Sumákolt a Baranya megyei közgyűlés?

Európai uniós közpénzek felhasználásáról döntött a Baranya Megyei Közgyűlés, de a fideszes vezetés zárt ülést hívott össze, és titoktartási nyilatkozatot íratták alá külön a képviselőkkel. Az MSZP képviselői szerint feltételezhetően sumákolás folyik a háttérben – tájékoztat a Pécsi STOP.

A képviselőkkel külön titoktartási szerződést kötöttek - az MSZP képviselői sajtótájékoztatót hívtak össze emiatt. A közgyűlés szünetében Barbarics Ildikó szocialista képviselő (Komlón önkormányzati képviselő) elmondta, nevetséges indokkal, az irányító hatóságra, az önkormányzati és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nyilváníttatták zárttá az ülést.
Kijelentette: Baranya szegény megye, az elvándorlás is jelentős, tehát az uniós források jól jönnek a térségnek, de ez a mód, ahogy ezt a fideszes többségű közgyűlés lefolytatta, az azt engedi feltételezni, hogy valamilyen sumákolás zajlik már most a pályázatok körül.

Újságírói kérdésre Barbarics Ildikó nem árulhatta el, mekkora összegről is van szó, azonban a Pécsi STOP úgy értesült, a megyébe megközelítőleg 38 milliárd forint érkezhet a Területi Operatív Program (TOP) keretében. Lapunk kérdésére, hogy mégis mennyire bevett eljárás a titoktartási nyilatkozat aláíratása a képviselőkkel, Barbarics Ildikó azt felelte: semennyire.
Hozzátette, nem akarnak Tolna megye sorsára jutni, ahol ugyanez lezajlott az elmúlt héten, ugyanilyen módszerrel, és a pályázatok eredményéről, de még arról sem tudni semmit, ki miért nyert, vagy veszített.

Nagy Attila: ki elől titkolózik a közgyűlés?

Nagy Attila sellyei polgármester, megyei képviselő elmondta aránytalanok az elnyert pályázatok: míg a megye keleti felén egy, a napokban jeles esemény miatt szereplő városnál adott pályázatból szinte az összeset elfogadták, addig a megye nyugati felén egy ugyanannyi pályázatot benyújtó város egyetlen pályamunkáját sem. Nagy Attila hozzátette, készített jegyzeteket az ülésről, de még azokat is le kellett adnia. Nem érti, hogy ki előtt titkolózik a megyei közgyűlés: a komlóiak, sellyeiek, mohácsiak, pécsiek, a megye lakossága előtt?

A Jobbik szerint sem klappol az ügy

A sajtótájékoztatón Szőcs Norbert, a Jobbik képviselője is hozzászólt a témához. Elmondta, pártja azzal az indítvánnyal élt, hogy halasszák el a döntést, mert a képviselők nem ismerik a pályázatok tartalmát és a támogatási összegeket, sem azt, hogy ki miért nyert, vagy vesztett.  A 2000 főnél kisebb lakossal bíró településeknek ez a „halállistája”, ők ebből a „tortából” nem fognak egy szeletet sem kapni - jelentette ki Szőcs, és hozzátette: hogy lehet úgy döntést hozni, ha nem ismerik a pályázatokat?

Szerző

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.