Előfizetés

Hatalmas földrengés rázta meg Chilét

Publikálás dátuma
2017.04.25. 12:06
A felvétel egy korábbi chilei földrengés idején készült - Fotó: Joe Raedle/Getty Images
A 7.1 erősségű földmozgás epicentruma alig volt messzebb mint 22 km Valparaisotól a Csendes-óceánban, nagyjából 10 km-re a tenger szintje alatt - tudósít az Euronews.

Bármennyire is ijesztőek a számok és a látvány, eddig komolyabb károkról, és áldozatokról nincsenek hírek. A környéket a rendőrség elővigyázatosságból kiürítette. Akik átélték azt mesélik, hogy nagyon erős volt, de nagyon rövid is. Az egyik szemtanú azt mondta, hogy ami a falon volt, ami a szekrények tetején, minden leesett, televízió, festmények, minden. A földmozgások után nem olyan sokkal elterjedt, hogy cunami lesz, de egyetlen hullám volt, ami 15 cm-nél sem vetett nagyobb hullámokat, így a riadót törölték.

Kettős kivégzés Arkansas államban

Három óra eltéréssel két embert is kivégeztek keddre virradóra Arkansas államban, ez volt az első kettős kivégzés az Egyesült Államokban 2000 óta. A 46 éves Marcel Williamst és az 52 éves Jack Jones egyaránt a Cummings börtönben végezték ki. Jones 1995-ben egy 34 éves nőt erőszakolt meg, s meggyilkolta 11 éves kislányát, őt Floridában ítélték halálra. Williams 1997-ben egy 22 éves nőt megölt és megerőszakolt, két másik nőt elrabolt és megerőszakolt.

Arkansas állam 11 nap alatt nyolc halálos ítéletet akart végrehajtani, azon egyszerű okból, hogy lejár a méreginjekciós kivégzéshez szükséges gyógyszerek egyikének, a midazolam nyugtatónak a szavatossága. A nagy gyógyszergyárak az utóbbi időben megtagadják, hogy kivégzésekhez nyújtsanak segítséget, s így nehéz hozzájutni az Amerikában előírt három összetevőből álló méreginjekció alapanyagaihoz. A tervezett nyolc arkansas-i kivégzés közül négyet az állam legfelsőbb bírósága leállíttatott. 

Idén az Egyesült Államokban kilenc embert végeztek ki, négyet Texasban, hármat Arkansas-ban, egyet-egyet Misouriban és Virginiában. Tavaly 20 halálos ítéletet hajtottak végre, ez a legalacsonyabb szám volt 1991 óta. Az Egyesült Államok 31 államában legális a halálbüntetés, 19 államban eltörölték a legsúlyosabb büntetési formát.

„Öreg vagyok!” - döbbentette meg hallgatóságát Obama

Publikálás dátuma
2017.04.25. 10:13
Forrás: Obama/Facebook
Több hónapos vakációzás után újra megjelent a nyilvánosság előtt Barack Obama. A 44. amerikai elnök Chicagóban fiatal aktivisták előtt beszélt. 

„Öreg vagyok!” – jelentette ki a fiatalok előtt a 44. elnök, aki 55 évesen már „nyugdíjas”, és azt tervezi, hogy hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozásának szenteli az elkövetkező éveket. Obama Chicagóban közösségszervezőként kezdett dolgozni, majd a város szenátora lett, onnan került be a washingtoni szenátusba. A majd 3 milliós metropolisban hozza létre elnöki könyvtárát.

Obama csupán egyszer hallatta a hangját nyilvánosan, amióta családjával kiköltöztek a Fehér Házból. Donald Trump muszlim államok elleni utazási tilalma ellen tiltakozott szóvivője útján. A chicagói panelbeszélgetésben nem említette név szerint utódát, a 45. elnököt, tartva magát a hagyományhoz, hogy volt elnökök nem bírálják egymás tevékenységét, de az emigránsokkal szembeni fellépésre azért – utóda nevének említése nélkül – e fórumon is kitért, emlékeztetve, hogy Amerika mindig befogadta a menedékkérőket. „Az Egyesült Államokba érkezők többnyire olyan családok, amelyek csak jobb életet szeretnének a gyerekeiknek. El kell ismerni, Ellis Island-en sem voltek mindenkinek rendben a papírja” – jegyezte meg a volt elnök.