Merkel Putyinnal tárgyal

Publikálás dátuma
2017.05.02. 13:08
Merkel és Putyin egy korábbi találkozón FOTÓ: Pool/Getty Images
Ma Oroszországba utazik Angela Merkel. A német kancellárt nem Moszkvában, vagy Szentpéterváron, hanem az orosz elnök nyári üdülőhelyén, Szocsiban fogadja az orosz elnök. Elsősorban az ukrajnai és a szíriai válságról cserélnek majd eszmét. 

Az ukrajnai válság kapcsán Merkel folyamatosan azt követeli az orosz elnöktől, hogy tekintélyét latba vetve arra vegye rá az oroszbarát lázadókat, hogy hagyjanak fel az ukrán erőkkel szembeni támadásokkal. Merkel szóvivője, Steffen Seibert is elmondta, hogy ez a kérdés negatív hatást gyakorol a két ország viszonyára. Mint mondta, a Krím félsziget elfoglalása, illetve Kelet-Ukrajna elfoglalása a nemzetközi jogba ütközött, márpedig ezekben igen komoly szerepet játszott Oroszország.

Moszkva ezzel szemben azzal vádolja Berlint, hogy az oroszellenes európai retorika szószólója, legalábbis így kommentált az Izvesztyija című lap. Egyelőre nincs napirenden az Oroszországgal szembeni szankciók feloldása.

Merkel szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök vendége lesz. Itt szintén a szíriai polgárháborúról cserélnek eszmét, bár a török államfőnek teljhatalmat adó referendum is témát szolgáltathat.

Szerző

Pénzhez juthat Görögország

Publikálás dátuma
2017.05.02. 13:04
Euklid Cakalotosz görög pénzügyminiszter FOTÓ: Milos Bicanski/Getty Images
Euklid Cakalotosz görög pénzügyminiszter közlése szerint Athén megállapodott a hitelezőkkel, ezzel egy hónapok óta tartó vita ért véget. 

Az ország ígéretet tett az állam kiadásainak további csökkentésére, ezzel lehetővé válik az újabb hitelrészlet felvétele. „Felszállt a fehér füst. Lezárultak az ezzel kapcsolatos megbeszélések” – jelentette ki Cakalotosz az ERT állami televízióban. A megállapodást több napig tartó egyeztetések előzték meg. A hitelezők egyelőre nem erősítették meg a megegyezés tényét.

Athén 3,6 milliárd euróval csökkentené kiadásait – derült ki az ország pénzügyminisztériumának közléséből. A csomag a nyugdíjakat érinti a legérzékenyebben. 2019. január 19-től ugyanis 18 százalékkal csökkentenék az öregségi járulékot. Kevesebb összeget kell ugyanakkor befizetni a nyugdíjalapba is.

A görög pénzügyi tárcavezető ideiglenes technikai megállapodásról tett említést, amelyet az euróövezet pénzügyminiszterei május 22-én esedékes ülésük során véglegesítenek. Calakotosz biztosnak nevezte azt, hogy a megállapodással egyúttal adósságkönnyítéseket is kap Görögország. Az Európai Bizottság, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői az euróövezeti csoportnak adják át jelentésüket, az úgynevezett Staff Level Agreementet. Ha erre mindenki áldását adja, kifizethetik Görögországnak a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomag további hitelrészletét. Mindemellett az IMF-nek meg kell erősítenie, hogy továbbra is a hitelezők között marad. Görögországnak már júliusban pénzre van szüksége, mert 7 milliárd eurós hitelrészletet kell majd visszafizetnie. Az ország adósságállománya 300 milliárd euróra tehető, s 2010 óta van a hitelezők támogatására utalva.

Az euróövezeti csoport és az IMF április elején állapodott meg a görög kormánnyal az újabb reformokról. 

Szerző

Működik a rakétavédelmi rendszer Dél-Koreában

Az amerikai hadsereg egy illetékese azt közölte, már működőképes a Dél-Koreába telepített THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakétavédelmi rendszer. Rob Manning, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok (USFK) szóvivője erősítette meg a hadrendbe állítás tényét. 

Mint fogalmazott, képesek felfogni az Észak-Korea által kilőtt rakétákat, s ezzel megvédeni Dél-Koreát. Egy másik magát megnevezni nem kívánó amerikai illetékes ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer még csak kezdeti stádiumban van, így képességei egyelőre korlátozottak. A rendszert egy a dél-koreai fővárostól, Szöultól 250 kilométerre délre található, egykori golfpályán alakították ki, Észak-Cshungcshong tartomány Cshongdzsu településén. Az eredeti terv szerint ez év végére lett volna harcra kész a rakétavédelmi rendszer.

A mintegy egymilliárd dollárt érő rendszer telepítéséről tavaly júliusban állapodott meg Washington és Szöul, a gyakori észak-koreai ballisztikus rakétakísérletek miatt.

A THAAD kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére képes röppályájuk középső szakaszának végén, közel a célponthoz. Szakértők ugyanakkor rámutatnak, egyetlen üteg nem képes teljes Dél-Korea megvédésére, ehhez összesen legalább 2-3 telepítésére lenne szükség. Ugyanakkor így is komoly csapás Észak-Korea számára, hiszen csökken Phenjan elrettentő ereje.

A rendszer finanszírozásának kérdése múlt héten vitákat váltott ki. Donald Trump azt közölte, kívánatos lenne, hogy Dél-Korea finanszírozza a rendszer telepítését, ez zavart idézett elő Szöulban. Vasárnap aztán a dél-koreai elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben leszögezte, Washington biztosította Szöult arról, hogy állja a rakétavédelmi rendszer költségeit.

Nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. A kínai külügyminisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy az ország határozottan meg fogja védeni biztonságát az amerikai rakétavédelmi pajzs Dél-Koreába telepítése után.

Moszkva szerint az amerikai fegyverrendszer koreai telepítése fenyegetést jelenthet az orosz nemzetbiztonságra is. Az észak-koreai probléma rendezése érdekében szerintük inkább a diplomáciai erőfeszítéseket kellene fokozni és vissza kellene téríteni Phenjant a hatoldalú tárgyalásokhoz. Oroszországban úgy vélik, az észak-koreai rakétakísérletek ürügyül szolgálnak Washington számára ahhoz, hogy rakétavédelmi fegyverek gyűrűjébe zárja Oroszországot. Moszkva ezért ellenlépéseket fontolgat.

Szerző