Kézilabda Eb - Döntetlen az olimpiai bajnokkal

Publikálás dátuma
2017.05.05 01:07
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /
A magyar férfi kézilabda-válogatott 25-25-ös döntetlent játszott az olimpiai bajnok Dánia csapatával a Papp László Budapest Sportarénában rendezett csütörtöki Európa-bajnoki selejtezőn.

A két együttes 36. alkalommal találkozott, 19 magyar és 14 dán siker mellett ez volt a harmadik döntetlen.

Eredmény:
férfi Eb-selejtező, 3. forduló, 1. csoport:
Magyarország-Dánia 25-25 (14-11)

a magyar gólszerzők: Jamali, Lékai 7-7, Császár 5, Balogh Zs. 3, Nagy L., Juhász, Bodó 1-1

A meccs kezdődobását a 88 éves id. Nádori Pál végezte el. Ő a legidősebb élő kézilabdaedző, aki magyar bajnokcsapat trénere volt. 1953-ban játékosként nyerte meg az NB I-et a Bp. Dózsa SK együttesével, majd 1960 és 1965 között, illetve 1967-ben hétszer lett bajnok a Bp. Spartacus női együttesével, amellyel ráadásul 1965-ben BEK-döntős volt.

A két ország himnuszát a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolának az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmből megismert növendékei énekelték el.

A dánoktól Nikolaj Markussen és René Toft Hansen, a magyaroktól Nagy Kornél hiányzott sérülés miatt, az előzetesen kijelölt keretből pedig Szita Zoltán és Borbély Ádám maradt ki. A mérkőzésre mintegy ötezer néző látogatott ki, nem volt telt ház.
A két csapat legutóbb a januári, franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott egymással, ahol a magyar válogatott emlékezetes csatában 27-25-re nyert, így ezúttal is szoros találkozóra lehetett számítani.

Jamali Iman góljaival és Mikler Roland védéseivel kezdődött a meccs, ezért a dánok új szövetségi kapitányának, Nikolaj Jacobsennek már a kilencedik percben időt kellett kérnie. A különbség tovább nőtt (9-4), ám ezt követően összeállt a vendégek védekezése, és megkezdték a felzárkózást, Lékai Máté találatai és Mikler újabb bravúrjai miatt azonban egyenlíteni nem tudtak (11-8). A folytatásban is energikus támadójátékot mutattak be a magyarok, akik közelről és a szélső posztokról ezúttal kevésbé voltak hatékonyak, látványos távoli átlövéseik azonban szinte mindig a hálóban kötöttek ki, így az első félidő végén három góllal vezettek (14-11).

A szünetben ünnepélyesen elbúcsúztatták Zubai Szabolcsot és Iváncsik Gergőt, akik visszavonultak a válogatottól a világbajnokság után.

A második felvonás is remek magyar játékkal kezdődött (17-13), a kapusteljesítmény kiemelkedő, a támadásvezetés pedig továbbra is hatékony volt. A dánok azonban egy emberelőnyt kihasználva Hans Lindberg találataival felzárkóztak (18-17). A hazaiak 21-18 után holtpontra kerültek, és az 52. percben - a mérkőzés során először - a skandinávok átvették a vezetést (21-22).

A hajrában ismét a magyaroknál volt az előny, Balogh Zsolt egy középkezdést követően az üres kapuba talált be. A csapat ötven másodperccel a vége előtt a kétgólos vezetésért támadhatott, de nem járt sikerrel, a dánok egy másodperccel a lefújás előtt hétmétereshez jutottak, amit Anders Eggert értékesített, így döntetlennel zárult a rangadó.

"Gratulálok a csapatomnak, mert remekül játszott ezen a nagyszerű mérkőzésen - kezdte értékelését Javier Sabaté, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. - Hosszú idő után találkoztunk és edzettünk ismét együtt, de az ellenfelünk hasonló cipőben jár, hiszen Nikolaj Jacobsen új csapatot épít, és amint láthattuk, eredményes, jó munkát végez. Elbűvölő volt a védekezésünk és Mikler Roland teljesítménye. Fantasztikus volt ilyen kiváló hangulatban játszani a Papp László Aréna történetének első férfi kézilabdameccsén."

A vendégek legeredményesebb játékosa Magnus Landin, Hans Lindberg és Kasper Söndergaard volt egyaránt négy góllal.
A két csapat vasárnap 20.30-tól Aarhusban ismét megmérkőzik egymással.

Szerdán játszották:
Lettország-Hollandia 27-29 (13-15)
Az állás: 1. Dánia 5 pont (90-68), 2. Magyarország 5 (77-68), 3. Hollandia 2, 4. Lettország 0

A csoport első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja vehet részt a 2018 januárjában Horvátországban sorra kerülő kontinensviadalon.

Szerző
2017.05.05 01:07

Továbbra is kérdéses Lazovic jövője

Publikálás dátuma
2018.09.18 19:06

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Nemzeti Sport hétfő esti, "öltöző környékéről" származó információi szerint a magyar bajnok MOL Vidi FC 35 éves szerb csatára, Danko Lazovic már az edzéseken sem vesz részt, a napokban pedig elköszön az Európa-liga csütörtöki, BATE Boriszov elleni csoportmérkőzésére készülő csapattól. A sportlap úgy tudja, hogy az összesen 47-szeres jugoszláv és szerb válogatott támadó visszavonul. A hír kapcsán kedden kerestük a székesfehérvári klubot, amelynek sajtófőnöke kijelentette: a Vidi a jövőben sem reagál lapinformációkra, amint szeretnének valamit hivatalosan bejelenteni, azt megteszik a molvidi.hu-n.
Miközben a csapathoz 2016 nyarán csatlakozó Lazovic a klubhonlap szerint továbbra is a keret tagja, a szurkolók és a hazai sajtó is azt találgatja, hogy vajon mi állhat a hirtelen visszavonulás hírének hátterében. Egyesek szerint a szombati, Puskás Akadémia elleni mérkőzést követő – majd az öltözőfolyosón folytatódó – harcias jeleneteknek, mások szerint egy Belgrádból érkező sportigazgatói állásajánlatnak tudható be a feltételezett szerződésbontás (Lazovic korábban futballozott a Partizan Belgrádban). 
Egyelőre bizonytalan tehát, hogy Danko Lazovic pályára lép-e a Vidi BATE elleni, budapesti El-meccsén, melyen a szombaton megsérülő kapus, Kovácsik Ádám biztosan nem játszhat. A válogatott kerettag kapuvédő állapotáról a Vidi csapatorvosa, Kovács Tibor beszélt a klubhonlapon.
"Ádám közvetlenül az ütközés után eszméletlenül terült el a pályán, azonban az akut ellátást követően szerencsére gyorsan magához tért. Azonnal a székesfehérvári kórházba szállították, ahol gyors kivizsgálás következett, majd közel 48 órát bent tartották megfigyelés alatt, de mivel semmiféle neurológiai tünete nem jelentkezett, végül hétfőn délelőtt hazamehetett. Ádám közérzete jó, apróbb, kozmetikai jellegű sérülésektől eltekintve semmi maradandó károsodást nem szenvedett el. A héten mindenképp szigorú pihenés van előírva számára. Egyelőre nem bocsátkoznék találgatásokba azt illetően, hogy mikor térhet vissza a pályára."
Szerző
2018.09.18 19:06

Teke-háború: hat klub tovább harcol

Publikálás dátuma
2018.09.18 17:03

Fotó: Shutterstock/
Elmaradt a keddre tervezett egyeztetés a tekeszövetség és a bajnokság új versenyszabályzata ellen tiltakozó klubok között, egyelőre nem látni a megoldást.
Egyeztető megbeszélést hívott össze kedd délutánra a tekeszövetség a férfi Szuperliga versenyszabályzatának módosítása ellen tiltakozó klubokkal. A férfi élvonalban szereplő tizenkét csapat közül nyolc nem értett egyet azzal a módosítással, hogy ebben a szezonban a korábbi oda-vissza körmérkőzés helyett az együttesek két hatos csoportban szerepelve küzdjenek egymással.
A tiltakozók úgy vélik, úgy kellett volna a változtatást bevezetni, ahogy az ifiknél történik, ahol a szövetség jelezte, hogy a 2019/2020-as idénytől változik a lebonyolítás. A felnőtteknél a bajnoki szünetben dőlt el, hogy új lesz a lebonyolítás.
Az ellenzékbe vonult klubok képviselői közül névvel senki sem vállalta a nyilatkozatot, de azt lapunk megtudta, hogy sarokba szorítva érzik magukat az egyesületek, és egyre többen adják fel a harcot, mert úgy érzik, nincs esélyük változtatás elérésére. Nagyon várták a keddi egyeztetést, ahol abban bíztak, meghátrálásra tudják kényszeríteni a szövetséget, és idén is egycsoportos lesz a lebonyolítás. 
„Az egyeztetés azért maradt el, mert ennek feltétele volt, hogy a hétvégi fordulóban minden csapat kiáll a bajnoki mérkőzésére, ez azonban nem történt meg – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a szövetség elnöke. – Azért kértük ezt, mert szerettük volna, hogy a játékosok játszhassanak. A versenybizottságnak kell döntenie az elmaradt találkozókról, ha ez megtörtént, utána tudunk tárgyalni az érintettekkel.”
Jelenleg két sorsolása van a Szuperligának, az egyiket a szövetség készítette el két csoport számára, a másikat a tiltakozó csapatok a teljes körmérkőzéses szisztémában. A bajnokság már zajlik, de a meccsek egy része elmaradt. Teljes a káosz, volt olyan csapat, amely nem állt ki egy mérkőzésre, de erről nem minden játékos értesült, volt, aki a parkolóban várt hiába a buszra, amely elvitte volna az idegenbeli találkozóra.
„Az új rendszerű lebonyolítást hónapokig készítettük elő, augusztus 10. volt a nevezési határidő a kétcsoportos bajnokságra, mind a tizenkét klub érvényes nevezést adott be, amikor a módosításról döntöttünk, minden résztvevő írásban nyilatkozott, kilencen szavaztak mellette, ketten ellene – tájékoztatta lapunkat Karsai Ferenc, a szövetség elnökségi tagja, a szegedi klub elnöke, nem mellesleg a nemzetközi szövetség alelnöke. – A versenykiírás szerint, aki beadja a nevezést, az magára nézve kötelező érvényűnek tekinti és elfogadja a bajnokság lebonyolítását is. Ezért is áll a szövetség értetlenül a kialakult helyzet előtt, a tiltakozó akció a Facebookon indult el, amire a szövetség nem tud érdemben, jogszerűen reagálni.”
Vannak klubok, melyek már két mérkőzésre nem álltak ki, a versenyszabályzat szerint kétszer pénzbüntetés, harmadik alkalommal kizárás a büntetés.
„Három csapat a busz lerobbanása miatt nem jutott el a hétvégén a bajnoki helyszínére – folytatta Karsai Ferenc. – Ha dokumentumokkal igazolják az érintettek, hogy ez történt, akkor ezt el kell fogadni a versenybizottságnak. Azt azonban megjegyezném, hogy az elmúlt három évben ilyesmi egyszer sem fordult elő.”
Az ellenzékbe tömörült klubok közül többen feladták a harcot, úgy tudjuk, már csak hatan „tartanak ki”. Ők továbbra is ragaszkodnak a régi bajnoki lebonyolítás visszaállításához. A tiltakozók között van a bajnoki címvédő Zalaegerszeg is.
A harc a jelek szerint kisebb intenzitással ugyan, de folytatódik. Ami biztos, nyertesek nem lesznek, a sportág, a játékosok mindenképpen a vesztes oldalra kerülnek. A szövetség pedig szintén nem tud jól kijönni ebből a helyzetből: ha a versenyszabályzatot betartva kizárja azokat, akik harmadszor sem állnak ki, akkor szétesik a bajnokság. Ha engedményeket tesz, akkor teret enged a káosznak, egyik rosszabb forgatókönyv a sportág számára, mint a másik. 
A nemzetközi szövetség a múlt héten döntött úgy, hogy 2023-ban Budapest rendezheti a csapat-világbajnokságot. Ez egyelőre teljesen háttérbe szorul a bajnokság körüli háború miatt.
2018.09.18 17:03