Előfizetés

Kötvénybiznisz - "11 milliárdos kára lett a magyar embereknek"

Az MSZP szerint azzal, hogy a letelepedési kötvényeket továbbra is árusítják, Magyarország érdeke háttérbe szorult, "a fideszes urizáló gazdasági elitnek" az érdeke pedig előtérbe került.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzati ígéretek ellenére mind a mai napig árulják a letelepedési kötvényeket. A kötvény valójában egy adósságlevél, így annak révén 11 milliárd forint kára származott a magyar embereknek - mondta. Hozzátette: az árusításba bevont offshore cégek 110-130 milliárd forintot kereshettek ezen az ügyleten.

Ráadásul - folytatta - , jövőre el kell kezdeni visszafizetni azt a 400 milliárd forintot, amit a letelepedési kötvényt vásárlók kölcsönadtak Magyarországnak. Megismételte korábbi javaslatukat: az offshore cégeknek be kell számolniuk az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, 75 százalékos különadót kell bevételeik után fizetniük és utána azonnal abba kell hagyni a kötvények árusítását.

A Botka-kormány meg fogja szüntetni a letelepedési kötvényeket, el fogja számoltatni ezeket a cégeket - hangoztatta. Kérdésre válaszolva Szakács László azt mondta, ki lehet állni az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szavai mellett Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban. Botka László szerdán az ATV-ben azt mondta: távoznia kell a politikából Gyurcsány Ferencnek, ha nincsenek bizonyítékai arra, hogy az oroszoknak bizalmas információik vannak a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról.

A jövő évi költségvetésben szereplő 20 milliárd forintos kormányzati kiadásokra, illetve a bankadóra vonatkozó kérdésre az MSZP frakcióvezető-helyettes úgy válaszolt, a magyar adófizetők fogják kifizetni a Fidesz kampányát. A bankadóról azt mondta, nem a látvány-csapatsportágak támogatásának, hanem a hitelkihelyezésnek kellene mércének lennie ezen adó leírásakor.

Hadházy: a NAV nem foglalkozik a pénzlenyúlásokkal

Publikálás dátuma
2017.05.04. 15:52
FOTÓ: Népszava
Az LMP ezres nagyságrendben talált olyan nem működő szociális szövetkezeteket, amelyek szerintük csak az uniós források lenyúlására vagy a járulékkedvezmények jogellenes igénybevételére jöttek létre, miközben az adóhatóság mindössze tizenhat esetben tett feljelentést - hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hadházy Ákos társelnök felvetette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azért nem foglalkozik a visszásságokkal, mert kiderülhet, hogy Mengyi Rolandhoz hasonlóan más fideszes politikus is érintett a visszaélésekben, illetve több milliárdos uniós forrást nyújtottak a nem működő szervezeteknek ellenőrizetlenül.

Kijelentette: számos kérdést tettek fel a szociális szövetkezetek vizsgálatával kapcsolatban a NAV-ot felügyelő államtitkárnak, ám Tállai András nem válaszolt azokra, ezért vizsgálják annak lehetőségét, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentik az államtitkárt.  Az LMP politikusa a visszásságokat sorolva elmondta: miközben 2013-ig mindössze 200 szociális szövetkezet létezett, 2014-ben egyetlen budaörsi könyvvizsgáló mintegy 270 ilyen társulás létrehozásában közreműködött. Ezek mindegyike feltüntette tevékenységei között a munkaerő-kölcsönzést, ami a politikus szerint arra utal, hogy a járulékon kívántak "spórolni". 

Szövetkezet jött létre Mindörökké Tenisz vagy Magyar Vitorlás Szociális Szövetkezet néven, holott ezt a vállalkozási formát csak hátrányos helyzetűek segítésére lehetne alkalmazni. Egy-egy strómant 10-20 helyre is bejelentettek, pedig a törvény kimondja: szövetkezeti tag csak az lehet, aki személyesen közreműködik annak munkájában - tette hozzá. Hadházy Ákos jelezte: feljelentést tesz az ügyben. 

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke a tájékoztatón a szerdán nyilvánosságra hozott, a gödi fogyatékkal élők otthonában feltárt visszásságokat bemutató nemzetközi gyermekjogi vizsgálattal kapcsolatban kijelentette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az intézményfenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság végig akadályozta a civilek monitorozó munkáját, és személyesen őt is megtévesztették az otthonban uralkodó állapotokkal kapcsolatban. 

Közölte: a civil vizsgálat előzményeként az Emmi megtagadta a vizsgálók belépését az otthonba, akik ezért tőle kértek segítséget, mert országgyűlési képviselőként szabad bejárása van az állami intézményekbe. Szél Bernadett tavaly novemberre kapott időpontot a látogatásra - ismertette -, ám a civileket nem engedték be vele, neki pedig egy "Patyomkin-színjátékot" adott elő az új intézményvezető, miután a korábbit - akivel időpontot egyeztetett -, felmentették. 

Az LMP most megdöbbent a később elkészült vizsgálat eredményein - tette hozzá, hangsúlyozva: választ várnak Balog Zoltán minisztertől arra, indít-e a tárca vizsgálatot az intézményben, és abba - nemzetközi kötelezettségünknek megfelelően - bevonnak-e civileket. Azt is kérdezte Szél Bernadett, mikorra tűnnek el a 200-300 fős intézmények és kerülnek az ellátottak emberi környezetbe. Hozzátette, a belügyminiszterhez is fordul, hogy megtudja: érkezett-e korábban bejelentés a rendőrségre a gödi otthonban tapasztaltak miatt. Szél Bernadett visszautasította továbbá, hogy a hatóságok "putyini mintát követve" vegzálják a CEU oktatóit.

Dúsgazdag világsztárok - Itt az idei Rich List, irigykedjünk!

Publikálás dátuma
2017.05.04. 15:40
Forrás: Facebook/Paul McCartney
Továbbra is Paul McCartney vezeti a leggazdagabb brit zenészek listáját, mégpedig jelentős előnnyel - derül ki a The Sunday Times éves összeállításából. A lap a teljes rangsor ismertetése előtt rendszerint külön közzéteszi kimutatását a brit könnyűzenei élet leggazdagabb szereplőinek vagyoni helyzetéről.

A teljes egészében vasárnap megjelenő Rich List 2017-ből kiválogatott, csütörtökön ismertetett zenei vagyonlista szerint az aktív zenészek rangsorát Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője vezeti. Sir Paul vagyona az összeállítás szerint jelenleg 780 millió font (290 milliárd forint) a tavaly kimutatott 760 millió font után.

McCartney anyagi helyzetén hat évvel ezelőtti nősülése is nagyot lendített. Az idén 75 esztendős ex-Beatle Nancy Shevell személyében egy amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül, és a Rich List szerkesztői azóta a házaspár vagyonát összevonva számolják. Nancy Shevell személyes vagyona a lista összeállítóinak becslése szerint 150 millió fontnak felel meg.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

A McCartney házaspárt Andrew Lloyd-Webber követi 740 millió fonttal a zenei vagyonlista második helyén. A világhírű musicalszerző vagyona 25 millió fonttal gyarapodott a tavalyi Rich List óta. Az idei vagyonlista két éllovasához képest a brit rock veterán szupersztárjai szinte látótávolságban sincsenek. 

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Elton John a Rich List 2017 szerzőinek becslése szerint 10 millió fontos gyarapodással 290 millió fontot tudhat bankszámláján. Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere 15 millió fonttal 250 millió fontra, zenésztársa, Keith Richards ugyancsak 15 millió fonttal 235 millió fontra növelte vagyonát. 

A Beatles egykori dobosának, Ringo Starrnak 200 millió fontja van, ugyanannyi, mint tavaly. A zenei vagyonlista középmezőnyében is olyan nevek sorjáznak, mint Eric Clapton, Rod Stewart (egyaránt 170 millió font), Roger Waters (165 millió font), Tom Jones (160 millió font) és Robbie Williams (105 millió font).

A nők mezőnyét Adele vezeti. Az Oscar- és Grammy-díjas, sokszoros slágerlista-vezető fiatal londoni énekesnő és dalszerző a Rich List 2017 szerzőinek becslése szerint egyetlen év alatt 40 millió fonttal 125 millió fontra gyarapította vagyonát. A 28 esztendős ünnepelt sztár ezzel messze a leggazdagabb brit énekesnő. Vagyongyarapodásához jelentősen hozzájárult 122 stadionkoncertből álló tavalyi világkörüli fellépéssorozata, amelynek jegyeladásaiból 138 millió font folyt be, és a 2015-ben kiadott 25 című albuma, amelyből még tavaly is 2,4 millió fogyott.

Forrás: Facebook/Adele

Forrás: Facebook/Adele