Komoly sikkasztás a fociszövetségnél

Átszámítva mintegy 36,3 milliárd forintnak megfelelő pénz eltűnését jelentették be a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetségnél (CONMEBOL).

A szervezet chilei kongresszusán azt közölték, hogy a hatalmas összeget 16 év leforgása alatt emelték le a szervezet számláiról. A bejelentés szerint 26.9 millió dollár – mintegy 7,7 milliárd forint – a korábbi elnök, Nicolás Leóz két különböző bankszámlájára lett átutalva, a többi utalás címzettjét azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az említett paraguayi sportvezető egy ideje már házi őrizetben van, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) 2015-ben kipattant korrupciós botrányában is érintett volt. A CONMEBOL elnöki székében őt követő Juan Ángel Napoutot – aki szintén érintett lehet az ügyben – már kiadták az Egyesült Államok hatóságának.

A New York-i szövetségi bíróság akkori vádiratában kilenc magas rangú FIFA-illetékest hoztak összefüggésbe korrupcióval. A 47 vádpontban többek között az állt, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. Az említett vádpontok mellé társul most a labdarúgó-szövetség sikkasztása is, amely a világfutballban nem egyedi eset.

A Dél-amerikai fociszövetség tagországai közé tartozik többek között Argentína, Uruguay, Brazília és Chile is, egyik legismertebb nemzetközi labdarúgó-eseményük a Copa América, amelyet világszerte figyelemmel kísérnek.

Háromnapos filmfesztivál Szegeden

Először rendezik meg a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált Szegeden május 10 és 13 között. 

A város Oscar-díjas szülöttéről elnevezett fesztiválra öt kontinensről több mint háromszáz nevezés érkezett, amelyek közül az előzsűri harminchárom filmet válogatott be a verseny öt kategóriájába. A legjobbakat közülük öttagú zsűri választja majd ki, amelynek elnöke Szabó Gábor operatőr lesz, aki az idei Filmnapokon A martfűi rém fotografálásért elnyerte a legjobb operatőr díját.

A szegedi Belvárosi Moziban levetített filmeket közönségtalálkozók, kerekasztal beszélgetések és workshopok kísérik. 

Szerző

Autistaellátó központra gyűjtenek

Elkülönített és akadálymentesített, autisták számára készülő ellátóközpont létrehozására gyűjtenek jótékonysági koncerten népszerű magyar előadók május 4-én, az Erzsébet téren az Út a Mosolyért Alapítvány szervezésében.

A koncerten fellép a 100 Tagú Cigányzenekar, Szulák Andrea, Hevesi Tamás, Radics Gigi és Király Viktor is.

Szerző