Előfizetés

Paks 2 - Orbán így nyugtatja Putyint

A DK szerint sem a paksi erőmű bővítésére, sem a bővítésért felelős miniszterre nincs szükség Magyarországon. Az ellenzéki párt inkább egy oktatási és egy egészségügyi miniszter kinevezését javasolja.

A DK szóvivője sajtótájékoztatója után emlékeztetett arra, hogy kedden teszi le esküjét Süli János, a paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Gréczy Zsolt azt mondta: úgy tűnik, Vlagyimir Putyin már türelmetlenül várja Magyarország eladósodását, "beosztottja", Orbán Viktor pedig vélhetően az új miniszter kinevezésével akarja megnyugtatni az orosz elnököt. Ez a kinevezés azt jelenti, hogy Orbán Viktornak ma mindennél fontosabb cél Magyarország Moszkvához láncolása - fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció viszont úgy látja, hogy Süli János akár már most is lemondhat, hacsak nem akar "Orbán Viktor hazaárulásának közvetlen felelőse lenni". 2018 után a demokratikus kormánynak fel kell mondania az "Orbán-Putyin paktumot" és a Magyarországot Oroszország felé eladósító paksi bővítést - szögezte le Gréczy Zsolt.

Gyász! Elhunyt a kétszeres Kossuth-díjas művész

Publikálás dátuma
2017.05.02. 13:26
Illusztráció: Thinkstock
Életének nyolcvankettedik évében kedd hajnalban elhunyt Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművész - tudatta a család.

Komlós Péter a Liszt Ferenc Főiskolán (ma egyetem) 1950 és 1956 között folytatta hegedűtanulmányait, mások mellett Zathureczky Ede és Weiner Leó tanítványaként. A Komlós vonósnégyest 1957-ben alapította három főiskolai társával, az együttesben ő volt az elsőhegedűs. A tagok közül többen készültek szólistának, Komlós Péter azonban a gazdagabb kvartettrepertoár miatt döntött a kamarazenélés mellett. 

A vonósnégyes 1963-ban vette fel Bartók Béla nevét, és a következő évben aratta első jelentős nemzetközi sikerét a liége-i nemzetközi versenyen elért I. díjjal. Az együttes az alapítása óta eltelt több mint fél évszázad alatt négyezernél több koncertet adott Európa, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Kína, Ausztrália, Új-Zéland legrangosabb helyszínein, kiemelkedő nemzetközi fesztiválokon vettek részt. 

Komlós Péter azt vallotta: négy ember együttzenélése attól válik vonósnégyessé, hogy mindegyikük tudja, a saját szólamán kívül mikor ki a fontos. Véleménye szerint a muzsikus senkinek nem tartozik felelősséggel, csak a zeneszerzőnek és saját magának, s minden közönségnek hasonlóan kell játszani. 

Komlós Péter a Bartók vonósnégyes mellett az Operaház zenekarában is játszott, 1960 és 1989 között a ház koncertmestere volt. A hegedűművész 1987 óta egy állami tulajdonban lévő, 1731-es Stradivariuson játszott, amelynek értéke több mint félmilliárd forint volt. Számos nemzetközi zenei verseny zsűrijében vett részt, a világ több országában tartott mesterkurzust, több évtizedig tanított a Zeneakadémián. 

Művészete elismeréseként a Bartók vonósnégyes tagjaként Liszt Ferenc-díjjal (1964), két alkalommal Kossuth-díjjal (1970, 1997), valamint Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal (1986) tüntették ki, 1981-ben kiváló művész lett. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapta a Bartók-vonósnégyes fél évszázados fennállása alkalmából, világszerte ünnepelt művészi munkássága elismeréseként. 2009-ben Prima díjas lett, 2010-ben neki ítélte a Gramofon zenei magazin a Magyar Klasszikus Díjat, 2012-ben a Táncsics Alapítvány életműdíjjal tüntette ki.

Putyin-ellenes aktivistát vettek őrizetbe

Letartóztattak egy orosz ellenzéki aktivistát, miután levélírási kampányt kezdeményezett Vlagyimir Putyin negyedik elnöki mandátuma ellen. 

A 23 éves Darja Kulakovát arra hivatkozva vették őrizetbe a tatárföldi hatóságok, hogy megsértette a gyülekezési törvényt és nem engedelmeskedett a rendőrségnek. A kazanyi bíróság 10 napos elzárásra ítélte a nőt. Április 29-én több orosz városban tartottak kormányellenes megmozdulásokat.

Oroszország az elmúlt években fokozatosan szigorította a tüntetésekre vonatkozó törvényeket, az ellenzék szerint ez is azt mutatja, hogy a Kreml semmiféle ellenvéleményt nem hajlandó megtűrni. A hatóságok szerint azonban csak az a cél, hogy biztosítsák a normális életet.

A kazanyi hatóságok előzőleg megtagadták az engedélyt a tüntetésre, Kulakova és csoportja ennek ellenére az utcára vonult. Ők az egykori elnökjelölt, a jelenleg svájci számüzetésben élő Mihail Hodorkovszkij Nyílt Oroszország mozgalmának tagjai. A megmozdulás-sorozat során Oroszország-szerte több tucatnyi személyt vettek őrizetbe.