"Ökörség, hogy Brüsszelt meg kell állítani"

Publikálás dátuma
2017.04.27. 07:22
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Hegedűs Miklós közgazdász szerint ökörség, hogy Brüsszelt „meg kéne állítani a rezsicsökkentés betiltása” miatt. A piacgazdaságot, a fenntarthatóságot, az ésszerű döntéseket nem lehet betiltani - véli.

- Tényleg meg kell állítani Brüsszelt azért, hogy nehogy „betiltsa a rezsicsökkentést”?

- A kormány ezzel azt üzeni, hogy tiltsuk be a piacgazdaságot. Ez közgazdász szemmel értelmezhetetlen ökörség. Ha a kormány pillanatnyi politikai hangulatok érdekében a legalapvetőbb szabályokat félredobva beavatkozik ágazatok működésébe, azért hosszú távon valakinek súlyos árat kell fizetnie. Nincs ingyen ebéd. Ha tartósan piaci szint alá nyomják az energiaárakat, a különbséget maga a – nagyrészt állami – energiaszektor, illetve ezen keresztül az adófizető állja. Ez rombolja a magyar versenyképességet és nem az esetleg kissé magasabb rezsi. Igaz, a leépülés akár évtizedekig is viszonylag észrevétlen maradhat. Akár a 70-es-80-as években, amikor az eladósodás, vagy épp az olajárak megugrása miatt a rendszer végül összerogyott. Magyarországot az EU-támogatások is inkább elkényelmesítik, semmint ösztönöznék. Súlyos hatást gyakorol a gazdaságra, ha nem tudjuk, minek mi a valós ára, hisz akkor nem hozhatóak ésszerű döntések.

- A „piacgazdaság” bevezetésével tehát nőne a rezsi?

- Nem feltétlenül. Kétségtelen, a magyar kormány a 2014-es választások előtt a csúcson lévő tőzsdék ellenében hajtott végre jelentős mérséklést. De azóta a nemzetközi energiaárak felükre-harmadukra estek. Ennek megfelelően más államok piaci alapú rezsije ma alig magasabb a hazainál. Viszont azok mégis fenntarthatóak, mert ott versengő cégek költségeiket figyelembe véve maguk szabják tarifájukat.

- Paks 2 = olcsó áram?

- Nem hagyható figyelmen kívül, hogy energiaforrásaink kétharmadát külföldről szerezzük be. De a hazai fejlesztések – így például a megújulóenergiás kísérletek – se mutatnak különösebb versenyelőnyt. Paks 2. kilóg a világtrendekből, amit most leginkább a napenergia-hasznosítás előretörése és árzuhanása jellemez. Még szükség lenne vagy egy évtizedre, hogy lássuk, a nukleáris ipar megőrzi versenyképességét, vagy az új fejlesztések beelőzik. Addig várhatnánk, hisz a hazai energiarendszer kihasználtsága igen alacsony: több erőmű is áll.

Szerző

Pénteken is csökken az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2017.04.26. 14:45
Fotó: Népszava
Csökkenti bruttó 4-4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

A csökkentéssel a benzin átlagára 359 forintra, a gázolajé pedig 356 forintra mérséklődik.

Legutóbb szerdán változott az üzemanyagok ára, a 95-ös benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj bruttó 5 forinttal lett olcsóbb.
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző

Gyengült reggelre a forint

Publikálás dátuma
2017.04.26. 10:48
Thinkstock illusztráció
Az eurót a kedd esti 311,77 forintnál kissé magasabban, 311,98 forinton jegyezték szerda reggel a bankközi devizapiacon.

A dollár jegyzése 285,12 forintról 285,01 forintra csökkent szerda reggelre, a svájci franké alig változott, a kedd esti 287,23 forint után 287,26 forinton állt.  Az euró erősödött, kedd este 1,0935 dolláron, szerda reggel 1,0947 dolláron állt a jegyzése.

 

Szerző