Előfizetés

Roham a diákmunkáért a Balatonnál

Publikálás dátuma
2017.05.01. 11:19
Nagy a kereslet a szabadban végezhető munkák iránt Illusztráció: Thinkstock
Már most roham van a diákmunkaerő-közvetítőknél pedig még másfél hónap van hátra a szünidőig. A diákok ugyanis minél előbb szeretnék bebiztosítani maguknak a jobb szabadtéri munkákat – írja a Somogy megyei hírportál.

Egyre többet hirdetnek: strandfelügyelőket, úszómestereket keresnek a Balaton-partra, de a somogyi fürdőkben is több tucat diákot foglalkoztatnának a nyáron. A tanórák után, délutánonként már most egyre többen keresik fel a diákmunkaerő-közvetítőket.

A diákmunkaerő-közvetítők szerint már nem a gyári – szalag mellett vagy raktárban – végzendő munkákat keresik a fiatalok. Egyre népszerűbbek azok az állások, ahol a szabadban lehet dolgozni. Somogy megye különböző fürdőiben medenceőröket, csúszdafelügyelőket, uszodamestereket keresnek.

A Balatonhoz is több ezer diákmunkást várnak. A strandokon kívül a kereskedelemben és a vendéglátóiparban foglalkoztatnák őket a szezonban. A felszolgálókon és konyhai kisegítőkön kívül a balatoni hotelek animátorokat, recepciósokat is keresnek. Ezek többségében szállást is tudnak biztosítani.

– Sok vízimentőt keresünk a Balaton egészére. Akár 100 fiatalnak is tudnánk munkát biztosítani a szezonra – mondta Walter-Pécsi Szilvia, a Pannon Work Iskolaszövetkezet irodavezetője. – Az állás betöltésének feltétele a megfelelő úszni tudás. Egy OKJ-s vízimentő tanfolyamot is el kell végezni, ez azonban ingyenes a fiataloknak. Ezen kívül a már megszokott árufeltöltői, csomagolói munkakörbe is várjuk a diákokat – sorolta a nyári lehetőségeket. Hozzátette: a hozzájuk érkező fiatalok általában egy hónapot dolgoznának, hogy maradjon idő pihenésre, szórakozásra is.

A fiatalokat általában hétszázharminc és ezer forint közötti órabérért foglalkoztatják beosztástól és a szakképesítéstől függően. Egyes munkaterületeken és a Balaton-parton azonban ennél jóval többet is kaphatnak - írja a sonline.hu.

Rendőrök intézkedtek az RTL és az ATV stábja ellen - Fotók

Publikálás dátuma
2017.05.01. 10:55
Forrás: Facebook/Magyar Kétfarkú Kutya Párt
Másfél órán át feltartották az RTL Híradó és az ATV stábját is a helyszínelő rendőrök Kaposváron, amikor éppen azt rögzítették, ahogyan a viccpárt passzivistái járdarepedéseket pingálnak ki színekkel – tudósít a Nyugat.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy új rendelet ellen tiltakozott így, amelyik május elsejétől megtiltja, hogy színes festékkel fessenek le járdákat a somogyi megyeszékhelyen.

Alig pár perccel az után, hogy hozzáláttak a művelethez, rendőrök érkeztek a helyszínre, és az aktivistákat, valamint az RTL és az ATV stábját is igazoltatták. Ezután közölték, hogy amíg az intézkedés véget nem ér, az újságírók sem hagyhatják el a helyszínt. Borsodi Zoltán, az RTL tudósítója a nyugat.hu-nak azt mondta, hogy amúgy sem mentek volna el, hiszen akkor is felvették volna, ahogy az egyenruhások az aktivisták ellen intézkednek.

A riporter nem érezte arányosnak a másfél órás várakoztatást, bár az látszott, hogy elsősorban a rendőri tanácstalanság miatt húzódott el ennyire.

„Nagyon sokáig tanakodtak, rádióztak, erősítés jött, miután tisztáztuk velük, hogy nem tesszük le a kamerát és forgatni fogunk végig. Eleinte próbáltak lebeszélni róla. Például drága pereket emlegetett az egyikük.”

Végül mindenki szabadon távozhatott. Lefoglalták a festékeket és az ecseteket, majd a négy aktivista ellen rongálás miatt szabálysértési eljárást indítottak.

Szanyi: az orbáni tolvajkapitalizmus ül tort 2017 Magyarországán

Publikálás dátuma
2017.05.01. 10:44
Forrás: Facebook/Szanyi Tibor
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a Munka Ünnepe kapcsán írt nyílt levelet "Vajon hol tart a munka becsülete?" címmel.

A levelet alább változtatás nélkül olvashatja:

127 éve tartjuk május elsejét hol munkásmozgalmi ünnepnapként, hol megemlékezésként, hol tiltakozásként. 62 éve ugyanezen a napon tartja a katolikus egyház is ‘munkás Szent József’ (Jézus nevelőapja) ünnepét.

Lényege a legnagyobb munkásvívmány, a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra felüdülés” őrzése, s egyben „a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe”. Harcos ünnep. Vér, veríték és könnyek egyvelege. A világ túlnyomó részén, így Magyarországon is nemzeti ünnep.

Május elseje az a nap is, amikor mélyen belegondolhatunk, vajon hol tart a munka becsülete? 2017 Magyarországán az orbáni tolvajkapitalizmus ül tort, s a hatalom zsiványai szinte narkósan nyöszörögnek, ha valamelyik nap nem sikerül egy-egy laza milliárdot lopniuk. A másik oldalon pedig milliók próbálnak havi 47 ezerből életben maradni. A magyar melós ma a japán futóegér szerepét kapja a szibériai gyapjas mamut árnyékában.

Ám ezen lehet változtatni! Van remény!

Május elseje egyben az a nap is, amikor csatlakoztunk az európai egység letéteményeséhez, az Európai Unióhoz. Sokan talán azt gondolhattuk, hogy valami tutiba kerülünk, ahol dől ránk a pénz. Hatalmas tévedés. Még többen viszont ma is azt gondoljuk, hogy egy együttműködési keretben tehetünk magunkért sok mindent. Nincs osztályfőnök, de van önkéntesség. Nem fogják Brüsszelből megírni nekünk a mi Munka Törvénykönyvünket, de mi írhatunk olyat magunknak, ami az európai normáknak megfelel. Nincsenek kényszerek, ám a többi nemzettel közös vállalásaink megtartása a magyar becsület ügye.

Változtassunk, hogy reményeink valósággá váljanak!

Amíg szavazólap és hozzátartozó urna van, addig csak magunkat okolhatjuk az így vagy úgy, de megszavazott zsarnokaink tobzódásáért. A magyar gerinc csak hajlott csontfüzér lesz, ha tovább tűrjük azt a barna mocskot, amit az orbáni galeri a képünkre ken. Elég!

Előre az egységért! - írta Szanyi közleményében.