Előfizetés

A teljhatalmú Erdogan ismét lecsapott

Publikálás dátuma
2017.04.27. 07:36
FOTÓ: MIKHAIL SVETLOV/GETTY IMAGES
A tavaly júliusi török puccskísérlet szellemi atyjának kikiáltott Fethullah Gülen hitszónok „titkos imámjainak” nevezte az ankarai vezetés azt a több mint ezer férfit, akiket szerdán hajnalban vettek őrizetbe országszerte.

Törökországban a puccskísérlet óta üldözik az amerikai száműzetésben élő hitszónok feltételezett híveit, s az ellenzéki hangokat – hivatalos adatok szerint 40 ezer embert tartóztattak le, s mintegy 120 ezer „terrorgyanús” személyt bocsátottak el –, ám a kormány hónapok óta nem hajtott végre olyan nagyszabású akciót, mint a szerdai  – írja az AFP.

Szulejmán Szojlu belügyminiszter azt mondta, hogy a letartóztatott személyek egy gülenista hálózat tagjai voltak, s az volt a megbízásuk, hogy beszivárogjanak a rendőri erők soraiba. Biztosította a közvéleményt, hogy a művelet még folyik, így további letartóztatásokra lehet számítani.

Az április 16-i – az ellenzék és nemzetközi megfigyelők szerint szabálytalanságoktól sem mentes – népszavazás óta számítani lehetett rá, hogy az ankarai vezetés demonstrálja erejét és hatalmát, hiszen a referendum széles jogköröket biztosított Erdogannak.

Aszad áll a gáztámadás mögött

Alapos vizsgálat után a francia hírszerzés megállapította, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők támadtak meg szaringázzal egy nyugat-szíriai várost április 4-én – jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség. A vegyi fegyveres támadásban több tucat civil – köztük sok gyerek – vesztette életét.

Helyszíni beszámolók alapján már a kezdetektől fogva sejteni lehetett, hogy az elnökhöz hű erők követték él az akciót, ám Aszad ezt máig tagadja. A támadást nagy nemzetközi felháborodás követte, s az Egyesült Államok válaszképp Tomahawk-rakétákkal bombázott egy szíriai légi bázist.

Meglepetésvendég volt a pápa

A vancouveri TED-konferencia meglepetésvendége volt Ferenc pápa, aki a Vatikánból jelentkezett be egy videóüzeneten keresztül.

A gondolatébresztő beszédekből álló népszerű előadássorozat történetében most először „lépett föl” katolikus egyházfő. Ferenc pápa 18 perces, olasz nyelvű üzenetét elsősorban a világ vezető politikusainak és üzletembereinek címezte, s azt javasolta nekik, hogy cselekedeteiket vezérelje az alázat és az érzékenység. A pápa – aki emlékeztetett arra, hogy ő maga is bevándorlók gyermeke – ezen túl egységre szólított fel. „Csak akkor építhetünk jövőt, ha összetartunk” – idézi a The Guardian Ferenc pápa szavait.