Előfizetés

Kiürítették a Louvre udvarát egy gyanús táska miatt

Egy biztonsági riasztás miatt kiürítették Párizsban a Louvre előtti teret, ahova Emmanuel Macron várja este az ünneplőket, amennyiben ő nyeri meg a francia elnökválasztás vasárnap második fordulóját Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével szemben - közölték rendőrségi források, amelyek nem sokkal később azt is jelezték, hogy  vége a riasztásnak, és a tér lezárását feloldották.

A párizsi prefektúra azt közölte a Twitteren, hogy "elővigyázatosságból egyszerű ellenőrzésekről volt szó", de arról nem tájékoztattak, hogy milyen veszélytől tartottak. A kiürítés ideje alatt a téren biztonsági kordont emeltek a hatóságok. A Louvre múzeumát nem érintetteaz intézkedés. Emmanuel Macron elnökjelölti sajtóközpontját, amely szintén a téren található, viszont kiürítették. Az ott tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy egy rendőrségi kutya gyanús szagot észlelt, és ezt követően ürítették ki a sajtónak fenntartott helyszíneket, de a Louvre üvegpiramisát, amely a múzeum bejárataként szolgál, továbbra is akadálytalanul megközelíthetik a látogatók.

Amennyiben Emmanuel Macron nyeri az elnökválasztást, a Louvre múzeuma előtti térre, Marine Le Pen pedig a Párizshoz közeli Vincennes-i parkerdőbe várja híveit az eredményhirdetés után. Ez az első alkalom, hogy az elnökválasztást rendkívüli állapot idején tartják, amely a 2015. november 13-i - 130 áldozatot követelő - párizsi iszlamista merénysorozat óta van életben. A választókörzeteket mintegy 50 ezer rendőr és csendőr biztosítja.

Annyira béna szöveggel "köszöntik" az anyákat a Fidesznél

Publikálás dátuma
2017.05.07. 16:26
Thinkstock illusztráció
Rendben, nem könnyű, hiszen egy ideje minden évben van anyák napja, nehéz lehet "hivatalból" évről évre előállni valami eredeti gondolattal. Ráadásul igencsak divatjamúlt, tehát kerülendő a Balog Zoltán megszólalásaira oly jellemző pátosz, de hogy egy olyan napot, amikor azért kis meghatottság, némi visszafogott érzelmi húrpengetés teljesen emberi dolog, egy ilyen szöveggel előállni elég kínos: az egész "köszöntés" nem más, mint rossz szagú öndicséret, melldöngetés.

A  Fidesz - Magyar Polgári Szövetség anyák napi közleménye az MTI szerint:

A  kormánypártok az édesanyák mellett állnak 

A kormánypártok az édesanyák mellett állnak, azon dolgoznak, hogy a megbecsülést és a segítséget az év minden napján, minden élethelyzetben érezzék - közölte a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség vasárnap, anyák napi közleményében.    A párt felidézte: a baloldal kormányzása alatt a megszorítások első célpontjai mindig a gyermekes családok és az édesanyák voltak, elvették tőlük a családi adókedvezményt, a hároméves gyest, az otthonteremtési kedvezményeket, bölcsődéket zártak be, és a sorozatos adóemelésekkel megnehezítették számukra a mindennapi megélhetést.   Hangsúlyozták: ma az édesanyák számíthatnak a kormányra, a 2018-as költségvetést is úgy tervezték, hogy a családok és a munkából élő édesanyák előrébb tudjanak lépni. A béremeléseknek köszönhetően több százezer család jövedelme nő, már havi 35 ezer forint lesz a kétgyermekesek családi adókedvezménye.   A közleményben kiemelték, hogy továbbra is biztosítják a gyed-extrát, a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását segítő Munkahelyvédelmi Akciót, és a nők negyven év munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét. Minden eddiginél többet fordítanak az ingyenes gyermekétkeztetésre, az ingyenes tankönyvellátásra és az otthonteremtésre. A kisgyermekes dolgozó anyákat több bölcsődei férőhellyel és rugalmasabb bölcsődei ellátással is segítik, és a gyed maximum összege már csaknem duplája lesz a 2010-es szintnek. Szeretnének azoknak a nőknek is jobban segíteni, akik lombikbébi-programmal, örökbefogadással, vagy nevelőszülőséggel lesznek anyák, ezekre a programokra az eddigieknél is több figyelmet és pénzt fordítanak - olvasható a közleményben.

lásd még: Anyák napja – Mindenki "érintett", ünnepeljük együtt

 

Európa-nap fesztivállal Budapesten

Publikálás dátuma
2017.05.07. 16:12

Egész napos fesztivállal és futóversennyel ünnepelik/ünnepelték az Európa-napot vasárnap Budapesten, Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulója alkalmából. KATTINSTON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK: BALOGH ZOLTÁN/MTI 

A fesztivál megnyitóján Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ez az esemény is azt jelzi, hogy bár sok a vita az unióban arról, hogy merre tovább, az elért eredményeket közösen ünnepeljük, és mindig el tudunk érni kompromisszumot. Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra mutatott rá, hogy az EU által biztosított fejlesztési források minden magyar állampolgár jólétét, boldogulását szolgálják.

lásd még: Ujhelyi: Legyen nemzeti ünnep az Európa-nap!