Előfizetés

Új esélyt kapott az olasz baloldal

G.M.
Publikálás dátuma
2017.05.02. 07:33
Matteo Renzi FOTÓ: FRANCO ORIGLIA/GETTY IMAGES
Megszerezte a voksok 73 százalékát Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök a Demokrata Párt vasárnapi főtitkárválasztásán. Jövő tavasszal azonban Grillot kell legyőznie.

Nagyarányú győzelmet aratott a tavaly decemberben a miniszterelnöki tisztségről lemondani kényszerült Matteo Renzi. A jelenleg is kormányzó balközép Demokrata Párt (DP) 42 éves főtitkára idén februárban a pártvezetésről is lemondott, de már akkor jelezte, hogy nem áll szándékában visszavonulni, újra harcba száll a párt vezetéséért.

Sokan temették a fiatal politikust, aki kormányzása idején megosztó személyiségnek bizonyult, mindenekelőtt alkotmánymódosító reformja – amely elbukott a decemberi népszavazáson – illetve a párt balszárnya által is kifogásolt gazdasági megszorító intézkedései miatt. A PD szakadás szélére sodródott a referendum bukása után, Renzi népszerűsége felére csökkent, Peppe Grillo populista Öt Csillag Mozgalma pedig megelőzte a PD-t. A főtitkárválasztás előtti előrejelzések is igencsak kedvezőtlenek voltak, alacsony részvételt valószínűsítettek, olyannyira, hogy a voksolást megelőző szerdai televíziós vitában maga Renzi is úgy nyilatkozott, hogy elégedett lesz, ha egymillió ember részt vesz a választáson. Győzelmi esélyeit 60 százalékosra becsülték a felmérések.

Vasárnap azonban közel 2 millió baloldali szavazó adta le voksát, a volt miniszterelnök pedig 73 százalékos támogatottságot szerzett a nem végeleges eredmények szerint. Tény, hogy a legutóbbi, 2013-ban rendezett főtitkárválasztáson 2,8 millióan vettek részt, akkor Renzi a szavazatok 68 százalékát szerezte meg. Az olasz sajtó szerint intő jel, hogy a részvétel a hagyományos baloldali régiókban esett vissza.

Ellenfelei, Andrea Orlandó igazságügyi miniszter 19 százalékot, a déli Puglia tartomány kormányzója, Michele Emiliano mintegy 9 százalékos támogatottságot ért el.

A kétmilliós részvétel elég erős legitimációt biztosít Renzi számára az újrakezdéshez, s ahhoz, hogy a 2018 tavaszán esedékes parlamenti választáson a PD sikerrel szálljon szembe Grillo pártjával. Renzi főtitkárként a PD miniszterelnök jelöltje is lesz. A szavazásig azonban még a parlamenti pártoknak meg kell állapodniuk az új választási törvényről is. A voksolás időpontja csak a megállapodás után rögzíthető. Renzi máris közölte, hogy a demokrácia védelmében és az ország érdekében kész nagykoalícióra is a Silvio Berlusconi vezette Forza Italiaval, de hangsúlyozta, küzdeni fog ezért, hogy a PD önállóan kormányt tudjon alakítani. Erre van esélye, hiszen a főtitkárválasztási kampány idején enyhén máris emelkedett a PD népszerűsége.

Erőviszonyok százalékban

Öt Csillag Mozgalom (M5S) 27-32

Demokrata Párt (PD) 24-28,8

Forza Italia (FI) 11,1-13

Északi Liga (LN) 11,9 – 13,2

"Lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta"

Publikálás dátuma
2017.05.02. 07:11
Lehel László feladatait átmenetileg négytagú szakmai testület látja el

Lehel László felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy „magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra”. A Magyar Nemzet szerint ugyanis az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét a pártállami időkben Filozófus fedőnéven beszervezték.

A karton kitöltésének, így valószínűleg a beszervezésnek időpontja: 1983. április 25. Az iratot a kisegyházak elleni elhárítás tisztje (III/III-1/c alosztály), Hevesi Károly rendőr őrnagy töltötte ki, ő adhatta a Filozófus fedőnevet is. A "foglalkoztatás vonala" rubrikába ezt írta: evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése – olvasható a szombati Magyar Nemzetben.

Az adatlapokat a belső rendszabály szerint háromévente felülvizsgálják, és ha megszűnt a foglalkoztatás, leselejtezik. Lehel kartonján – idézzük a cikket – nincs bejegyzés, hogy megszűnt volna a kapcsolat. Nem sokkal a rendszerváltás előtt, a Belügyminisztérium belső számítógépes nyilvántartásának bevezetésekor kódlapot is kitöltöttek az aktív ügynököknek. Megvan az övé is: ezek szerint 1988 decemberében Lehel László még a rendszer része volt.

Az iratok alapján a Magyar Nemzet állítja, hogy eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be. Operatív kombinációk végrehajtására alkalmasnak találták, hivatalból és magáncélból is mehetett nyugatra. „A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta” – írták róla az egyik kartonon.

A munkadossziét, amelyben a jelentéseit tárolhatták, Lukács Csaba, a cikk szerzője nem találta meg. Ugyanakkor több kutatóval beszélt: kicsi az esélye, hogy valaki öt és fél évig a rendszer része maradjon úgy, hogy közben ne csináljon semmit.

A Magyar Nemzet megemlítette, hogy szervezet jószolgálati követeként dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó.

Az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint Lehel László azért függesztette fel vezetői tevékenységét, mert biztosítani kívánja, hogy a szervezet, amely az elmúlt huszonöt évben „Magyarország egyik legnagyobb és legátláthatóbban működő, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetévé vált, ne sérüljön, a belé vetett széleskörű társadalmi bizalom ne csorbuljon”.

Az elnök-igazgató feladatait átmenetileg a négytagú szakmai igazgatókból álló testület látja el.

Murányi András - Zöldmezős újrakezdés

Publikálás dátuma
2017.05.02. 07:10
FOTÓ: Népszava
Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője. A jövőben hírigazgatóként dolgozik a médiacéget alapító Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő csapatában.

- Fél éve zárt be a Népszabadság, akkor úgy nyilatkozott, jó ideig nem megy a média közelébe. Mitől változott meg a véleménye?

Valóban nem terveztem újabb sajtókarriert, más irányba indultam, gyakorlatilag már el is szerződtem, amikor márciusban Tarjányi Péter megkeresett az elképzelésével. Egy olyan médiacég formálódik, amely egy internetes újságot, egy rádiót és egy politikai-gazdasági elemzőcéget működtetne. Az építkezés lehetősége annyira vonzó, hogy lehetetlennek tűnt elugrani előle. Már folynak a tárgyalások a leendő munkatársakkal, főszerkesztő-jelölt is van, én hírigazgatóként irányítom majd a tartalomkészítést.

- Mi lesz a profil?

Tarjányi Péternek korábban a Zoommal már volt egy izgalmas kísérlete, őt keresték meg újságírók azzal az elképzeléssel, hogy érdemes lenne megpróbálni fölépíteni egy független, a tisztességes újságírás lehetőségeit biztosító szerkesztőséget. A fejlesztések már folynak, nyáron elkezdődik a tesztüzem, szeptembertől élesben kell működni. Az oknyomozás biztosan a fő területek egyike lesz, az elemzőcég ezt a munkát is segíteni tudná.

- Időközben megjelent az ősszel beígért Népszabadság-könyve, milyenek az első visszajelzések?

- Többségében pozitívak, bár ez hangsúlyozottan egy szubjektív nézőpontú visszaemlékezés. Részben kordokumentumnak szántam, hogy ne csak az alaptörténet, hanem a kontextus is érthető legyen az utókor számára.

- Most jött ki a Riporterek Határok Nélkül és a Freedom House jelentése a sajtóról, mindkettő fordulópontként, a magyar sajtószabadság szűkülésének példájaként említi a Népszabadság bezárást. Milyen érzés bekerülni a sajtótörténelembe?

- Én is a nyilvánosság fontos intézményének elhallgattatásaként gondolok rá, de a történelmi dicsőséget szívesen kihagytam volna.