Jazz;MÜPA;Örömzene;International Jazz Day;

2017-04-29 07:45:00

Ingyen koncertek 23 helyszínen

Április 30-án a Nemzetközi Jazznapon az etno-jazztől a klezmer-dixie-ig nagy a kínálat.

Mindössze öt év alatt az egész világot meghódította a Nemzetközi Jazznap (április 30.) programsorozata, amit a legendás zongorista-zeneszerző, Herbie Hancock kezdeményezett, az UNESCO égisze alatt. Idén a magyarországi kínálat is minden eddiginél színesebb: az etno-jazztől a klezmer-dixie-ig és Müpa-beli nagykoncertektől free örömzenélésig terjed a paletta. A 77 esztendős, fél évszázada a nemzetközi jazzélet emblematikus személyiségének számító Herbie Hancock – az UNESCO felkérésére – már hosszabb ideje „a kultúrák közötti párbeszéd nagykövete”. Ebben a minőségében 2011 őszén, a szervezet főtitkárával, Irina Bokovával közösen kezdeményezte a Nemzetközi Jazznap megrendezését – nem titkoltan az 1975-ben, Yehudi Menuhin javaslatára elindított Zene Világnapja (október 1.) mintájára. Mint Hancock az európai jazzrajongóknak küldött idei üzenetében megfogalmazta: „a jazz földrajzi távolságokat és etnikai korlátokat nem ismerő közös nyelv, s még a legnehezebb körülmények között is alkalmas arra, hogy új, kreatív dolgokat hozzon létre, amelyek összekötik az embereket. Azért, mert mindannyian megélhetik benne a szabadságot és az értelmes párbeszéd nagyszerűségét. A jazz a csapatmunka, s ezáltal a szeretet megosztásának művészete.”

A magyarországi programok szervezését Pallai Péter, a BBC egykori főmunkatársa, a Harmónia Jazzműhely kitalálója, valamint Zipernovszky Kornél jazz-szakíró, egyetemi oktató vállalta magára. „Abban kiemelkedő a magyar részvétel, hogy idén 23 különböző helyszínen rendezünk koncerteket, összesen 30 produkció szólal meg, s valamennyit ingyenesen látogathatják a műfaj kedvelői” – mondja kérdésünkre Zipernovszky Kornél. Az ELTE jazztanulmányi kutatócsoportját vezető szakember szerint „bárkinek vonzó lehet ingyenes koncerten kipróbálni egy jazzklubot, elmenni a Müpába, egy múzeumba vagy egy kávézóba. Azt is meg szeretnénk mutatni, hogy milyen elképesztően színes, gazdag és kiterjedt Magyarországon a jazzélet.” A Müpa évek óta aktívan részt vesz a programban: vasárnap délután az idei Jazz Showcase tehetségbörzéjének győztese, Ludányi Tamás szaxofonos kvartettje és a cimbalmos Lisztes Jenő triója, este pedig a Rozsnyói Péter Trió muzsikál, amelynek érdekessége, hogy a dobos Snétberger Ferenc fia, Toni lesz. A fővárosi helyszínek között megtalálható a többi között a Bem mozi, a Benczúr Ház, a Budapest Jazz Club, a Fonó, a Nyitott Műhely és az Opus Jazz Club. A határon túlról a felvidéki Somorja és a székelyföldi Kézdivásárhely csatlakozott a programhoz, amely teljes részletességében megtalálható a www.jazznap.hu oldalon.

Az idei főváros: Havanna
Az International Jazz Day központi gáláját idén Havannában, a Gran Teatróban rendezik meg, s ezt live stream formájában mindenhol a világon nyomon követhetik az érdeklődők. Az esemény társrendezője a Hancock által vezetett Los Angeles-i Thelonious Monk Intézet, ami jelzi a kubai-amerikai kulturális kapcsolatok javulását. A gála művészeti vezetője a világhírű kubai zongorista, Chucho Valdés. A programban az amerikai Ambrose Akinmusire és Carl Allen, a francia Marc Antoine és az itthon is jól ismert kameruni Richard Bona zenekara lép színpadra.