Új repülőjárat Budapest és London között

Publikálás dátuma
2017.05.04. 18:17
MTI Fotó: Kovács Tamás
Utasok szállnak ki a Flybe Embraer E195 típusú repülőgépéből, a brit légitársaság első járatából a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2017. május 4-én. A magyar piacon új szereplőként fellépő légitársaság a London környéki Southend (SEN) repülőtérről indítja repülőgépeit Budapestre. 

Tortával fogadták a Flybe brit légitársaság első járatának személyzetét Budapesten.  

Szerző

Mi van? Már az óvodában is buktatnak?

Publikálás dátuma
2017.05.04. 17:51
"Te is megbuktál?" - Thinkstock illusztráció
Komoly vádakat fogalmazott meg mai közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE): az óvodák visszatartják a 6 éves tanköteles gyerekeket, az iskolakezdés elhalasztása ellen tiltakozó szülőket pedig megfenyegetik.

Pedagógiai szakszolgálatok munkatársai és óvodai szakmai szervezetek egyaránt visszautasítják a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) vádjait, miszerint visszatartják az óvodák a 6 éves tanköteles gyerekeket, ha nincs elég férőhely a település iskoláiban.

Keszei Sándor, az egyesület elnöke nem először kavarta fel a közoktatás világát, ám legújabb közleményére reagálva a szakemberek elképzelhetetlennek, de legalábbis kivételesnek nevezték az általa leírt alaphelyzetet.

Szülői panaszokra hivatkozva az MSZOE vezetője ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy az óvodák összejátszanak a szakértői bizottságokkal, így azok egészségesen fejlődő gyerekeket is iskolaéretlennek nyilvánítanak, ha pedig ezt a szülő nem fogadja el, szabálysértési eljárást indítanak ellene. 

Összejátszanak a nevelési tanácsadóval?

Ha nincs elég férőhely a körzeti iskolában, akkor visszaküldik a tanköteles gyermeket az óvodába! Már az óvodában is buktatnak? - írja/kérdezi közleményében a a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. (MSZOE) Azt írják: ha kevés az gyerek az óvodában, akkor az óvodafenntartó önkormányzatok, és az óvodavezetők összejátszanak a "nevelési tanácsadóval" és az un. szakértői bizottságokon keresztül "iskola éretlennek" nyilvánítják az egészségesen fejlődő gyermeket is. Ha a szülő ezt kifogásolja, akkor szabálysértési eljárást kezdeményeznek ellene, vagy azzal fenyegetik, hogy állami gondozásba veszik a gyereket. 

Az egyik - lapunk által megkeresett – megyeszékhelyen működő pedagógiai szakszolgálat munkatársai egybehangzóan utasították vissza a vádakat. Hozzájuk akkor kerül egy gyerek, amikor a szülő és az óvoda nem ért egyet az iskolaértettségében, az elvégzett vizsgálatok végén pedig olyan korrekt szakvéleményt adnak, ami kizárólag a gyerek érdekeire koncentrál – hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet, hogy legtöbbször csak az átlagnál valamivel több időre van szüksége a kicsinek, mert szórt a figyelme, másrészt a szülő nem köteles elfogadni a javaslatot, ha abban még egy óvodai évet ajánlanak. Egyáltalán nem ritka a szakszolgálat munkatársai szerint, hogy a család a szakértői vélemény ellenére beíratja a gyereket az iskolába, és az igazgató fel is veszi, de olyan esetről még nem hallottak, amikor az óvoda vagy az önkormányzat azért lobbizott volna, hogy csaljanak a szakvélemény megfogalmazásakor.

A szülői egyesület vezetője viszont állítja: ahol az első évfolyamba lépő gyerekek létszáma épp az indítható osztály határán billeg, vagyis 30 fő körüli, ott az önkormányzatot a KK arra ösztönzi, hogy ne indítson második csoportot, mert az sokba kerül. Amikor azonban a panaszos szülők lakhelye után érdeklődtünk, Keszei Sándor elzárkózott a válaszadástól. Mindössze annyit árult el, hogy többnyire kistelepüléseken fordul elő ilyen eset.

A pedagógiai szakszolgálatokhoz hasonlóan az óvónők sem értik a vádakat. Több vidéki intézményt, valamint óvodapedagógusok szakmai szervezeteit is megkerestünk, de sehol nem hallottak olyan esetről, amikor kényszerrel tartottak vissza gyereket, ha az iskolaérett volt. Ugyanakkor elmondásuk szerint sok szülő kéri, hogy a korhatár betöltése ellenére a gyermekük maradhasson az óvodában, mert úgy gondolják, a tanulásra már érett, de az iskolai fegyelemre és számonkérésre még nem.

Szerző
Frissítve: 2017.05.04. 18:35

A kormány civilek elleni hadjárata miatt az állatok is "szívnak"

Publikálás dátuma
2017.05.04. 17:32
Thinkstock fotók
A Párbeszéd Magyarországért arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az államvédelmi törvény javasolt módosítását, miután álláspontjuk szerint az csak tovább ront az állatvédelem ügyén.

A párt szakpolitikusa csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján problémának nevezte, hogy az indítványba nem építették be a civilek javaslatait. A parlament előtt fekvő módosítás egyetlen pozitívuma egy 2010-es uniós irányelv átültetése, de a kormány a jogharmonizációval is elkésett, mert az abban foglaltakat már 2013. óta alkalmazni kellene - jelentette ki Szabó Rebeka. A politikus bírálta, hogy a törvény csökkentené a civilek lehetőségeit az állatvédelemmel kapcsolatos hatósági ügyekben. Az állatvédő szervezetek például nem indíthatnának eljárásokat a bíróságokon. ( noha éppen ezek a szervezetek találkoznak leginkább az olyan esetekkel, amelyek miatt eljárásnak kellene indulnia)

Annak is elvész a lehetősége, hogy az állattartásból származó termékekre olyan termékdíjat vezessenek be, amit utána állatvédelemre lehet fordítani - tette hozzá Szabó Rebeka. Zuglói alpolgármestere azt is kritizálta, hogy a jogszabály nem foglalkozik az ebrendészeti telepek fejlesztésével. Ehelyett a törvény kimondaná, hogy amennyiben nem sikerül megfelelően elhelyezni a kísérleti célra alkalmazott vagy a gondatlan emberektől elkobzott állatokat, akkor azokat el lehet altatni. A párbeszéd szakpolitikusa a kérte a vadászati törvényt módosítását, hogy ne lehessen csak úgy lelőni a békés kirándulók kutyáit.

 

Szerző