„Öreg vagyok!” - döbbentette meg hallgatóságát Obama

Publikálás dátuma
2017.04.25. 10:13
Forrás: Obama/Facebook
Több hónapos vakációzás után újra megjelent a nyilvánosság előtt Barack Obama. A 44. amerikai elnök Chicagóban fiatal aktivisták előtt beszélt. 

„Öreg vagyok!” – jelentette ki a fiatalok előtt a 44. elnök, aki 55 évesen már „nyugdíjas”, és azt tervezi, hogy hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozásának szenteli az elkövetkező éveket. Obama Chicagóban közösségszervezőként kezdett dolgozni, majd a város szenátora lett, onnan került be a washingtoni szenátusba. A majd 3 milliós metropolisban hozza létre elnöki könyvtárát.

Obama csupán egyszer hallatta a hangját nyilvánosan, amióta családjával kiköltöztek a Fehér Házból. Donald Trump muszlim államok elleni utazási tilalma ellen tiltakozott szóvivője útján. A chicagói panelbeszélgetésben nem említette név szerint utódát, a 45. elnököt, tartva magát a hagyományhoz, hogy volt elnökök nem bírálják egymás tevékenységét, de az emigránsokkal szembeni fellépésre azért – utóda nevének említése nélkül – e fórumon is kitért, emlékeztetve, hogy Amerika mindig befogadta a menedékkérőket. „Az Egyesült Államokba érkezők többnyire olyan családok, amelyek csak jobb életet szeretnének a gyerekeiknek. El kell ismerni, Ellis Island-en sem voltek mindenkinek rendben a papírja” – jegyezte meg a volt elnök.

Szerző

Új szankciók Szíria ellen

Az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be Szíria ellen az Aszad-rezsim által három hete végrehajtott vegyifegyver-támadások miatt. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy fehér házi tájékoztatón tette közzé az intézkedéseket. A pénzügyi tárca 271 ember ellen hozott büntetőintézkedéseket – jelentette be a kabinettag.

A külföldi vagyonokat ellenőrző hivatal történetében ez volt az eddigi legnagyobb szankció, amit meghirdettek. A büntetőintézkedések a nem konvencionális fegyverek fejlesztésével foglalkozó szíriai kutatóközpont munkatársaira vonatkoznak. A washingtoni pénzügyminisztérium a külügyi tárcával együtt mindent megtesz, hogy a vegyifegyver-gyártáshoz, fejlesztéshez szükséges pénzügyi forrásokat befagyassza – tették közzé.

A Trump-kormányzat a friss szankciók meghozatalával azt akarta jelezni, hogy felelősségre vonatók mindazok, akik durván megsértik az ENSZ BT határozatait és a vegyifegyver-tilalmi szerződés előírásait. Szíria 2013-ban csatlakozott ugyan a vegyifegyver-konvencióhoz, s vállalta, hogy felszámolja készleteit, ám az április elejei szarintámadás után kétséges, hogy csakugyan eleget tett-e igéreteinek.

Szerző

A toryk elsőként is bevetnének nukleáris fegyvert

A frissen beindult brit választási kampány hevében a May-kormány sem riad vissza némi kardcsörtetéstől.

 A konzervatív kabinet védelmi minisztere, Michael Fallon a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy amennyiben szükséges, Nagy-Britannia akár elsőként is hajlandó lenne nukleáris fegyver bevetésére. Arra a kérdésre, hogy milyen körülmények között hozna meg Theresa May kormánya egy ilyen döntést, Fallon azt válaszolta, inkább nem részletezné a körülményeket, mivel ezzel elkényelmesíthetné az esetleges ellenséges erőket, s aláásná az elrettentés hitelességét. „Az elrettentő erő lényege éppen abban áll, hogy hagyjuk meg bizonytalanságban azokat, akik arra készülhetnek, hogy támadást intéznek ellenünk” – fogalmazott a brit védelmi miniszter.

Theresa May szóvivője útján nyilvánította ki egyetértését a tárcavezető szavaival. A brit nukleáris elrettentő erőt a Trident nukleáris rakétákkal felszerelt atomtengeralattjárók képezik. A londoni alsóház tavaly megszavazta a négy tengeralattjáróból álló flotta felújítását, ez mintegy 225 milliárd font (körülbelül 285 milliárd dollár) ráfordítást tesz majd szükségessé, s előreláthatólag egészen 2060-ig gondoskodna a brit atomütőerő fenntartásáról. A Munkáspárton belül nincs egyetértés e kérdésben, ha Jeremy Corbyn pártvezéren múlna, ő kivonná a használatból a Tridenteket.

Szerző