Előfizetés

"Bárki legyőzheti a Fideszt" - Fölényesen nyert a baloldal Zuglóban

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.04.23. 23:37
FOTÓK: Vajda József/Népszava
„Számítottam a nagy győzelemre, de az, hogy ilyen aránnyal nyertünk, engem is meglepett. Eddig nem nagyon akartam elhinni, viszont azok az élmények, amik a kampány közben értek, összhangban vannak az eredménnyel. Nem találkoztam ugyanis elutasítással, úgy éreztem az emberek szeretnek, továbbá nagyon jó volt a programunk visszhangja is. Nagyságrendileg majdnem ugyanannyian mentek el voksolni, mint 2014-ben, ugyanakkor arányaiban most sokkal több szavazatot kaptunk. Meggyőződésem szerint azzal, hogy egy igazi baloldali jelölt áll szemben a Fidesszel, megfelelő szervezés és mondanivaló mellett bárki, bárhol, bármikor legyőzheti a kormánypártot” - fogalmazott lapunknak Bitskey Bence, miután fölényes győzelmet aratott a zuglói időközi képviselő-választáson.

A DK, az MSZP és a Párbeszéd által támogatott jelölt sikerének köszönhetően a jobboldal nem tudta megszerezni a többséget a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette kerület közgyűlésében. A XIV. kerületben egyébként azért tartottak időközi önkormányzati képviselő-választást, mert az önkormányzati törvény szerint január 21-én megszűnt a mandátuma a tavaly január­ban eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Érdemes megnézni a 2014-es zuglói adatokat: Sápi nagyon szoros versenyben csupán hét szavazattal nyert a fideszes jelölttel szemben.

Tóth Csaba frakcióvezető-helyettes és Bitskey Bence sajtótájékoztatója FOTÓ: Tóth Gergő

Tóth Csaba frakcióvezető-helyettes és Bitskey Bence sajtótájékoztatója FOTÓ: Tóth Gergő

Az ellenzék esélyeit ráadásul elvileg rontotta most az is, hogy a pártoknak nem sikerült közös jelöltet állítani. Így jelölte a DK–MSZP–Párbeszéd  trió Bitskeyt, a CivilZugló–Együtt Drevenka Monikát, az LMP pedig Csordás Balázs Gyulát támogatta. Ráadásul megmérette magát a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Munkáspárt jelöltje is. A kormánypárt Somodi Zoltánt küldte a ringbe, a Jobbik viszont el sem indult a választáson.

A zuglói és a józsefvárosi választás azért volt más, mint egy szimpla időközi, mert a CEU-ügy és a civiltörvény benyújtásának árnyékában az elemzők is vitatkoztak azon, hogy a sorozatos kormányellenes tiltakozások ártottak vagy éppen használtak a Fidesznek. Zuglóban elég egyértelmű választ kaptunk a kérdésre, a VIII. kerületben viszont egészen más volt a helyzet 2014-ben. Akkor Magdolnanegyedben – a zuglói szoros eredménnyel szemben - brutális győzelmet aratott a Fidesz. 640-266-ra verte meg Balogh István az MSZP-DK-MLP jelöltjét, ez százalékosan 52-21 arányú győzelem.

Ripityára verték a Fideszt
Ripityára verték Zuglóban a Fideszt és ez nagy meglepetés – vélekedett lapunknak Róna Dániel. A politológus szerint valóban kevesen mentek el a két tegnapi, budapesti időközi választásra, de egyáltalán nem szokatlanul. Józsefvárosban 2014-ben 22, 5 százalék ment el, most pedig körülbelül 18 százalék – szögezte le a szakértő, hozzátéve: az időköziken nyilván mindig alacsonyabb a részvétel, hiszen kisebb a tét, kevesebb indok van elmenni. „Ehhez képest a részvétel most se Zuglóban, se a VIII. kerületben nem volt drámaian alacsony” - hangsúlyozta Róna. 2014-ben 687 szavazatot kapott a Fidesz a XIV. kerületben és ott volt még a Jobbik 183-al, tehát a két jobboldali párt együtt 43 százalékot ért el – mutatott rá Róna a Fidesz brutális visszaesésére. A szakértő szerint Józsefvárosban is gyengült a Fidesz, ugyanis a 7 százalékpontos visszaesés már jelentős, de a zuglói eredmény „drámai”. Nehéz megmondani Róna szerint, hogy ez a CEU-ügy, vagy a civilek vegzálásának „köszönhető”. Szerinte elképzelhető, hogy a CEU-ügy Budapesten ártott a Fidesznek, viszont vidéken nem. Ezt még nem tudjuk megbízható közvélemény-kutatásból, de azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a fővárosban gyengült a Fidesz – hangsúlyozta a szakértő.

 

Sántha Péterné Forrás: Facebook

Sántha Péterné Forrás: Facebook

Most Sántha Péterné, a Fidesz jelöltje nyert: a kormánypárt politikusa több mint 400 szavazatot kapott, míg a második helyen végző, a szocialisták támogatásával induló Pityinger László, vagyis Dopeman csupán 255-öt. A harmadik helyen Bolba Márta végzett. A Jobbik itt 141 szavazatot, azaz 11,5 százalékot kapott. Merészet húztak a helyi szocialisták azzal, hogy Dopeman mögé álltak, hiszen a rapper nem ma kezdett komolyabban foglalkozni a közélettel: korábban a Milla köztársasági elnöke is volt, de sokáig volt tele a sajtó azzal, amikor egy tüntetésen az Orbán-szobor ledöntése után belerúgott a szobor fejébe.

A dolgát nehezítette, hogy ellenzéki vetélytársa egy szintén országos ismertséget szerző jelölt: Románné Bolba Márta evangélikus lelkész volt. Bolba nyilvános levélváltásba keveredett Kocsis Máté fideszes polgármesterrel, miután szembement Kocsis menekültellenes retorikájával. Ráadásul a javára lépett vissza az együtt jelöltje az utolsó pillanatban. A Jobbik itt Zuglóval ellentétben indított jelöltet, Huszár Pétert. És innen sem hiányozhatott a munkáspárti jelölt, Konczos László. A Fidesznek egyébként már csak azért sem volt különösebb félnivalója azért, mert egy helyben erős politikus volt a jelöltjük: Sántha Péterné alpolgármester. Ráadásul a képviselő-testületben is akkora a Fidesz előnye (11 kormánypártival szemben  öt ellenzéki), hogy lényegében tét nélküli volt a választás. Tanulságos azonban, hogy az említett 52-21 százalékos előnyből itt is fogyott. A fél tízkor érkezett - még nem végleges - friss adatok szerint a Fidesz jelöltje, 424, Dopeman 256, a független Bolba Márta 183 szavazatot kapott.

Választási csalás mindkét kerületben?
A zuglói kampányfinisben egy nő azzal vádolta meg a kerület fideszes jelöltjét, hogy pártja meg akarta vásárolni szavazatát – írta az Index. Rozgonyi Zoltán, fideszes alpolgármester emlékszik rá, hogy a kampány során beszéltek egy hölggyel, aki megkérdezte, miért nem kaphatják vissza az emeleten lévő önkormányzati lakást, amire állítása szerint azt válaszolták, hogy „meg kell vizsgálni az ügyet”, de semmilyen ígéret, vesztegetés nem hangzott el, ezért arra készül, hogy feljelenti a rendőrségen az őket vádoló nőt. A PestiBulvár egy Facebook-poszt alapján már egyenesen választási csalást emlegetett a Mexikói úton, ahol Barabás Ferenc képviselővel és Rozgonyi Zoltánnal járt a fideszes jelölt, és a rossz állapotú házak felújítását ígérte a környéken.
A Pesti Bulvár nevű portálra felkerült egy olvasótól kapott videó, ami Józsefvárosban készült, és amelynek tanúsága szerint férfiak arról beszélnek, hogy 2000 forintot kapnak, ha embereket visznek voksolni a kerületben. A hvg.hu arról értesült, hogy a Dankó utcában egy helyiek által jól ismert személy gépkocsival viszi a lakókat az egyik szavazóhelyiséghez, illetve hogy a körzet hajléktalanszállóján is meglepően megugrott az aktivitás. 
Az MSZP feljelentést tett a szavazók lefizetése miatt, a Fidesz pedig közleményben jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják a szavazók bármilyen törvénytelen eszközzel való befolyásolását, és felszólították a jelölteket és támogató pártjaikat, hogy fejezzék be a tisztességtelen kampányolást és őrizzék meg a választás tisztaságát.
Tényi István, a fel-és bejelentéseiről elhíresült magánszemély a Fővárosi Főügyészségen tett bejelentést, mert szerinte sajtóban szereplő tények és adatok felvethetik a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúját.

 

Áder látogatása ellen tiltakoznak az ELTE gimnáziumában

Több mint százhetven trefortos diák írta alá azt a petíciót, amely Áder János köztársasági elnök gimnáziumi látogatása ellen tiltakozik – értesült a 24.hu. 

Az államfő kedden tart órát az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában. A diákok kemény hangú szövegében az áll, Áder – azzal, hogy aláírta a lex CEU-t – olyan álláspontot képviselt, amely „ellentétben áll az iskolánk értékeivel, érdekeivel.” Arról már az Index számolt be: a gimnázium honlapján a tantestület körülbelül fele, 40 tanár tett közzé nyilatkozatot, amelyben leszögezik, nem értenek egyet a lex CEU-val, „Kiállunk a tanulás és a tanítás szabadsága, valamint a nyílt társadalmi viták szükségessége mellett” – írták.

Áder látogatása ellen tiltakoznak az ELTE gimnáziumában

Több mint százhetven trefortos diák írta alá azt a petíciót, amely Áder János köztársasági elnök gimnáziumi látogatása ellen tiltakozik – értesült a 24.hu. 

Az államfő kedden tart órát az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában. A diákok kemény hangú szövegében az áll, Áder – azzal, hogy aláírta a lex CEU-t – olyan álláspontot képviselt, amely „ellentétben áll az iskolánk értékeivel, érdekeivel.” Arról már az Index számolt be: a gimnázium honlapján a tantestület körülbelül fele, 40 tanár tett közzé nyilatkozatot, amelyben leszögezik, nem értenek egyet a lex CEU-val, „Kiállunk a tanulás és a tanítás szabadsága, valamint a nyílt társadalmi viták szükségessége mellett” – írták.