagyont felhalmozók a jövőben fizessenek luxusadót! - szólított fel Botka László az utcafórumon, Kecskemét belvárosában.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy országjáró körútjuk során azt tapasztalják, tízből hat-hét embernek elege van abból, ami az országban folyik, és mindenképpen változást sürgetnek. Kitért arra, hogy a tömegek látszólag egy egyetem miatt vonultak a napokban utcára, de valójában már régen nem erről van szó. Egészen egyszerűen elegük lett az elmúlt években történtekből: a demokrácia és a sajtószabadság hiányából, és abból, hogy néhányan gazdagodnak, de a nagy többség szegényedik.

A szocialisták elnöke hozzátette: a következő időszakban azon dolgoznak majd, hogy 2018 egy új kormánnyal a változás éve legyen, hogy a magyar emberek végre egy normális, európai Magyarországon élhessenek.