Előfizetés

Úszás - pozitív kapitányi értékelés

Kovács Gyöngyike írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.04.25. 07:52
Sós Csaba

A debreceni országos úszóbajnokságot követően Sós Csaba, a szövetség elnöke értékelte az elért eredményeket, és bizakodó a jövőre nézve, körvonalazódik ugyanis a tokiói olimpiai csapat gerince.

Sós Csaba

Sós Csaba

“Láttam már jó pár Ob-t, részese is voltam, végigizgultam edzőként is. Tudtam, hogy ez lesz minden idők legjobb magyar bajnoksága, de hogy ennyi pozitív meglepetés legyen, arra én sem számítottam” - mondta a szövetségi kapitány.

Sós értékelésében megemlítette Milák Kristófot és Németh Nándort is. Előbbi 100 méter pillangón, első helyen végzett, míg 200-onmásodik lett – utóbbinak 100 gyorson ifjúságiként felnőtt országos csúcsot sikerült úsznia.

Sós a nyári világbajnokság előtt azt mondta, szerencsés időszakként tekint az eseményre, ahol még látni lehet az elmúlt évek kiemelkedő úszóit, és a tehetséges fiatalokat is egyszerre.

Több internet, több űrszemét

Publikálás dátuma
2017.04.25. 07:50

A világszerte működő vezeték nélküli internet tervei jelentősen növelhetik az űrszemét mennyiségét, ez pedig veszélyes lehet - írja a brit The Guardian. Ismeretes, az amerikai SpaceX űrkutatási vállalat mellett a Google is azt tervezi, hogy több ezer, kisméretű műholdat állítanak Föld körüli pályára, biztosítva a világ szinte minden pontján elérhető netet. Ám Hugh Lewis, a Southamptoni Egyetem tudósa szerint ha a tervek megvalósulnak, akár ötven százalékkal is növekedhet a "katasztrofális" ütközések száma.

Biohacker, aki az élet titkát keresi

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.04.25. 07:49
Hanley: a technikámmal csak arra törekszem, hogy visszavigyem a fejlődést a harmincéves kori szintre FORRÁS: TWITTER
Brian Hanley amerikai mikrobiológus idegen gént ültetett be izmaiba, hogy stimulálja a növekedés hormonját és késleltesse az öregedést.

Brian Hanley az első transzgenikus ember. Hatvanéves korára két ellensége lett: az öregség és az óvatosság. Bio-hackerként veszélyes dolgot művelt, izmai sejtjeiben egy idegen gén munkálkodik, amely magasan tartja a növekedési hormonját.

A Kaliforniában élő tudós, aki korábban a biológiai fegyverek elleni védekezéssel foglalkozott, a La Repubblicának mesélte el meredek ötletének történetét.

„Amikor a kaliforniai egyetemen az AIDS-vírust tanulmányoztam, azt olvastam, hogy Ghrh-nak nevezett hormonunknak a legnagyobb hatása a növekedés hormonjára van. Megtámadja a sejteket ugyanazokat a receptorokat használva, amelyet az AIDS-vírus használ ellenük. Arra gondoltam, hogy minél több Ghrh hormonunk van, az AIDS annál több „lefoglalt” receptort talál és így a betegség megszűnik. Azért is, mert a Ghrh erősíti az immunrendszert is” – mondta Hanley, aki elárulta, hogy az AIDS-problémáról azért tért át a szervezet fiatalítására, mert a gyógyszercégek nem akartak beruházni az AIDS-ellenes programjába. Ezért összpontosított a hormon egyéb pozitív hatásaira, arra, hogy erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedést.

Brian Hanley FORRÁS: TWITTER

Brian Hanley FORRÁS: TWITTER

„Azért választottam a Ghrh hormont, mert egyike azoknak, amelyekkel a legtöbb állatkísérletet hajtották végre, viszonylag alacsony kockázattal. Hogy az emberre milyen hatással lehet, egyelőre nem tudni. Megvan az óriásnövés kockázata és annak veszélye, hogy stresszeli a különböző szerveket. Nem lehet kizárni az agytumort sem. Jelenleg azonban egészséges vagyok. Nem szabad elfelejteni, hogy a szervezetnek van egy önszabályozó rendszere, amely megakadályozza, hogy a hormon növekedési szintje túl magas legyen. Én a technikámmal csak arra törekszem, hogy visszavigyem a fejlődést a harmincéves kori szintre.”

Éppen a kockázatok miatt Hanley egy független bioetikai bizottsághoz fordult, amely hozzájárult a kísérlet végrehajtásához, de csak egyetlen emberen. Ezért úgy döntött, hogy ő maga lesz a kísérleti alany. Azért még sincsen teljesen egyedül, mert a kísérletet figyelemmel kíséri a Harvard egyetem orvoskarának George Church laboratóriuma is. Hanley emlékeztet arra, hogy korábban is számos tudós, köztük tucatnyi Nobel-díjas végzett saját magán kísérletet. A legutóbbi Barry Marshall, 2005 orvosi Nobel-díjasa volt, aki lenyelt egy helikobaktérium-kultúrát, hogy megtudja, milyen hatása van az emésztőrendszerre és a fekélyekre.

A tudós nem titkolja a kísérlet lefolyását sem. „Én egy olyan gént programoztam be, amely tartalmazza a Ghrh gént. Egy laboratóriummal tenyésztettem ki. Aztán egy orvossal beinjekcióztattam a combomba és elektromos árammal belehatoltattam a sejtekbe. Az igazat megvallva, nagyon fájdalmas volt, rémálmaim vannak tőle még most is. Először 2015 júliusában csináltam, másodszor - már érzéstelenítéssel – egy évvel később.”

Hanley számára már az első is valóságos eufória volt, de nem tartja kizártnak, hogy igazából még csak a placebo-hatás érvényesült. Azóta viszont több paramétere is pozitív irányba változott. Több lett a fehér vérsejtje, kevesebb a rossz koleszterinje, több a jó és 10-zel kevesebb az egy perc alatti szívverése. A további hatások még váratnak magukra. Azért az „őrült orvos” megnyugtatja környezetét: még nem ütköztek ki rajta Mr. Hyde személyiségi jegyei.

A transzgenikus jelentése
Genetikailag módosított élőlény olyan élőlény, amelynek genomját (génállományát) molekuláris genetikai eljárásokkal módosították. A transzgenikus élőlények esetében ugyanabból, vagy más fajból származó géneket ültetnek be a GMO-ba, tehát olyan génkombinációt hordozó lényt hoznak létre.