Előfizetés

Bod Péter Ákossal erősít a Transparency

Bod Péter Ákos is részt vesz a jövőben a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarország munkájában, a felügyelőbizottság elnöke lesz. Ezt ő maga hozta nyilvánosságra az ATV-ben. Bod Péter Ákos közgazdász a rendszerváltás után az Antall-kormány minisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. Elmondta: sokáig latolgatta a kockázatot, hiszen egy „megbélyegzett civil szervezetről” van szó, de arra jutott, hogy vállalnia kell ezt a feladatot. Ahogy az idő telik, egyre fontosabbnak tartja az ilyen szervezetek működését. 

"Nem félünk Tőlük!" - Ezrek tüntettek a Hősök terén (videó)

Publikálás dátuma
2017.05.01. 19:07
Épül a színpad a Hősök terén. Forrás: Facebook/Momentum Mozgalom
Az EU-csatlakozás évfordulójára hívta tüntetni a Momentum Mozgalom mindazokat, "akik úgy érzik, hogy mi, magyarok Európához tartozunk. Európához, és nem Moszkvához". A felvonulás résztvevői este 6-kor gyülekeztek a Szabadság téren, innen vonultak át a Hősök terére, ahol beszédek hangzottak el. Van remény, van választás, ne hagyjátok magatokat! Higgyetek benne, hogy egy év elég, csak Veletek együtt sikerülhet! - zárta beszédét, és a tüntetést Fekete-Győr András elnök.  A képre kattintva galéria nyílik!  

21:25 - Ismét fieszta indult az Oktogonnál: néhány tucat fiatal vezeti le a demonstrációt egy kis zenével. 

21:00 - "Dühösek vagyunk, dühösek vagyunk" - skandálva folytatta tovább a tüntetők egy kisebb csoportja a demonstrációt a Fidesz Lendvay utcai székházánál a szokásos rendőri sorfal előtt, ám az igazoltatások hamar kedvüket szegték.

20:45 - A demonstráció véget ért - zárta beszédét Fekete-Győr András, a szervező Momentum Mozgalom elnöke. 

20:20 - "Azért vagyok itt, hogy elmondjam mit kell tennünk a következő egy évben" - kezdte beszédét Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke. "Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni. Mi lebontjuk ezt a rendszert, beindítjuk Magyarországot" - tette hozzá Fekete-Győr. Orbán Viktor Magyarországa, amelyikben rettegni kell: megfigyelhetnek, követhetnek, lehallgathatnak, de nekünk nincs takargatni valónk! Nem félünk Tőlük! - hangsúlyozta a mozgalom vezetője. 

"Nem hagyjuk, nem hagyjuk!" - skandálta a tömeg. 

És ti se féljetek - mondta a Momentum alelnöke, aki szerint noha hozzászoktak ahhoz, hogy hét éve azt tesznek, amit akarnak, ez így nem megy tovább. A NOlimpia sikerével kibontottuk az első téglát a falból, de itt nem állhatunk meg. Cselekedjetek, mindegy, hogy mit, de cselekedjetek. Van remény, van választás, ne hagyjátok magatokat! Higgyetek benne, hogy egy év elég, csak Veletek együtt sikerülhet! - fogalmazott Fekete-Győr András.

Bejelentette: A Momentum Mozgalom indul a 2018-as országgyűlési választáson, október 15-én mutatják be programjukat.

"Veletek vagyunk, Veletek vagyunk!"  - skandálta a több ezres tömeg. 

20:10 - Az "Orbán takarodj!" - rigmust skandálta a tömeg, miközben a következő felszólaló Pottyondy Edina, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja elmondta: a szüleinek a határátlépés szorongás volt, az ő korosztályának azonban ez már kaland. Ez az EU-tagság eredménye.     

20:00 - A Himnusz hangjaival indult a színpadi program. "Nem akarjuk, hogy Orbán és Putyin visszahozza a félelem világát!" - kezdte a beszédek sorát Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke. Oroszország fenyegetést jelent Magyarországnak - fogalmazott a politikus.

Fotók: Molnár Ádám

Fotók: Molnár Ádám

19:50 - A szervezők arra várnak, hogy a menet vége is a térre érjen, és elkezdődhessenek a beszédek. A rendezvényt rendőrségi zár biztosítja. 

19:25 - A tüntetők már az Andrássy úton vonulnak, az orosz követséget rendőrsorfallal vették körül. A menet eleje ezekben a percekben ért a Hősök terére a Momentum Mozgalom színpadához.

Fotó: Biró Marianna

Fotó: Biró Marianna

18:55 - Tudósítónk beszámolója szerint a több ezres menet békésen "Európa, Európa" rigmusok skandálásával, és  fütyüléssel halad a Podmaniczky utcán a Hősök tere felé. A hatalmas tömeg vége még a Szabadság téren van, az eleje a körútra ért. Gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát, egészen kicsi gyerekeket is elhoztak szüleik.

Fotó: Biró Marianna

Fotó: Biró Marianna

18:20 - Fekete-Győr András az atv.hu-nak elmondta, hogy 15-20 ezer emberre számítanak a mai demonstráción. A Momentum Mozgalom elnöke szerint a Hősök terén gyűlik össze a tömeg. A Szabadság tér megtelt, fél 7-körül elindult a 2-3 ezres menet a a Honvéd utca-Bajcsy Zsilinszky út-Podmaniczky utca-Izabella utca-Andrássy út útvonalon a Hősök terére.

A beszédek előreláthatólag 20 órakor kezdődnek az alábbiak szerint: 

Soproni Tamás: Dühösek vagyunk!
Pottyondy Edina: A hazánk Magyarország, az otthonunk Európa
Fekete-Győr András: Egy évünk van

A Hír TV élőben közvetítette a demonstrációt.

Épülő színpad a Hősök terén. Forrás: Facebook/Momentum Mozgalom

Épülő színpad a Hősök terén. Forrás: Facebook/Momentum Mozgalom

Özönvíz a Rómain

Felborult és kidöntött egy tűzcsapot egy gépkocsi a III. kerületben, a Nánási út és az Emőd utca kereszteződésében - olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A víz ömlik az útra, a fővárosi hivatásos tűzoltók az elzárásán dolgoznak. A baleset miatt lezárták a Nánási utat, a korlátozás a tömegközlekedés forgalmát is érintette. Azóta a 34-es busz ismét az eredeti útvonalon jár.