Előfizetés

Így konzultál a Fidesz - Lerángatták a lépcsőn a tudósítót

Publikálás dátuma
2017.05.05. 19:26
Varga Mihály - Népszava fotó/Molnár Ádám
A kormánnyal gyakran kritikus hangot megütő 444.hu munkatársa csütörtök délután videóriportot akart készíteni a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásáról. Amikor az eseménysorozatot Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató beharangozta, azt mondta, hogy 120-130 helyen tartanak nyilvános fórumokat országszerte a nemzeti konzultáción feltett kérdések témájában.

A 444.hu munkatársa mondja: Leültem az előadóteremben és vágóképeket készítettem, majd három fiatalember felszólított, hogy menjek el, mert regisztráció nélkül nem lehet forgatni.

Az újságíró érdeklődésére, miszerint milyen minőségben szólították őt fel a terem elhagyására, nem adtak választ, ám megjelent Ludányi Attila önkormányzati képviselő, aki megígérte, hogy a sajtómunkást bemutatják a szervezőnek, Szabó Lászlónak. (Szabó László az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.)

A 444.hu munkatársával Szabó azt közölte, hogy maradhat a teremben, de nem forgathat. Az újságíró, miután tapasztalta, hogy telefonjaikkal mások is fotókat készítenek, ezt ő is megtette.  Később kiment telefonálni, de a holmiját bent hagyta a teremben. Ám Szabó utánament, meggyanúsította azzal, hogy mégis készített mozgófelvételt a kamerájával, és az épület elhagyására szólította fel az újságírót. Ő azonban jelezte, hogy bent hagyta a holmiját a teremben, mindenképp visszamenne érte. Innentől ismét folytassa az érintett, aki amúgy egy fiatal hölgy: 

...kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat, és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam. ( senki nem segített neki, sőt, a folyosón állók közül is többen rátámadtak.) Szabó László a karomnál fogva lerángatott az emeletről és az épület előtt folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája vagy barátja is körülállt, és azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem. Mikor elmondtam Szabó Lászlónak, hogy úton van a rendőrség, a fotóimat kitörölte a telefonomból, és visszament a rendezvényre.

A tájékoztatót tartó Varga Mihály munkatársai később odavitték a kameraállványt a 444.hu munkatársának, és azzal az ajánlattal próbálták elsimítani az ügyet, hogy kárpótlásul készíthet egy interjút a miniszterrel.  Halász Júlia azonban feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon. ( az idézetek a feljelentésből származnak.) 

update

Szombatra utcára hívott a Nem maradunk csendben csoport, tiltakozásul a független újságírókkal szembeni verbális és fizikai atrocitások ellen. 

Felhőszakadásra figyelmeztetnek 15 megyében

Publikálás dátuma
2017.05.05. 19:08
FOTÓ: Thinksock

Pénteken késő estig több helyen -főként a középső és keleti országrészben- alakulnak ki zivatarok, amelyeket nagy mennyiségű csapadék és jellemzően kis méretű jég kísérhet - írja a hirado.hu.

Az éjszaka második felére, illetve reggelre a legtöbb zivatar megszűnik. Holnap főként az ország északkeleti, keleti felén várható elszórtan zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban.

Itt élünk - Leromboltak egy gólyafészket Jászszentlászlón

Publikálás dátuma
2017.05.05. 18:19
Illusztráció/Thinkstock
A Kiskunsági Nemzet Parkhoz lakossági bejelentés érkezett, hogy levertek a villanyoszlop tetejéről egy évek óta lakott gólyafészket Jászszentlászló külterületén, május 4-én. A helyszínre érkező természetvédelmi őrkerület-vezető sajnos csak megerősíteni tudta, hogy valóban bekövetkezett a természetkárosítás. A nemzeti park feljelentést tett a rendőrség és a Kormányhivatal felé- tudatja a park a honlapján.

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak. A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen. Azt nem tudni, hogy hány tojás lehetett a fészekben, vagy hogy kikeltek-e már a fiókák- írják a szakemberek. Az elkövetkezendő napokban megfigyeli a gólyapár viselkedését, és ha újból fészekrakásba kezdenek, akkor fészekemelőt helyeznek a villanyoszlopra, valamint egy mesterséges fészekalappal segítik az újbóli családalapítást. A nemzeti park munkatársai bíznak abban, hogy a madárpár pótolni tudja a veszteséget. 

A fehér gólyák márciusban tértek vissza afrikai telelőhelyeikről. A párok ilyenkor azonnal a fészek tatarozásába kezdenek és áprilisban lerakják 3-5 tojásukat. Május elejére már sok fészekben kikelt fiókák is vannak.