Liptai Claudia megerősítette a hírt - Fotó

Publikálás dátuma
2017.04.28. 15:04
Forrás: Facebook/Liptai Claudia Hivatalos rajongói oldal
A hír igaz! - Ádám tényleg megkérte a kezem, és én boldogan mondtam IGEN-t! - osztotta meg boldogságát Liptai Claudia a közösségi oldalán. 

Szerző

Orbán ígéretcunamija Győrben - A lex CEU-ra is utalt a kormányfő

Publikálás dátuma
2017.04.28. 14:35
Orbán Viktor Győrben FOTÓ: Molnár Ádám
Orbán Viktor a Modern városok program (értsd: Orbán-roadshow) utolsó előtti állomásán, Győrben együttműködési megállapodást írt alá Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesterrel, ahol ismét fűt-fát ígért a MOB-elnök városának. A kormányfő fogadtatásáról készült galériánkért kattintson ide!

Az ígéretek

A megállapodást ismertetve elmondta: be kell fejezni a győri körgyűrűt, felújítják a 8311-es számú utat, és új hídra is szükség van. Emellett ütemezetten megújulhat a Győri Nemzeti Színház és környéke, hangversenytermet és konferenciaközpontot építhetnek a városban, kerékpárutat alakítanak ki a megyeszékhely és Pannonhalma között, felújítják és összekötik a busz- és a vasútállomást - ennek részeként közúti alagút is épül -, új mentőállomást hoznak létre, és kibővítik a kórház parkolóját is - sorolta az intézkedéseket a kormányfő, hozzátéve, hogy sport- és szabadidőcélokra is biztosítanak forrást, illetve állami területet.

A tárgyaláson felmerült Győr és Dunaszerdahely összeköttetése négysávos úton; a magyarországi szakasz megépítésére Orbán Viktor ígéretet tett, a szlovák részről pedig tárgyalni fognak a pozsonyi kormánnyal. Kiemelte a győri egyetem bővítését is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a mi kormányaink nem egyetemeket szoktak bezárni, hanem egyetemeket szoktak alapítani". Orbán Viktor "bezzegvárosnak" nevezte Győrt, hangsúlyozva, hogy Magyarország sikeres jövőjéhez szükség is van erős vidéki városokra.

"Sunyi" módon visszavonták az ígéreteket

Korábban az MSZP hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormányfő korábban hiába "járta körbe az országot" és ígért minden megyei jogú városnak 10-40 milliárd forintot, a kormány "sunyi módon" visszavonta az ígéretek többségét. A kabinet határozata 126 oldalon keresztül sorolja, mely beruházások maradhatnak el - mondta Szakács László, a szocialisták frakcióvezető-helyettese, aláhúzva, hogy ezek közül több is jelentősen befolyásolja a vidéki életminőséget, hiszen autópálya-építések mellett kórházak és iskolák felújítása is elmaradhat. A politikus szerint Orbán Viktor csak azzal van elfoglalva, hogy megpróbálja megnyerni "a pártján és kormányán belüli bandaháborút". A miniszterelnök ezért "akasztotta" a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nyakába azt a feladatot, hogy elmondja a megyei jogú városok vezetőinek, "mi miért nem fog megépülni" - tette hozzá. A szocialista képviselő szerint a történtek miatt a miniszterelnöknek csak azon ígéretei valósulhatnak meg, amelyeket "az általuk sokszor szidott Európai Unió" támogat.

Havasi Bertalan az MSZP állításaira úgy reagált: a megyei jogú városokban élő emberekkel kötött szerződések érvényesek, és természetesen meg fognak valósulni.  Lásd még: Orbán ígéretei és ami megvalósult

A Modern Városok Programot még 2015-ben indította el Orbán Viktor miniszterelnök. Az intézkedéscsomag célja a megyei jogú városok felzárkóztatása, fejlesztése, ám a gyakorlatban csupán a vidéki lakosságot célzó impozáns kampányműsorról van szó. Ennek során a kormányfő látványos sajtótájékoztató keretében jelenti be a városi lakosságnak azokat a tervezett fejlesztéseket, amelyekben az adott önkormányzat polgármesterével korábban megállapodtak. A bejelentett beruházások között sok hasonlóság volt: minden városnál szerepelt egy új sportcsarnok vagy uszoda felhúzása, új ipari park létrehozása vagy a meglévő bővítése, útépítés, a település bekötése a gyorsforgalmi hálózatba, vagy éppen közös vasút- és buszállomás (ún. intermodiális csomópont) kialakítása.

A Népszavának nyilatkozó Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint Orbán Viktor arra használta fel a Modern Városok Programot, hogy az országot járva kampányoljon, helyben erősítse a Fidesz támogatottságát. A fejlesztések bejelentésével ezt az előnyt már megszerezték, a visszavonást pedig nem fogják terjeszteni a saját médiájukban, mondta Ceglédi. Így könnyen lehet, hogy a Modern Városok Program alapvető célja nem is a beruházások elkészülése, hanem azok bejelentése volt – legalábbis erre utal, hogy még a kormány sem rendelkezik pontos adatokkal a költségeket illetően. Lásd még: Eltűnt kormányzati ígéretek a "modern városoknak"

Szerző

Gémesiék népszavazással számolnák fel a korrupciót

Publikálás dátuma
2017.04.28. 14:18

Az Új Kezdet a Józan Ész Forradalma 12 pontjában az első helyen megfogalmazottak alapján országos népszavazást kezdeményez az intézményesített korrupció felszámolására - írta Gémesi György, az újonnan alakult párt elnöke közleményében.

A népszavazás célja, hogy a kérdésben megjelölt közhatalmi funkciót gyakorló személyek vagyonosodása a magyar állampolgárok által megismerhetővé és transzparenssé váljék, valamint ennek beigazolódása esetén a közhatalmi funkcióktól eltiltásra kerüljön. A fentebb hivatkozott cél elérése érdekében az alábbi kérdést egyéni kezdeményezés formájában nyújtottuk be a Nemzeti Választási Bizottság felé 2017. április 27-én.

,,Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés alkosson törvényt, amely kötelezően előírja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalból történő vagyonosodási vizsgálatát minden olyan személlyel szemben, aki a magyar Kormány tagja, államtitkár, országgyűlési képviselő, polgármester vagy ezek házastársa, szülője, testvére vagy gyermeke?”

Továbbá szintén beadásra került:

,,Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés alkosson törvényt, amely kötelezően előírja, hogy a magyar Kormány tagja, államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint polgármester ne lehessen olyan személy, akivel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagyonosodási vizsgálatot lezáró jogerős határozata bírság megállapítását tartalmazza?”

 Az Új Kezdet május végén a fent említett két kérdésben megkezdi az országos aláírásgyűjtést - jelentette Gémesi a közleményben.

Gödöllő polgármestere március 15-én jelentette be új pártja, az Új Kezdet megalakulását. Egy összefogásra és párbeszédre alapuló Új Kezdetre, ami nem nélkülözheti a márciusiak bátorságát, hitét és hazaszeretetét. Olyan Új Kezdetre, ami száműzi a közéletből a gyűlöletet, tud Emberül gondolkodni és cselekedni. Olyan Új Kezdetre, ami nem birtokolni, saját érdekében használni, hanem szolgálni kíván a bizalomból megkapott hatalommal. Olyan Új Kezdetre, ahol mindenki elmondhatja a véleményét hovatartozástól függetlenül és nem hazaáruló az, aki másként gondolkodik. Olyan Új Kezdetre, ahol a tradíciók és a hagyományok nem eszközök, hanem értékek, aminek értékállóságára vigyázni kötelesség. Olyan Új Kezdetre, ahol a nemzet szó valóban az egész nemzetet fogja össze, és nemcsak a kiváltságosok privilégiuma azt használni - mondta ünnepi beszédben Gémesi György.

Szerző