Állami Számvevőszék;

Lecsap az állami túlköltekezésekre a számvevőszék?

Az adórendszer korszerűsítésével eredményes lépések történtek a versenyképesség irányába, hiszen az adóhatékonyság fokozatosan nő. A kiadási oldalon azonban jelentős átalakításokra lenne még szükség, többek között mérhetővé szükséges tenni, hogy a közkiadások elérik-e közhasznú céljukat – mondta Domokos László a Zsigmond Király Egyetemen tartott, „Versenyképesség 2017” című konferencián.

 Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kiemelte: ellenőrzéseik során nemcsak a szabályos működést, hanem a közpénzek felhasználásának hatékonyságát is számon kérik, s ezzel hozzájárulnak a gazdaság versenyképességének fejlődéséhez – tudósít az ÁSZ honlapja.

Az ÁSZ elnöke rámutatott: a közpénzek és a közvagyon hasznosítására vonatkozó alkotmányos alapelvek visszatükröződnek a közpénzek és a közvagyon felhasználását ellenőrző Számvevőszék mandátumának megfogalmazásában is. „Az ÁSZ ennek megfelelően nem csak a szabályos működést, hanem a közpénzek felhasználásának célszerűségét és eredményességét is számon kéri az ellenőrzött intézményeken” – hívta fel a figyelmet Domokos László.

Az ÁSZ elnöke szerint a célszerűség és eredményesség fogalma nem csak jogi és erkölcsi, de versenyképességi értelemben is meghatározó – mégpedig az állami bevételek és kiadások, vagy más megfogalmazásban az elvonás és az elköltés hatékonysága szempontjából.

Domokos a kiadási oldal eredményességének vizsgálatáról elmondta: álláspontja szerint a közszférában az eredményességet annak alapján lehet mérni, hogy a közpénzek felhasználása elérte-e, illetve mennyire közelítette meg az előre meghatározott célt. Az értékelésnek tehát feltétele, hogy legyenek előre lefektetett és jól meghatározott célok – ám az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai szerint ez az elvárás a közszféra számos területén nem teljesül.