Balaton;nyári szezon;diákmunka;

Roham a diákmunkáért a Balatonnál

Már most roham van a diákmunkaerő-közvetítőknél pedig még másfél hónap van hátra a szünidőig. A diákok ugyanis minél előbb szeretnék bebiztosítani maguknak a jobb szabadtéri munkákat – írja a Somogy megyei hírportál.

Egyre többet hirdetnek: strandfelügyelőket, úszómestereket keresnek a Balaton-partra, de a somogyi fürdőkben is több tucat diákot foglalkoztatnának a nyáron. A tanórák után, délutánonként már most egyre többen keresik fel a diákmunkaerő-közvetítőket.

A diákmunkaerő-közvetítők szerint már nem a gyári – szalag mellett vagy raktárban – végzendő munkákat keresik a fiatalok. Egyre népszerűbbek azok az állások, ahol a szabadban lehet dolgozni. Somogy megye különböző fürdőiben medenceőröket, csúszdafelügyelőket, uszodamestereket keresnek.

A Balatonhoz is több ezer diákmunkást várnak. A strandokon kívül a kereskedelemben és a vendéglátóiparban foglalkoztatnák őket a szezonban. A felszolgálókon és konyhai kisegítőkön kívül a balatoni hotelek animátorokat, recepciósokat is keresnek. Ezek többségében szállást is tudnak biztosítani.

– Sok vízimentőt keresünk a Balaton egészére. Akár 100 fiatalnak is tudnánk munkát biztosítani a szezonra – mondta Walter-Pécsi Szilvia, a Pannon Work Iskolaszövetkezet irodavezetője. – Az állás betöltésének feltétele a megfelelő úszni tudás. Egy OKJ-s vízimentő tanfolyamot is el kell végezni, ez azonban ingyenes a fiataloknak. Ezen kívül a már megszokott árufeltöltői, csomagolói munkakörbe is várjuk a diákokat – sorolta a nyári lehetőségeket. Hozzátette: a hozzájuk érkező fiatalok általában egy hónapot dolgoznának, hogy maradjon idő pihenésre, szórakozásra is.

A fiatalokat általában hétszázharminc és ezer forint közötti órabérért foglalkoztatják beosztástól és a szakképesítéstől függően. Egyes munkaterületeken és a Balaton-parton azonban ennél jóval többet is kaphatnak - írja a sonline.hu.