Előfizetés

Molnár Gyula: CÖF = Civil Öltönybe bújtatott Fidesz

Publikálás dátuma
2017.04.22. 14:41
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az MSZP elnöke szerint Magyarországon "mindenkinek megvan a saját CEU-ja", és aki nem megy ki az utcára tüntetni, azt a Fidesz fogja előbb-utóbb eltüntetni.

Molnár Gyula szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a CEU ellehetetlenítése miatt indult tüntetések mára kormányellenes tüntetésekké váltak. Rendkívül sok az elégedetlen ember, megvan a kritikus többség ahhoz, hogy Magyarországon belátható időn belül kormányváltás legyen - jelentette ki. Az MSZP által miniszterelnök-jelöltnek javasolt Botka Lászlóval közösen tartott országjárásáról azt mondta, van, akinek az a gondja, hogy kevés a nyugdíja, másnak nincs munkahelye. Van, aki a munkájáért kapott fizetésből nem tud megélni, más pedig aki azt szeretné, ha a gyermekének, az unokájának nem külföldön kellene dolgoznia - sorolta. Az ellenzéki pártelnök szerint az MSZP-nek az a feladata, hogy ez a kritikus többség kormányváltó többséggé váljon 2018-ra. 

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) finanszírozásával kapcsolatos hírekről azt mondta, a CÖF igazi neve "Civil Öltönybe bújtatott Fidesz", egy álcivil szervezetről van szó, amely a Fidesz politikáját képviseli.

Molnár Gyula szerint jó lenne, ha a kormány "vigyázó szemét" Romániára vetné. A Fidesz romániai testvérpártja ugyanis az ottani alkotmánybírósághoz fordult egy, az egészségügyben a magyar nyelvhasználatot biztosító törvény miatt. Mi van akkor, ha román nacionalisták azt gondolják, át kell venni azt, amit Magyarországon csinálnak? Be fogják zárni a magyar kormány által támogatott egyetemeket Erdélyben, megszüntetik a magyar kormány pénzén működő civil szervezeteket? - kérdezte.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke hangsúlyozta: a választmány szolidáris a CEU-val és a civil szervezetekkel, elveti lex CEU-t és a "civilek elleni" törvényjavaslatot.  Szerinte régen volt Magyarországon olyan törvény, amely annyi kárt okozott volna az országnak, mint a CEU-törvény. A lex CEU-nak szakmai alapja nincs, annak elfogadását belpolitikai indíték motiválta és nemzetközi károkat okozott - vont mérleget. Hozzátette, hogy törvényjavaslatot nyújtottak be a jogszabály visszavonására. Ha azt elfogadják, a felsőoktatási törvény eredeti formájában áll helyre - részletezte.

Arra a felvetésre, hogy korábban kizárták az együttműködést a Jobbikkal, most mégis együtt adták be velük az alkotmánybírósági beadványt, Hiller István azt mondta, technikai együttműködésről van szó, mögöttes politikai tartalmat vagy hosszabb távú együttműködést nem jelent.

Beszámolt arról, hogy az MSZP választmánya szombaton ülésezik, olyan kérdéseket tárgyal, amely a párt hosszú távú stratégiájának és a választási programnak meghatározó részei. Most az egészségüggyel kapcsolatos kérdések vannak napirenden - mondta. Az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekre vonatkozó kérdésre Molnár Gyula azt mondta, minden politikai párt az arculatépítéssel és politikai bázisa stabilizálásával foglalkozik. A legközelebb érdemi ajánlat az MSZP-től ősszel várható.

Egy másik kérdésre elképzelhetőnek tartotta, hogy "szeletelni" kell a problémát. Kifejtette: meg kell vizsgálni, van-e Botka Lászlón kívül más jelölt. Május után azt is át lehet nézni - folytatta - , hogy milyen egyéni országgyűlési képviselőjelöltek vannak. Ezzel akkor két problémát is megoldanak, és már csak a lista kérdése marad - mutatott rá. Rögzítette: az MSZP ajtaja nyitva, kész arra, hogy tárgyaljon Botka László jelöltségéről, majd az egyéni jelöltekről.

A pártelnököt kérdezték arról is, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök azt mondta, látott dokumentumokat, amelyek arra utaltak, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt zsarolja Oroszország. Molnár Gyula szerint súlyos állításról van szó, amelyet bizonyítani, illetve cáfolni kell. Volt kérdés arról is, hogy sajtóhírek szerint egy csecsen férfi megkereste a fővárosi szovjet emlékművet festékkel megdobó aktivistát, hogy bocsánatkérést követeljen tőle. Molnár Gyula elmondta, az ügyben Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke tájékoztatást kért.

Városliget - Az LMP előregisztrációt indított a pusztítás ellen

Az LMP elindítja honlapján az előregisztrációt a Városliget beépítésével kapcsolatos népszavazáshoz, miután március 24-én a Fővárosi Választási Bizottság hitelesített egy erre vonatkozó, helyi népszavazási kérdést.

Moldován László (LMP) VII. kerületi képviselő és Jancsó Andrea az LMP országos elnökségi tagja szombati közleményükben azt írták, a felülvizsgálati kérelmekről május elején dönt a Kúria, addig az LMP elindítja az előregisztrációs kampányát, hogy a budapestiekkel közösen "megállítsa a Városliget beépítését".

Mint azt az LMP írta, egy közparkban nincs helye betonmonstrumoknak: a ligetbe azért mennek a budapestiek, mert nyugalomra, jó levegőre és a természet közelségére vágynak. A párt ezért egy olyan népszavazási kérdést nyújtott be, amellyel meg lehet akadályozni a közpark elpusztítását.

Közleményük szerint az LMP egy facsemetét is küldött a Fidesznek, hogy a kormánypárt "szokja a fák látványát", a Városliget elpusztítását ugyanis nem fogják véghez vinni.

A Fővárosi Választási Bizottság honlapján lévő, március 24-én kelt határozat szerint - amelyben hitelesítették a Moldován László által benyújtott fővárosi szintű helyi népszavazási kezdeményezéshez kapcsolt kérdést - a kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?"

Megfenyegette egy csecsen üzletember Komáromy Gergelyt

Publikálás dátuma
2017.04.22. 14:12
Orbán-maszkos tüntető a Szabadság téri emlékmű előtt
A Nemzetbiztonsági bizottság következő, jövő szerdai ülésen tájékoztatást várunk a Rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársaitól a Szabadság téri emlékművet megdobálók utólagos felkeresésével kapcsolatban - írta közleményében Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, miután az egyik vádlott, Komáromy Gergő civil aktivista nyilvánosan kért bocsánatot tettéért, ám a videóban azt is elmondta, hogy felkereste egy Magyarországon élő csecsen férfi, aki megfenyegette. Tényi István kényszerítés gyanúja miatt tett bejelentést az V. kerületi ügyészségen.

Az MSZP-s képviselő azt írta: Magyarországon a bíróság dolga a hatályos törvények esetleges megsértésének megállapítása, így tisztán kell látnia mindenkinek, volt-e bármilyen ettől eltérő, akár az önbíráskodás lehetőségét felvető esemény.

Ahogy lapunk is megírta, kedden első fokon egyenként 30 ezer forintos büntetést rótt ki a bíróság a Ligetvédők csapatából is ismert Komáromy Gergőre, azaz a múlt szombati, Szabadság térre szervezett tüntetés egyik fellépőjére és Kiripolszky Csongorra garázdaság vádja miatt, amiért festékes lufikat dobtak a szovjet emlékműre. 

A tényállás gyakorlatilag ugyanaz volt, mint a 300, illetve 200 fizikai jellegű  közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő aktivisták esetében, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üvegeket, titlakozva Áder János köztársasági elnök aláírása miatt, a szignó a CEU-törvényre került. A különbség annyi, hogy miután itt csak két elkövető volt, nincs meg a csoportos elkövetés, mint minősítő tényező, Gulyásék esetében a vád beszélt egy harmadik tettesről, aki ugyan nem került elő. 

Az emlékműre a vádlottak 8 festékes lufit dobtak, amelyekben gyerekeknek szánt, könnyen lemosható arcfesték volt Tettüket nem is tartják politikai akciónak, inkább társadalmi felelősségvállalásnak. Mivel a vádlottak elismerték a szabálysértést, a vád pénzbüntetés kiszabását indítványozta Komáromyék ellen, a védelem viszont a vád ejtését. Az első fokú ítélet ellen fellebbezést nyújtanak be. 

Ám itt nem ért véget a történet, Komáromy Gergő ugyanis a 168 órának elmondta, hogy az emlékmű megdobálásáért azért kért nyilvánosan - videóban - elnézést, mert egy csecsen férfi, a Budapesten élő Magomed azzal fenyegette, hogy ismer egy csomó embert, „akik másmilyenek, mint ő, és most teljesen fel vannak dúlva, és veszélyben vagyok én is meg a családom is” – mondta a civil aktivista a videóban.

Komáromy Gergely beszélt arról is: az orosz külügy oldalán megjelent egy nyilatkozat az ügyről, amelyben őt „mindenre kapható, magamutogató liberálisnak” írták le. Komáromy felhívta Daszajevet, hogy a bocsánatkérése ellenére miért beszélnek róla ilyen uszító hangnemben, mire azt a választ kapta, hogy a gyalázkodó kitételeket nem „ők”, azaz az oroszok írták, hanem a magyar hatóságok küldték el az orosz külügynek.

Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert magánszemély szerint az ügyben esetlegesen felmerülhet a kényszerítés bűntett gyanúja, ezért az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte az V. Kerületi Ügyészségtől.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: "ha kiderülne, hogy volt bármilyen zsarolás vagy kényszerítés, amit legyünk őszinték, simán el lehet képzelni, akkor az már von maga után büntetőjogi felelősséget és ki is lehet utasítani az ilyen állampolgárt Magyarországról."

Az LMP bekéretné az orosz nagykövetet Magomed miatt, az ellenzéki aktivista megfélemlítése ugyanis a magyarországi orosz befolyás egyik megnyilvánulásaként értelmezhető. Ungár Péter szerint az orosz külügy közleménye is mutatja, hogy ez az ügy is részét képezi az orosz befolyásszerzésnek. „Ezzel bizonyították, hogy ez az ember nem magányos harcos, ennek az embernek köze van ahhoz, hogy Oroszország mit csinál Magyarországon”.

A vodka behozatalával foglalkozó grozniji férfi egyébként egy Budapesten élő, jól menő üzletember, több mint egy évtizede kapott letelepedési engedélyt Magyarországon. A Magyar Nemzet kiderítette, hogy Magomednek van egy magyar ügyvéd-üzlettársa is, aki több kormányzati pályázatot is nyert. A Lánchíd Rádiónak pedig korábban azt mondta a csecsen férfi, hogy van barátja a magyar parlamentben. A Fidesz erről semmit nem tud, de azt ígérték, mindenkit megvédenek. „Magyarország minden állampolgárát megvédi, és igyekszünk a határon túl is így járni, az üggyel kapcsolatban szeretnék egy idézettel válaszolni, a harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés” – mondta Hidvégi Balázs, aki arra kért mindenkit, bármi is a politikai véleménye, ne gyalázzon meg emlékműveket. „Áldozatoknak állítanak emléket és semmilyen hülye gyerek ne dobálja meg. Kiadtunk a Terror Házánál történt esettel kapcsolatban egy nyilatkozatot, szerintem ez nem a megfelelő mód” - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.