Fürjet tenyészt a lemondott háromgyermekes plébános

Publikálás dátuma
2017.05.05. 10:56
Illusztráció: Thinkstock
Őszinte interjút adott a zaol.hu-nak Polgár Róbert, volt murakeresztúri plébános, aki 9 év után, tavaly ősszel állt fel a keresztúri plébánia székéből. Most elérkezettnek látta az időt arra, hogy a nyilvánosságnak is beszámoljon döntése hátteréről.

– Saját kérésemre mentettek fel szeptember elsejével a keresztúri plébánia ellátása alól – kezdte Polgár Róbert a lapnak. – Ugyanis itteni papságom időszakában született 3 gyermekem, és ahogy ők nőttek, egyre inkább úgy éreztem, hogy mellettük és az édesanyjuk mellett a helyem. Döntenem kellett: a papi hivatást, vagy a családot választom? Utóbbit választottam. Úgy gondolom, hogy több, mint fél év elteltével visszatekintve helyes döntés volt ez, s annak idején, amikor megosztottam az elöljáróimmal azt, hogy miképpen határoztam, akkor azt mondták: az egyházmegye számára ez mindenképpen veszteség, de erkölcsi szempontból a legjobb választás volt. Lelkileg nagyon nehezen viseltem az életem kettősségéből fakadó feszültséget, nem volt ez jó érzés...

Azt is elmondta: tapasztalatai szerint a papság egy része hasonló érzésekkel viaskodik nap, mint nap, ezért ő a maga részéről támogatja a cölibátus újragondolását.

Polgár Róbert magánszemélyként sikerrel szerepelt a fiatal gazda pályázaton is, fürjtartásba fogott. Most Keszthelyen él párjával, a pedagógus végzettségű Varga Anettel és óvodás-, illetve iskoláskorú gyermekeikkel, Lorkával, Palkóval, Hannával.

– Ha kérem a cölibátus, a papi nőtlenség alóli felmentést, akkor házasodhatom is. Természetesen, kérni fogom, de ez nem egyszerű folyamat, mert a Szentatyához kell fordulni a püspökségen keresztül – jelezte Polgár Róbert.

Most egyébként a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál a külhoni, elsősorban a csángó kapcsolatokkal foglalkozik, hiszen ő maga is Csángóföldről érkezett Magyarországra több, mint 20 évvel ezelőtt.

Szerző

Rabok dolgoznak a zalaegerszegi skanzenben

Publikálás dátuma
2017.05.05. 10:47
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Dzsungelszerűen elvadult terület kitisztításában segédkeznek a következő napokban fogvatartottak a skanzen északkeleti oldalán Zalaegerszegen – írja a zaol.hu.

– Hibát követünk el mindannyian, kisebbet, nagyobbat – fogalmazott Varju András, a falumúzeumi osztály vezetője a lapnak. – Van olyan is, amiért már börtönbe kerül az ember. Ha viszont valaki közülük szeretné a társadalom számára jelezni, hogy megbánta, amit tett és jóvátenné azt, illetve a viselkedése alapján a börtönben ehhez megkapja a lehetőséget is, akkor mi ebben támogatjuk. A múzeumnak a társadalmi felelősségvállalásban is van feladata, ehhez illeszkedik ez a jóvátételi munka.

- Dolgozni a friss levegőn, ez számunkra talán nem akkora érték, mint ahogy a fogvatartottak megélik - tette hozzá Varju András. - Hasznosan töltik az idejüket, és ha jó emlékekkel távoznak, akkor talán szabadulásuk után is visszatérnek látogatóként.

Szépné Tóth Györgyi, a megyei büntetés-végrehajtási-intézet sajtóreferense arról számolt be: a skanzenben először dolgoznak a fogvatartottak, de a jóvátételi programjuk a reintegrációs folyamat részeként már több éve zajlik. Rendszeresen nyújtottak segítséget közintézményeknek, dolgoztak állatmenhelyen, sírkertek fenntartásán, és a zalai zsidó temetők helyreállításában is részt vettek.

 

Szerző

Ma kezdődnek az írásbeli érettségik

Publikálás dátuma
2017.05.05. 10:02
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Ma a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2016/2017. tanév május-júniusi érettségi időszaka. Ez a vizsgaidőszak a 26. a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszerben.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint május 5. és június 30. között a középiskolákban - valamint a 20 fővárosi és a megyei kormányhivatal szervezésében - 1.170 vizsgahelyszínen szervezik meg az érettségi vizsgákat. Az írásbeli vizsgák május 5-étől május 26-áig tartanak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 8., végső időpontja pedig június 15. lesz, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19-30 időszakra esik.

Az érettségi vizsgák szervezése, a vizsgák előkészítése a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint, az Oktatási Hivatal szakmai irányításával - a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok közreműködésével - az előre tervezett ütemezés szerint folyik. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal folytatódnak az érettségik.

Szerző